Ziekenhuis bouwt escape room voor Week van de Patiëntveiligheid

Redactie KW

Op het voorplein van het ziekenhuis AZ Damiaan staat sinds kort een heuse escape room. Om te kunnen ‘ontsnappen’, moeten de deelnemers aantonen dat ze kennis hebben van patiëntveiligheid.

Een escape room is een spel waarbij je in een kamer wordt opgesloten en aan de hand van raadsels, puzzels en opdrachten moet zien te ontsnappen. “Het is al het derde jaar op rij dat wij een actie ondernemen in het kader van de Week van de Patiëntveiligheid”, klinkt het bij Jeroen Verhaeghe, projectmedewerker kwaliteit en accreditatie. “Het eerste jaar bouwden we een glazen huis, en vorig jaar hielden we een reanimatiemarathon. Dit jaar hebben we dus een escape room gezet.”

Ziekenhuis bouwt escape room voor Week van de Patiëntveiligheid

In de escape room kan iedereen die verbonden is aan het AZ Damiaan – ook studenten – terecht om te ontsnappen. “Patiëntveiligheid is niet alleen voor het zorgend personeel van belang. Ook bijvoorbeeld het poetspersoneel dient op de hoogte te zijn.”

De deelnemers krijgen opdrachten en raadsels die te maken hebben met reanimeren, handhygiëne, evacuatie… Voor de bezoekers en patiënten zelf is de escape room niet toegankelijk. “Maar we plaatsen het wel in de aandacht door het op ons voorplein te zetten. We merken ook wel dat mensen nieuwsgierig zijn en er is dan ook altijd iemand aanwezig die uitleg geeft. Patiëntveiligheid is echt teamwork.”

(GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier