Zaakvoerder riskeert celstraf voor illegale lozingen in Blankenberge

De Blankenbergse aardappelverwerker Legrand en zaakvoerder Patrick Legrand moeten zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor inbreuken op de milieuwetgeving.

© iStock

Jarenlang loosde het aardappelverwerkend bedrijf Legrand, dat gevestigd is langs de Brugse Steenweg in Blankenberge, op illegale wijze zwaar vervuild afvalwater in een naburige beek. Dat resulteerde in ettelijke processen-verbaal, bestuurlijke maatregelen en uiteindelijk ook tot een dagvaarding voor de correctionele rechtbank.

Het openbaar ministerie eiste zes maanden cel, waarvan de helft met uitstel, en een geldboete van 5.000 euro, waarvan 4.000 effectief, voor Patrick Legrand. Voor zijn bedrijf werd dezelfde geldboete gevraagd. De verdediging gaf toe dat er fouten werden gemaakt. “Maar die lozingen behoren nu tot het verleden“, stelde de advocate van Legrand.

430.000 euro aan milieuheffingen

“Nu is mijn cliënt met alles in orde en voldoet het geloosde water aan de wettelijke normen. Hij heeft in de voorbije tien jaar dan ook zes miljoen euro gepompt in maatregelen tegen de vervuiling en hij is van plan om nog eens zes miljoen te investeren.”

Volgens de advocate is de gevraagde straf evenwel te zwaar. “Naast die zware investeringen heeft mijn cliënt 430.000 euro aan milieuheffingen betaald. Een celstraf is dan ook zwaar overdreven. Wij vragen een milde toepassing van de strafwet.”

1 euro voorlopige schadevergoeding

Het was ex-gemeenteraadslid, activist en buurtbewoner Piet Wittevrongel die een drietal jaar geleden de alarmbel luidde na herhaalde klachten bij de bevoegde diensten. Hij stelde zich gisteren burgerlijke partij in de zaak en eiste bij monde van zijn advocaat 1 euro voorlopige schadevergoeding. “Het is mijn cliënt helemaal niet om het geld te doen. Het is door hem dat de juridische bal destijds aan het rollen ging, maar intussen woont hij daar niet meer. Zijn dochter echter wel. Wij hopen dat de wet voortaan gerespecteerd zal worden.”

De echtgenote van Patrick Legrand staat mee terecht in de zaak, maar vraagt de vrijspraak. De rechter stelde de zaak uit naar 6 februari om de bevoegde diensten de kans te geven om huidige situatie vast te stellen.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.