Youri (47) bouwt LEGO-model van Buttes New British Cemetery (N.Z.) Memorial

Youri Van Miegroet gebruikte 3.000 LEGO-blokjes om het monument na te bouwen. © CMW
Redactie KW

Youri Van Miegroet (47) uit Ieper bouwde met zo’n 3.000 LEGO-blokjes een schaalmodel van het oorlogsmonument Buttes New British Cemetery (N.Z.) Memorial, dat zich in Polygon Wood in Zonnebeke bevindt. Het bouwwerk kreeg een permanent plaatsje in De Dreve in Zonnebeke.

Buttes New British Cemetery (N.Z.) Memorial, Polygon Wood staat binnen de Commonwealth begraafplaats Buttes New British Cemetery in Zonnebeke. Het monument heeft een rechthoekige vorm met aan de korte zijden een schuilgebouw waarin de panelen met de namen van 378 vermiste Nieuw-Zeelandse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog en het register is ondergebracht. Het is opgebouwd uit witte natuursteen met een zuilengalerij die de twee schuilgebouwen verbindt. Het monument is een van de acht memorials aan het westfront waarin Nieuw-Zeelandse vermiste militairen worden herdacht.

Youri Van Miegroet gebruikte 3.000 LEGO-blokjes om het monument na te bouwen. “Eerder werkte ik al samen met LEGO-Master Corneel Clarys voor de bouw van de militaire begraafplaats Hegde Row Trench Cemetery”, vertelt Youri.

60 uur werk

De Ieperling, die wel al langer bezig is met LEGO, kreeg de smaak te pakken en waagde zich aan een tweede WO I-project. “Het is niet zo eenvoudig om een dergelijke monument na te bouwen. Je werkt eerst alles digitaal uit. Met een programma kan je perfect zien welke blokjes je nodig hebt en die kan je apart bestellen. Het is wel even zoeken voor alles perfect past, want je mag geen stukjes aanpassen of aan elkaar kleven.”

Youri stak meer dan 60 uur werk in het project. “Je bent er dus wel even mee bezig. Het is echter leuk omdat ik niet alleen graag bezig ben met LEGO, maar ook een passie heb voor WO I.”

Wie de maquette wil bekijken, kan dat doen in café De Dreve in Zonnebeke. (CMW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.