Wouter Vanhee en Mario Vandeputte uit Oostrozebeke gaan hun zwaarste sportuitdaging ooit aan

Wouter Vanhee (l.) en Mario Vandeputte kijken op geen inspanning.© foto TVW
Wouter Vanhee (l.) en Mario Vandeputte kijken op geen inspanning.© foto TVW
Redactie KW

Wouter Vanhee en Mario Vandeputte, beiden 40, gaan op 1 of 8 mei een Everesting-avontuur aan op de Fiertelmeers in Ronse. Wouter wil binnen de 24 uur lopend 8.848 hoogtemeters afleggen, exact de hoogte van de Mount Everest. Aangezien zijn kameraad zich met de mountainbike kan laten uitbollen in de afdalingen wil die 10.000 hoogtemeters bedwingen.

Eind vorig jaar liep Wouter Vanhee, actief bij de technische dienst van Tielt, nog 202 kilometer in minder dan 36 uur langs de Leieboorden tussen Kortrijk en Harelbeke. “Dat is klein bier vergeleken met de Everesting die ik op het oog heb, temeer omdat ik eigenlijk een koper van ‘het vlakke’ ben”, zegt hij.

“Daarom zijn we al sinds begin dit jaar samen hellingen aan het trainen. Elk weekend werken we samen een marathon af, ik lopend en hij met de mountainbike, en telkens op een andere helling. Aangezien we er om 5 uur ’s ochtends aan beginnen, hebben wij al ruim 42 kilometer klimmen en dalen op de Paterberg, Kanarieberg, Oude Kwaremont, Kortekeer of Koppenberg achter de kiezen tegen dat de meeste mensen nog maar denken aan opstaan”, lacht Vanhee. Hij presteert het dan nog op een lege maag, om zijn ‘intermittent fasting’ te respecteren.

Liever niet met de koersfiets

Het Oostrozebeekse duo is verslaafd aan inspanningen. “Ik nam al deel aan de meest uitdagende mountainbiketochten die er bestaan. Het kan niet zwaar genoeg zijn”, zegt Vandeputte. “Nu er nog altijd geen wedstrijden mogen worden georganiseerd, vonden we een mooie uitlaatklep in Everesting. Waarom ik dan niet gewoon de koersfiets neem? De mountainbike maakt het nog net iets lastiger.” (lacht)

De voorbije weekends liep het duo ter voorbereiding al marathons op hellingen in de Vlaamse Ardennen.© GF
De voorbije weekends liep het duo ter voorbereiding al marathons op hellingen in de Vlaamse Ardennen.© GF

Afhankelijk van het weer mikken de Oostrozebekenaren op 1 of 8 mei voor de sportieve stunt van hun leven. Om het uitzonderlijke karakter ervan te duiden: er zouden nog maar zes Belgen in eigen land lopend zo’n Everesting tot een goed einde hebben gebracht, waarvan een iemand op de Fiertelmeers. “Die puist heeft een gemiddelde stijgingsgraad van bijna 12 procent over een afstand van zowat een kilometer, wat ik neem er ook een onverhard stuk bij”, zegt Wouter Vanhee.

Ruim 100 beklimmingen

In totaal moet hij het onding 102 keer op en af, terwijl zijn kameraad op 104 beklimmingen mikt, goed voor respectievelijk 140 en 240 kilometer. “Hij kan zich laten uitbolllen in de afdalingen, maar ik moet blijven lopen”, lacht Wouter.

De twee leveren hun inspanning ook voor het goede doel, de vzw Fighters Against Cancer. “Zo steunen we de bouw van een buitenpaviljoen bij het ziekenhuis van Sint-Truiden, opdat honden en katten bij hun al dan niet terminaal zieke baasje op bezoek kunnen”, klinkt het nog. “We wensen alvast onze hoofdsponsors, schrijnwerkerij Van Den Broecke-Moreau en advocaat Thomas Vandemeulebroucke, te bedanken omdat ze ons al aan een mooie startsom van 1.000 euro hielpen.” (TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.