Woondecoratie Jonckheere is al 87 jaar lang een familiebedrijf

Op de foto herkennen we achteraan de derde generatie, zaakvoerders Heidi Bussche en Koen Jonckheere. Vooraan zien we met Jacqueline Verplancke de tweede generatie en naast haar staat kleindochter Beth Jonckheere.© BC
Op de foto herkennen we achteraan de derde generatie, zaakvoerders Heidi Bussche en Koen Jonckheere. Vooraan zien we met Jacqueline Verplancke de tweede generatie en naast haar staat kleindochter Beth Jonckheere.© BC

Langs de Gistelsteenweg in Zerkegem staat een winkel met verf, behang en raambekleding. Al liefst 87 jaar prijkt daar ‘Woondecoratie Jonckheere’ op de gevel. Het familiebedrijf wordt nu gerund door de derde generatie, Kurt Jonckheere en Heidi Bussche. “Wij willen de familietraditie in ere houden.”

Toen Gustaaf Jonckheere destijds terugkwam van de Hoge Schilderschool uit Gent wat toentertijd heel wat was mengde hij eerst zijn verfpotten thuis bij zijn ouders boven het café in de Noordstraat. Die verf werd toen vooral gebruikt voor de houten serres van de boeren uit de streek.

In 1934 kocht Gustaaf grond in de Gistelsteenweg en bouwde erop. Gustaaf ging de baan op als schilder, zijn vrouw Maria Gereels begon thuis een winkeltje. Gustaaf verongelukte helaas al begin de jaren 50 bij een motorongeval. Het was neef August die het werk van zijn oom voortzette, dat deed hij samen met zijn echtgenote Jacqueline Verplancke.

Totaal andere wereld

De schildersmicrobe moet aanstekelijk gewerkt hebben, want ook hun zoon Kurt ging naar de schilderschool. Na zijn legerdienst kwam hij in 1985 in de zaak. In 1990 trouwde hij met Heidi Bussche. Zij gaf niet veel later haar job in een notariaat op om de winkel te doen. “Het was een heel andere, nieuwe wereld voor mij. Ik had nog nooit verf gemengd. De vertegenwoordiger van Boss Paints, het verfmerk waar we nog altijd mee werken, zag me hier eens sukkelen en nodigde mij daarom een dagje uit naar de fabriek in Waregem voor een opleiding”, lacht Heidi.

Kurt (55) en Heidi (22) hebben een dochter: Beth (25) woont in Ettelgem en werkt in het hoofdkantoor van reisgroep TUI in Oostende. Omdat de reissector nu al meer dan een jaar zo goed als volledig plat ligt, helpt Beth haar ouders graag een handje. Collecties helpen kiezen, het sociaal contact met de klanten verzorgen, bestellingen opvolgen, de winkel doen,… Het is helemaal haar ding, maar het is nog te vroeg om te zeggen of ze de zaak zal voortzetten later. “Mijn vriend is geen schilder, als ik de zaak dus zou overnemen, zou ik een schilder in dienst moeten nemen.”

Booming business

Last van de coronacrisis hebben Kurt en Heidi niet. “Een mens zou het bijna niet luidop durven zeggen uit respect voor alle ondernemers die hard getroffen werden en nog altijd getroffen worden door de crisis, maar voor ons is de pandemie booming business. Iedereen had in maart vorig jaar plots tijd over. En die tijd werd gebruikt om het huis onder handen te nemen. De mensen kwamen hun verfpotten en materialen hier aan de deur afhalen of we gingen thuis leveren. Het was meer dan een fulltime job. Ook de agenda van Kurt staat vol tot in februari volgend jaar. De mensen investeren de centen die ze niet kunnen spenderen aan een reis, in hun huis.”

Zeker van kwaliteit

Een stevig familiebedrijf kan maar blijven bestaan door uitmuntende kwaliteit te leveren. “Wij willen onze klanten een uitstekende service bieden. Dat is onze grote troef. We werken ook al meer 30 jaar met dezelfde leveranciers met Boss Paints zelfs al meer dan 50 jaar net omdat we 200 procent zeker willen zijn van de kwaliteit”, aldus Heidi die niet alleen de winkel doet, maar ook gaat opmeten bij klanten voor gordijnen en zonweringen. “In al die jaren is er zoveel veranderd en zijn er zoveel grote winkels bijgekomen, maar wij willen de familietraditie in ere houden. En ook onze klanten doen dat, want al generaties lang mogen we werken voor generaties van dezelfde families. Eerst Gustaaf, toen ‘Gustje’ en nu Kurt. Dat betekent toch iets.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier