Winter in Kortrijk zit erop: hoe ervaarden de horeca-uitbaters het winterdorp?

De U10 van KV Kortrijk geniet van een laatste schaatspartijtje. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op zondag 7 januari was het onherroepelijk gedaan: de vierde editie van Winter in Kortrijk is voorbij. De chalets op het Schouwburgplein zijn afgebroken en ook de ijspiste en kinderfoor duiken tot minstens volgende winter onder.

Winter in Kortrijk, dat is een maand lang animatie, Kortrijk Feeëriek, kerstwandelingen, de tentoonstelling ‘Mag het wat meer zijn?’, extra verrassingen en de Verborgen Kerstmarkt op Overleie. Ook de deelgemeenten lieten zich niet onbetuigd met kerstmarkten en -marktjes.

Huis van de Kerstman

Trekpleisters in de binnenstad waren het Schouwburgplein met de Kerstmarkt en het Huis van de Kerstman, en de Grote Markt met animatie, een kerstfoor voor kinderen en de ijspiste. Overal lachende en genietende mensen. Soms in barre weersomstandigheden met hopen sneeuw, een andere keer bij een temperatuur van 13 graden.

“De setting op het Schouwburgplein is een meevaller geworden. Sfeervolle kraampjes die uitnodigen”, getuigen veel mensen. “Jammer dat er bijna geen standjes met kerstproducten waren en bijna geen eetkraampjes. Wel enorm veel drankstandjes”, zegt Emma Lebon. “Het Huis van de Kerstman lokte veel families. Het zou misschien beter zijn volgend jaar het Huis iets groter te maken”, lacht Lieve Deneckere, de gastvrouw van het Huis.

Op de Grote Markt klonken positieve en minder positieve commentaren. “Een goed idee om de oude rups en het oude kinderrad naar hier te halen. Jammer dat het een beetje weggestopt was achter het kraam de Kop van Jut”, zegt de familie Leenknecht. De kinderfoor viel in de smaak. Gino Delombaerde, zaakvoerder van de draaimolen Bambino: “Het was zeer positief. We zijn tevreden. Het was een meevaller.”

De Kerstmarkt is verdwenen, de ijspiste was nog open tot en met vorige zondag 7 januari. Het U10 ploegje van de Jeugdacademie van KV Kortrijk bracht nog snel een bezoekje. “We hebben er een stagedagje van gemaakt. Deze morgen samen ontbijt en dan een training. Nu komen we schaatsen en vanavond sluiten we af met een winterbarbecue. Voor onze jonge voetballertjes een mooie dag”, vertelt trainer en begeleider Davy Vandromme.

Extraatjes

Tijdens de voorbije weken waren er ook een pak extraatjes. Op de Veemarkt kon je terecht voor de MarcT de Triomphe voor het goede doel. “We konden bijna 7.000 euro ophalen, een groot succes”, stelt organisator Eefje Cottenier. Verder had je nog de Coca-Cola Truck en de Glow Trail die 3.000 lopers aantrok. “Het was wel jammer dat de organisatie de deelnemers lang in de kou liet staan”, aldus zwemmer Jean-Luc Piens. “We mogen spreken van een heel geslaagde editie”, aldus Kelly Detavernier en Arne Vandendriessche, organisatoren van Winter in Kortrijk.

Roger Dejoncker (Café West-Vlaanderen): “We zijn eerder gematigd positief”

Winter in Kortrijk zit erop: hoe ervaarden de horeca-uitbaters het winterdorp?
© JVGK

Voor Roger Dejoncker, uitbater van Café West-Vlaanderen op de Grote Markt, is het de eerste keer dat hij Winter in Kortrijk meemaakt. “Het is een prima initiatief dat extra veel mensen naar het centrum brengt: dus veel passage, ook voor ons. We willen echt niet negatief doen maar men loopt hier voorbij om langs de andere kant van de Grote Markt te gaan. Ze nemen niet zo veel tijd om op ons terras te zitten. Pas op, we hebben geen klagen”, vertelt Roger. “Maar de opstelling vind ik een beetje ongelukkig. We kijken van op ons terras op een herasafsluiting met banners en op de wc-wagens. Het enige wat zichtbaar is, is de draaimolen. Veel mensen, ook van buiten de provincie, vroegen zich af waarom het gebeuren pas om 16 of 17 uur opende. In andere steden is dat kort na de middag. Voor ons zou de setting beter geweest zijn met de chalets op de Grote Markt, als vorig jaar. We zijn eerder gematigd positief .”

Isabelle Bougeâtre (Brasserie Teaterkaffee): “Al bij al viel het goed mee”

Winter in Kortrijk zit erop: hoe ervaarden de horeca-uitbaters het winterdorp?
© JVGK

“Winter in Kortrijk blijft aanslaan, anders zou er zoveel volk niet komen opdagen. De leuke kraampjes op het Schouwburgplein deden het erg goed, maar wij hebben daar niet zoveel afdragen van. Iedereen kwam graag naar het Huis van de Kerstman kijken en bleef hangen bij de standjes binnen het afgebakende Schouwburgplein. Wij liggen er net buiten. De chalets boden bijna allemaal drankjes aan, waarom zouden de mensen zich verplaatsen”, zegt Isabelle Bougeâtre van Brasserie Teaterkaffee . “Wij zijn heel de tijd open gebleven en hadden toch wel wat extra passanten om iets te eten. In die periode blijven onze vaste klanten – iets oudere mensen – ook komen. Met oudejaar bleven we zelfs open tot het volk rond 23 uur weg was. Een tip: misschien de standjes kleiner maken, dan kunnen er iets meer staan. Al bij al viel het goed mee. Jammer genoeg was het bij momenten bar slecht weer met hopen sneeuw.”

Roger Dejoncker (Café West-Vlaanderen): “We zijn eerder gematigd positief”

Winter in Kortrijk zit erop: hoe ervaarden de horeca-uitbaters het winterdorp?
© JVGK

Voor Roger Dejoncker, uitbater van Café West-Vlaanderen op de Grote Markt, is het de eerste keer dat hij Winter in Kortrijk meemaakt. “Het is een prima initiatief dat extra veel mensen naar het centrum brengt: dus veel passage, ook voor ons. We willen echt niet negatief doen maar men loopt hier voorbij om langs de andere kant van de Grote Markt te gaan. Ze nemen niet zo veel tijd om op ons terras te zitten. Pas op, we hebben geen klagen”, vertelt Roger. “Maar de opstelling vind ik een beetje ongelukkig. We kijken van op ons terras op een herasafsluiting met banners en op de wc-wagens. Het enige wat zichtbaar is, is de draaimolen. Veel mensen, ook van buiten de provincie, vroegen zich af waarom het gebeuren pas om 16 of 17 uur opende. In andere steden is dat kort na de middag. Voor ons zou de setting beter geweest zijn met de chalets op de Grote Markt, als vorig jaar. We zijn eerder gematigd positief .”

Xiao Ju (Restaurant Mi Chef): “Markt oogde vorig jaar veel warmer”

Winter in Kortrijk zit erop: hoe ervaarden de horeca-uitbaters het winterdorp?
© JVGK

Xiao Ju, gastvrouw van Restaurant Mi Chef op de Grote Markt, maakte alle edities van Winter in Kortrijk mee. “Het is best leuk dat er de volledige maand beweging is op de Grote Markt. Het is ook speciaal dat er met deze editie veel animatie is voor de kinderen met een schietkraam, de oude rups of een wafel- en oliebollenkraam. Dat brengt veel volk mee. Het zijn wel allemaal families met kinderen en die komen niet eten of iets drinken of op het terras zitten. Maar we hebben geen klagen”, zegt Xiao Ju. “Deze editie was goed maar het is een beetje jammer dat er een andere opstelling was. Mijn man en ik vonden de opstelling van vorig jaar op het marktplein beter. Het oogde veel ‘warmer’. De vele chalets met zachte verlichting, vlak voor onze deur en terras, gaven enorm veel sfeer. Dat straalde ook op ons af. Nu waren er vooral veel wandelaars. Ook het slechte weer speelde veel mensen parten.”

Isabelle Bougeâtre (Brasserie Teaterkaffee): “Al bij al viel het goed mee”

Winter in Kortrijk zit erop: hoe ervaarden de horeca-uitbaters het winterdorp?
© JVGK

“Winter in Kortrijk blijft aanslaan, anders zou er zoveel volk niet komen opdagen. De leuke kraampjes op het Schouwburgplein deden het erg goed, maar wij hebben daar niet zoveel afdragen van. Iedereen kwam graag naar het Huis van de Kerstman kijken en bleef hangen bij de standjes binnen het afgebakende Schouwburgplein. Wij liggen er net buiten. De chalets boden bijna allemaal drankjes aan, waarom zouden de mensen zich verplaatsen”, zegt Isabelle Bougeâtre van Brasserie Teaterkaffee . “Wij zijn heel de tijd open gebleven en hadden toch wel wat extra passanten om iets te eten. In die periode blijven onze vaste klanten – iets oudere mensen – ook komen. Met oudejaar bleven we zelfs open tot het volk rond 23 uur weg was. Een tip: misschien de standjes kleiner maken, dan kunnen er iets meer staan. Al bij al viel het goed mee. Jammer genoeg was het bij momenten bar slecht weer met hopen sneeuw.”

Roger Dejoncker (Café West-Vlaanderen): “We zijn eerder gematigd positief”

Winter in Kortrijk zit erop: hoe ervaarden de horeca-uitbaters het winterdorp?
© JVGK

Voor Roger Dejoncker, uitbater van Café West-Vlaanderen op de Grote Markt, is het de eerste keer dat hij Winter in Kortrijk meemaakt. “Het is een prima initiatief dat extra veel mensen naar het centrum brengt: dus veel passage, ook voor ons. We willen echt niet negatief doen maar men loopt hier voorbij om langs de andere kant van de Grote Markt te gaan. Ze nemen niet zo veel tijd om op ons terras te zitten. Pas op, we hebben geen klagen”, vertelt Roger. “Maar de opstelling vind ik een beetje ongelukkig. We kijken van op ons terras op een herasafsluiting met banners en op de wc-wagens. Het enige wat zichtbaar is, is de draaimolen. Veel mensen, ook van buiten de provincie, vroegen zich af waarom het gebeuren pas om 16 of 17 uur opende. In andere steden is dat kort na de middag. Voor ons zou de setting beter geweest zijn met de chalets op de Grote Markt, als vorig jaar. We zijn eerder gematigd positief .”

Joachim Delvaux (Café Leffe): “Horeca mee achter bar van ijspiste”

Winter in Kortrijk zit erop: hoe ervaarden de horeca-uitbaters het winterdorp?
© JVGK

“Het initiatief Winter in Kortrijk is toe te juichen en zeker aangenaam. De animatie met een ijspiste, oude rups en oud kinderrad was ook goed”, zegt Joachim Delvaux, medezaakvoerder van Café Leffe aan de Grote Markt. “Maar de setting vond ik niet zo bijzonder goed gelukt. Het kraam De kop van Jut stond mijns inziens slecht opgesteld, het verborg het zicht op de twee antieke kermisattracties. Het is misschien wel spannend om eens van setting te veranderen en de chalets naar het Schouwburgplein te verhuizen, maar dat is een beetje dom. De mensen vonden het vorig jaar uitstekend.” Ook over de ijspiste heeft Joachim een mening. “Het is een mooie piste. Wel jammer dat er zo’n grote bar bij is. Dat trekt volk weg van onze eigen terrassen. Misschien kan de organisatie overwegen een beurtrol te organiseren voor de horeca op de markt waarbij we om beurten ook een bar kunnen uitbaten.”

Xiao Ju (Restaurant Mi Chef): “Markt oogde vorig jaar veel warmer”

Winter in Kortrijk zit erop: hoe ervaarden de horeca-uitbaters het winterdorp?
© JVGK

Xiao Ju, gastvrouw van Restaurant Mi Chef op de Grote Markt, maakte alle edities van Winter in Kortrijk mee. “Het is best leuk dat er de volledige maand beweging is op de Grote Markt. Het is ook speciaal dat er met deze editie veel animatie is voor de kinderen met een schietkraam, de oude rups of een wafel- en oliebollenkraam. Dat brengt veel volk mee. Het zijn wel allemaal families met kinderen en die komen niet eten of iets drinken of op het terras zitten. Maar we hebben geen klagen”, zegt Xiao Ju. “Deze editie was goed maar het is een beetje jammer dat er een andere opstelling was. Mijn man en ik vonden de opstelling van vorig jaar op het marktplein beter. Het oogde veel ‘warmer’. De vele chalets met zachte verlichting, vlak voor onze deur en terras, gaven enorm veel sfeer. Dat straalde ook op ons af. Nu waren er vooral veel wandelaars. Ook het slechte weer speelde veel mensen parten.”

Isabelle Bougeâtre (Brasserie Teaterkaffee): “Al bij al viel het goed mee”

Winter in Kortrijk zit erop: hoe ervaarden de horeca-uitbaters het winterdorp?
© JVGK

“Winter in Kortrijk blijft aanslaan, anders zou er zoveel volk niet komen opdagen. De leuke kraampjes op het Schouwburgplein deden het erg goed, maar wij hebben daar niet zoveel afdragen van. Iedereen kwam graag naar het Huis van de Kerstman kijken en bleef hangen bij de standjes binnen het afgebakende Schouwburgplein. Wij liggen er net buiten. De chalets boden bijna allemaal drankjes aan, waarom zouden de mensen zich verplaatsen”, zegt Isabelle Bougeâtre van Brasserie Teaterkaffee . “Wij zijn heel de tijd open gebleven en hadden toch wel wat extra passanten om iets te eten. In die periode blijven onze vaste klanten – iets oudere mensen – ook komen. Met oudejaar bleven we zelfs open tot het volk rond 23 uur weg was. Een tip: misschien de standjes kleiner maken, dan kunnen er iets meer staan. Al bij al viel het goed mee. Jammer genoeg was het bij momenten bar slecht weer met hopen sneeuw.”

Roger Dejoncker (Café West-Vlaanderen): “We zijn eerder gematigd positief”

Winter in Kortrijk zit erop: hoe ervaarden de horeca-uitbaters het winterdorp?
© JVGK

Voor Roger Dejoncker, uitbater van Café West-Vlaanderen op de Grote Markt, is het de eerste keer dat hij Winter in Kortrijk meemaakt. “Het is een prima initiatief dat extra veel mensen naar het centrum brengt: dus veel passage, ook voor ons. We willen echt niet negatief doen maar men loopt hier voorbij om langs de andere kant van de Grote Markt te gaan. Ze nemen niet zo veel tijd om op ons terras te zitten. Pas op, we hebben geen klagen”, vertelt Roger. “Maar de opstelling vind ik een beetje ongelukkig. We kijken van op ons terras op een herasafsluiting met banners en op de wc-wagens. Het enige wat zichtbaar is, is de draaimolen. Veel mensen, ook van buiten de provincie, vroegen zich af waarom het gebeuren pas om 16 of 17 uur opende. In andere steden is dat kort na de middag. Voor ons zou de setting beter geweest zijn met de chalets op de Grote Markt, als vorig jaar. We zijn eerder gematigd positief .”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.