Winnend project van eerste editie van het burgerbudget ‘Het Bosselke’ in Rollegem gerealiseerd

Vlnr. Olivier Tombeur, Mickel Schepens, Ronny Declercq, Wouter Allijns, Ruth Vandenberghe, Geert Dhont, Emmely Vantomme, Paulien Deseure, Geert Verpoest en Luc Colman. © KDS
Carlo Herpoel
Carlo Herpoel Medewerker KW

Rollegemnaren en initiatiefnemers, Siska Buysschaert, Luc Colman, Mickel Schepens en Olivier Tombeur dienden hun idee in tijdens de eerste editie van het burgerbudget en waren daarmee één van de acht winnaars. In mei 2022 ontvingen zij het hoogste bedrag van 28.750 euro. Twee jaar later is burgerbudget ‘Het Bosselke’ afgewerkt. Het resultaat mag er zijn. Het is ‘chill’.

‘Het Bosselke’ is een verborgen stukje bos aan de achterkant van het ontmoetingscentrum in Rollegem. Dit bosje werd al gebruikt door spelende kinderen. De initiatiefnemers vonden dat ‘Het Bosseltje’ iets meer mag zijn: een multifunctionele, publieke ontmoetingsplaats. Een speelzone, een buitenklas voor de Kindervriend, de Sint-Theresiaschool en de plaatselijke bibliotheek. Fietsers wandelaars kunnen hier picknicken en even op adem komen. Maar bovenal moet dit het plekje worden voor de Rollegemse jeugd. Een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten en tot rust komen.

Een realisatie van voor en door jongeren

De inrichting lieten ze over aan de creativiteit van de jeugd. De leerlingen van het PTI maakten de ontwerpen en maquettes. Er kwamen mooi en creatieve ideeën, de ene realiseerbaarder dan de andere. De projectindieners en de lokale gemeenschap kozen hieruit verschillende ontwerpen. De ontwerpen verhuisden naar vzw-jongerenatelier gelegen in de Pondforthoeve op Sint -Anna. Deze vzw heeft als doel de kansen tot doorstroming naar het reguliere arbeidscircuit voor jongeren uit het deeltijds beroepsonderwijs en duaal leren te vergroten. Dit atelier heeft al heel wat ervaring met opbouw van speelterreinen en houten constructies. Het resultaat mag gezien worden en bevat: een picknickbank, een lange S-vormige bank, een speeltoestel met hangmat en een buitenarena. Bovendien werd erop toegezien dat de picknicktafel en de arena toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers en mensen met kinderwagens. Alles is vervaardigd met behulp van natuurlijke en duurzame materialen. “Dit project toont aan dat vrijwilligers van goudwaarde zijn. Samen creëerden ze deze nieuwe ontmoetingsplek in de mooie deelgemeente Rollegem. Ook voor de werking van het ontmoetingscentrum geeft deze realisatie extra kansen”, vertelt Wouter Allijns, schepen van deelgemeenten.

“Zondag 26 mei schenken we ‘Het Bosseltje’ officieel terug aan de jongeren en de inwoners van Rollegem. We hopen dat er in ‘Het Bosselke’ veel mooie herinneringen tot leven zullen ontstaan. Als men het met respect en op een verantwoordelijke manier gebruikt wordt we er jaren plezier aan beleven”, aldus de initiatiefnemers.

“’Het Bosselke’ is het sluitstuk van de eerste editie van het Burgerbudget. De vrijwilligers kregen een budget van 28.750 euro ter beschikking om deze unieke plek in Rollegem te realiseren. Een voormalige plek zonder een echte identiteit is nu een ontmoetingsplaats geworden. Niet alleen voor de Rollegemnaren maar ook op maat voor gebruik van de school en De Kindervriend”, besluit Ruth Vandenberghe, schepen van burgerparticipatie.

Op zondag 26 mei vanaf 11 uur kan je kennis maken met ‘Het Bosselke’. Iedereen is welkom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier