Wevelgem zet vrijwilligers in om vragen rond de verkiezingen te beantwoorden

Sinds maandag is er een Infoloket Verkiezingen in de gemeentehuizen van Wevelgem, Gullegem en Moorsele. © SLW
Stefaan Lernout

Er zijn heel wat vragen rond de komende verkiezingen. Om die op te vangen zet de gemeente Wevelgem vrijwilligers in die op de drukste momenten de vragen van de inwoners kunnen beantwoorden. Ook op verkiezingsdag zelf zijn de loketten Burgerzaken geopend.

2024 is een verkiezingsjaar, de wetgever heeft het de burger niet gemakkelijk gemaakt. Voor sommigen is het de eerste keer, ouderen hebben de routine van het stemmen al jaren. Maar ook wie denkt de stemroutine onder de knie te hebben, weet het dit keer niet meer zo goed. Is stemmen nu verplicht? En van welke leeftijd dan wel? En mag ik nu op weekend vertrekken en de volmacht aan mijn vader geven. Moet ik wel een volmacht geven?

De verwarring is best te begrijpen. De regels voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober zijn overigens niet dezelfde als die voor de Europese, federale en regionale verkiezingen die plaatsvinden op 9 juni. Niet vreemd dus dat heel wat inwoners nog vragen hebben. En al zeker als het nog wat ingewikkelder wordt met volmachten, attesten of stemmen als niet-Belg.

Infoloket Verkiezingen in elke deelgemeente

“Mensen hebben inderdaad heel wat vragen”, weet ook schepen van Burgerlijke Stand Kevin Defieuw (CD&V). “Dat merken de medewerkers in het Gemeenteloket. Naast de dagelijkse dienstverlening op afspraak, worden nu al veel verkiezingsgerelateerde vragen gesteld bij de dienst Burgerzaken. Om de gewoonlijke dienstverlening even vlot te kunnen aanbieden, is er daarom vanaf 6 mei een Infoloket Verkiezingen in de gemeentehuizen. Komende maanden zijn immers al druk vanwege het aanvragen en afhalen van reisdocumenten.”

De infoloketten worden bemand door vrijwilligers die zullen ingezet worden op de drukste momenten. Wie een vraag heeft in verband met de verkiezingen hoeft geen afspraak te maken. “In de gemeentehuizen van de drie deelgemeenten is er een infoloket tijdens de normale openingsuren”, vervolgt schepen Defieuw. “De vrijwilligers zijn aanwezig op de drukke momenten, zoals op zaterdagmorgen. Maar ook telefonisch kunnen de vrijwilligers van het Infoloket Verkiezingen je helpen als je vragen hebt in verband met de verkiezingen van 9 juni. Hiervoor bel je naar het loket Burgerzaken tijdens de openingsuren.”

Ook op verkiezingsdag

Op zondag 9 juni zelf zijn de loketten Burgerzaken in zowel Gullegem, Moorsele als Wevelgem bovendien open van 8 tot 14 uur. Op deze dag kunnen inwoners er enkel terecht voor zaken in verband met de verkiezingen zoals bij verlies van de identiteitskaart of voor een volmachtformulier.

Lees meer over: