West-Vlamingen massaal op de fiets in april

In april trokken we massaal naar buiten om te fietsen. © getty images
Redactie KW

Westtoer noteerde in april topcijfers voor het recreatief fietsen in West-Vlaanderen. Met een totaal van ruim 900.000 fietsers op het fietsnetwerk doet april het ruim 70 procent beter dan april vorig jaar. Op topdagen werden vorige maand meer dan 50.000 recreatieve fietsers per dag genoteerd. De cijfers zijn gebaseerd op de vaste fietstelinstallaties langs de fietsnetwerken in de provincie.

In de eerste weken van het fietsseizoen 2020 werden meer fietsers dan anders geteld. Het weer en de maatregelen rond Covid-19 spelen hierbij een rol. De maand maart telde meer zonuren dan in 2019. April was warm, droog en zeer zonnig. In maart telde Westtoer 36 procent meer recreatieve fietsers op het fietsnetwerk in West-Vlaanderen. In april zijn zelfs 73 procent meer fietsers genoteerd. April 2020 deed het zo ook iets beter dan de maand augustus van vorig jaar, de beste fietsmaand van 2019.

Eigen regio ontdekken

In het West-Vlaamse deel van de Leiestreek is het aantal recreatieve fietsers op het fietsnetwerk zelfs verdubbeld in april. In het Brugse Ommeland en de Westhoek wordt deze toename getemperd door het ontbreken van de kusttoeristen die al fietsend het hinterland verkennen.

“Veel West-Vlamingen hebben de jongste weken meerdere keren per fiets hun eigen regio ontdekt. Meer dan ooit zijn de fietsnetwerken een troef. Op de topdagen zijn in april meer dan 50.000 recreatieve fietsers per dag geteld”, weet Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. Vorig jaar werd de grens van 50.000 recreatieve fietsers één keer overschreden, op zondag 4 augustus 2019. Momenteel zijn er al vijf dagen met meer dan 50.000 fietsers, met zondag 26 april als absolute topdag.

Fietscomfort en beleving

Westtoer wil verder inzetten op fietscomfort en beleving. Er wordt gewerkt aan een picknickplan voor West-Vlaanderen. Met het project Horizon 2025 zetten Westtoer en de Provincie West-Vlaanderen in op het verhogen van de beleving tijdens een fietstocht door de uitbouw van een netwerk van uitkijkpunten. Daarnaast ijvert Westtoer voor meer investeringen in de verharding en verbreding van autovrije fietspaden en het wegwerken van ‘missing links’.

In de huidige omstandigheden vraagt het provinciebedrijf Westtoer aan fietsers om rekening te houden met de coronamaatregelen. Richtlijnen bij het fietsen vind je op www.westtoer.be/coronavirus. Afhankelijk van de evolutie worden de maatregelen aangepast.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.