West-Vlaanderen supportert voor Rode Duivels

Redactie KW

De EK-match België-Rusland was er duidelijk een waar veel mensen naar uitkeken. De hele provincie supporterde voor de Rode Duivels: op pleinen, op EK-dorpen, in cafés, op terrassen… Bekijk hier het sfeerverslag.

Lol in het EK-dorp in Nieuwpoort

Maximum 400 personen konden de match meevolgen op groot scherm in het Nieuwpoort sportpark. Stewards garandeerden de veiligheid. Michel Depotter (54) uit Nieuwpoort was aanwezig met zijn dochter Liessa (27) en Sien (24): “We hebben ons uitgedost om mee sfeer te maken hier. Ik heb ook een speciale driekleur mee, die nog eigendom is geweest van mijn grootvader. Bij iedere match van de Rode Duivels die ik ga bekijken gaat die vlag mee.”

Genieten in Oudenburg

In Oudenburg zakten uitgedoste Rode Duivels-fans af naar pop-upbar Bar Abbaye. De ambiance zat er meteen in na het eerste doelpunt van Lukaku.

Rode Duivel-fans juichen wanneer Romelu Lukaku na 10 minuten scoort voor de Belgische ploeg in hun openingsmatch in groep B op het EK tegen Rusland zaterdagavond.©Peter MAENHOUDT
Rode Duivel-fans juichen wanneer Romelu Lukaku na 10 minuten scoort voor de Belgische ploeg in hun openingsmatch in groep B op het EK tegen Rusland zaterdagavond.©Peter MAENHOUDT
 ©Peter MAENHOUDT
©Peter MAENHOUDT

Kermiscomité Poelkapelle maakt van EK een geweldig feest

Voorzitter Laurent Hoornaert en het bestuur van het Poelkapelse kermiscomité tekenden voor een coronaproof verloop. “Wij zullen alle wedstrijden van België op een extra groot scherm tonen. De toegang is gratis, wel moet men vooraf inschrijven. Vol is vol… Na deze hele coronaperiode willen we de mensen in groep laten meegenieten van het succes van onze Rode Duivels.”

Ardooie als één man achter Rode Duivels

Het EK-dorp op het Albertplein was een initiatief van ’t Hoekske, Den Uil, Bockor Café en Barthazar. Ardooie kent de Mexican wave nog, vooral toen Lukaku na bijna een kwartier de eerste goal maakte.

400 voetballiefhebbers zakken af naar supportersdorp aan Waregem Expo

Ook komende donderdag en volgende week maand 21 juni kan je terecht in het coronaproof supportersdorp. Reservatie is verplicht en de organisatie vraagt daarvoor 20 euro, die de supporters meteen terugkrijgen in de vorm van drankbonnen. “De organisatie is financieel niet erg interessant voor ons, maar daar gaat het niet om. Iedereen snakt ernaar, dus we willen dit doen voor de mensen”, klinkt het.

Café De Sportduif pakt uit met groot scherm

Een zestigtal mensen supporteren in De Sportduif, verdeeld over het café en de feestzaal. Cafébazin Rosette Deconinck (72) en haar zoon, schepen van geluk Davy Demets (Inzet), zijn ook voetbalsupporters.

350 fans in Kasteelpark in Zwevezele

Supportersclub Red Devils mochten hun supporters ontvangen in het gemeentelijk Kasteelpark waar de wedstrijd op groot scherm geprojecteerd werd. De organisatie deed er alles aan om het geheel zo veilig mogelijk te laten verlopen. Ruim 350 fans zakten af naar het park en alles verliep heel rustig. De Red Devils zijn tevreden maar toch een klein beetje ontgoocheld.

“Eerlijk gezegd hadden wij een stormloop verwacht hier in het Kasteelpark”, weet voorzitter van de Red Devils Gregory Coolman. “De aanwezigen volgen het voetbal en dit elk in hun gezelschap en dit verspreid over verschillende tafels. Al zittend genoten ze van de match en dit werd van hun verwacht. Toch is de sfeer niet uitbundig genoeg ook al wonnen de Belgen hun eerste match. De coronamaatregelen hebben een grote impact op het EK gebeuren. We blijven hoopvol en kijken al uit naar de volgende match op donderdag 17 juni.”

 © NS
© NS

Voetbal kijken in Kortrijk

Ook in Kortrijk was er geen gebrek aan steun voor de Rode Duivels. Bij Café Korba en Café ‘t Pleintje op het Halenplein genoot jong en oud in het zonnetje van de wedstrijd.

Café Korba© JVG
Café Korba© JVG
Café ‘t Pleintje© JVG
Café ‘t Pleintje© JVG

Samen apart voor het scherm in EK-bar Laurentia in Zedelgem

Op de klinkende zege dronken een 150-tal fans meer dan één vat bij Chiro Zedelgem Dorp. Het jeugdig publiek was uitgelaten dat ze samen met hun vrienden eindelijk weer bijeen konden komen. Met ‘Wen dust’-bordjes gaven de bargasten teken dat er in hun groepje nog een ‘tournee’ mocht gebracht worden.

De leiders en leden van de Chiro die gezwind de drank serveerden, waren in Rode Duivels-shirts uitgedost. Onder hen was ook hoofdleidster Nel Slabbinck ijverig in de weer. “We hebben al ervaring met zomerbars, maar dit is de eerste maal dat we op het grasveld van ons Chiroheem voetbal op groot scherm vertonen. Zolang de Duivels in het EK spelen, houden we deze formule aan. Fans kunnen hun tickets vooraf reserveren en zitten telkens per vier aan tafeltjes Toch best een geslaagde avond als je weet dat we middenin de examenperiode zitten. Om 23.30 uur moeten we ook de laatste supporters vriendelijk de uitgang wijzen. Met een 35-tal volzette tafeltjes en veilig gedrag bij iedereen, kijken we met plezier uit naar de volgende EK-match van de Rode Duivels.”

 © HV
© HV

Ex-Rode Duivel Stéphane Demol supportert in Steenkerke

Stéphane Demol, die regelmatig in de Westhoek vertoeft, volgde de wedstrijd in een gereserveerd deel van het terras van het dorpscafé de Kunstemaecker in Steenkerke, deelgemeente van Veurne. Stéphane speelde tussen 1984 en 1993 38 interlands voor de Rode Duivels. In 1984 maakte hij een doelpunt op het WK in Mexico. In 2000 stopte Stéphane Demol als profvoetballer en zette zijn loopbaan verder als trainer.

Anja Roef (café de Kunstemaecker), ex-Rode Duivel Stéphane Demol en Patrick Antoniasse (café de Kunstemaecker).© JT
Anja Roef (café de Kunstemaecker), ex-Rode Duivel Stéphane Demol en Patrick Antoniasse (café de Kunstemaecker).© JT

(PBM/foto IV – PM/PM – RB/RB – JM/EH – PNW/PNW – GV/GV – NS/NS – JVG – HV/HV – JT/JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier