De allereerste escape room van ons land opende de deuren in Ieper, in de zomer van 2014. Sindsdien dikte het aantal aan tot 47 escape rooms begin 2020. Die zijn in handen van 26 verschillende uitbaters. De stedelijke centra Brugge, Kortrijk, Oostende en Ieper tellen de grootste concentratie aan vestigingen.

De uitbaters van escape games vormen een vrij heterogene groep van ondernemers. Sommigen beschouwen het als een hobbyproject zonder vaste tewerkstelling, voor anderen is het een volwaardige bedrijfsactiviteit. Enkele spelers zijn actief met meerdere vestigingen en dat ook buiten West-Vlaanderen.

Virtual reality en augmented reality

De coronacrisis heeft gewogen op de groei, maar de ondernemers leggen de nodige creativiteit aan de dag om die uitdaging te boven te komen. Meerdere uitbaters willen in de toekomst inzetten op nieuwe 'coronaproof' technologieën, zoals virtual reality en augmented reality. Voor die concepten kunnen ze een beroep doen op een reeks jonge West-Vlaamse ondernemingen, die onder de koepel 'digital arts' ook aan bod komen in het sectoronderzoek van West-Vlaanderen Werkt.

De escape rooms zijn sinds 8 juni opnieuw open. De sectorfederatie BEFEP sloot een protocol af met de FOD Economie waarin de coronaregels voor de uitbaters zijn opgesteld.

Lijst van escape rooms in West-Vlaanderen

De allereerste escape room van ons land opende de deuren in Ieper, in de zomer van 2014. Sindsdien dikte het aantal aan tot 47 escape rooms begin 2020. Die zijn in handen van 26 verschillende uitbaters. De stedelijke centra Brugge, Kortrijk, Oostende en Ieper tellen de grootste concentratie aan vestigingen.De uitbaters van escape games vormen een vrij heterogene groep van ondernemers. Sommigen beschouwen het als een hobbyproject zonder vaste tewerkstelling, voor anderen is het een volwaardige bedrijfsactiviteit. Enkele spelers zijn actief met meerdere vestigingen en dat ook buiten West-Vlaanderen.De coronacrisis heeft gewogen op de groei, maar de ondernemers leggen de nodige creativiteit aan de dag om die uitdaging te boven te komen. Meerdere uitbaters willen in de toekomst inzetten op nieuwe 'coronaproof' technologieën, zoals virtual reality en augmented reality. Voor die concepten kunnen ze een beroep doen op een reeks jonge West-Vlaamse ondernemingen, die onder de koepel 'digital arts' ook aan bod komen in het sectoronderzoek van West-Vlaanderen Werkt.De escape rooms zijn sinds 8 juni opnieuw open. De sectorfederatie BEFEP sloot een protocol af met de FOD Economie waarin de coronaregels voor de uitbaters zijn opgesteld.