West-Vlaanderen is de Belgische bakermat van escape rooms

Bij Timescape in Oostende moet je ontsnappen uit het ziekenhuis, zeker wanneer je leven ervan afhangt. © Toerisme Oostende
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

De bakermat in België van escape rooms ligt in West-Vlaanderen. Nergens in België zijn er meer escape rooms per inwoner dan in West-Vlaanderen, namelijk één per 25.442 inwoners. Dat blijkt uit een sectoronderzoek van West-Vlaanderen Werkt, het economisch tijdschrift van de provincie West-Vlaanderen.

De allereerste escape room van ons land opende de deuren in Ieper, in de zomer van 2014. Sindsdien dikte het aantal aan tot 47 escape rooms begin 2020. Die zijn in handen van 26 verschillende uitbaters. De stedelijke centra Brugge, Kortrijk, Oostende en Ieper tellen de grootste concentratie aan vestigingen.

De uitbaters van escape games vormen een vrij heterogene groep van ondernemers. Sommigen beschouwen het als een hobbyproject zonder vaste tewerkstelling, voor anderen is het een volwaardige bedrijfsactiviteit. Enkele spelers zijn actief met meerdere vestigingen en dat ook buiten West-Vlaanderen.

Virtual reality en augmented reality

De coronacrisis heeft gewogen op de groei, maar de ondernemers leggen de nodige creativiteit aan de dag om die uitdaging te boven te komen. Meerdere uitbaters willen in de toekomst inzetten op nieuwe ‘coronaproof’ technologieën, zoals virtual reality en augmented reality. Voor die concepten kunnen ze een beroep doen op een reeks jonge West-Vlaamse ondernemingen, die onder de koepel ‘digital arts’ ook aan bod komen in het sectoronderzoek van West-Vlaanderen Werkt.

De escape rooms zijn sinds 8 juni opnieuw open. De sectorfederatie BEFEP sloot een protocol af met de FOD Economie waarin de coronaregels voor de uitbaters zijn opgesteld.

Lijst van escape rooms in West-Vlaanderen

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.