West-Vlaamse atleten pakken drie gouden, drie zilveren en drie bronzen medailles op BK atletiek

Michael Obasuyi© Belga
Michael Obasuyi© Belga
Redactie KW

Dit weekend werd in het Koning Boudewijnstadion in Brussel het Belgisch kampioenschap atletiek afgewerkt. Zowat alle West-Vlaamse topatleten kwamen er in actie en die deden het uitstekend. Drie gouden, drie zilveren en drie bronzen medailles was de buit. Michael Obasuyi en Alexander Doom waren de absolute uitblinkers met de nationale titel en toptijden op respectievelijk de 110m horden en de 400m.

Michael Obasuyi (OEH) was voor aanvang van het BK de topfavoriet voor de titel op de 110mH, maar belangrijker dan de titel was de tijd waarmee de Oostendenaar de wedstrijd zou afsluiten. Hij maakte immers nog steeds kans om naar de Olympische Spelen te mogen op basis van de World Ranking.

Obasuyi ontbond zijn duivels, want hij stormde naar een fantastische chrono van 13.32. Die tijd betekende exact de Olympische limiet en daarmee is hij rechtstreeks geplaatst voor Tokio. Hij hoeft dus niet meer te kijken naar de omstreden World Ranking. “Ik weet niet heel goed wat hier vandaag gebeurd is”, aldus Obasuyi.

“Vorig weekend liep ik nog 13.70 en dan nu loop ik, bij mijn laatste kans, zowaar de Olympische limiet. Ik wist dat ik zo’n tijd aankon, maar nu heb ik het toch maar mooi gedaan.” Naast de Olympische limiet betekende deze tijd ook een nationaal record bij de beloften en de beste Europese jaarprestatie bij de U23. “Mijn seizoen kan nu sowieso al niet meer stuk. Ik ga enorm genieten van wat nu nog allemaal komt”, zegt hij.

Alexander Doom snelste tornado

Alexander Doom (AVR) was die andere West-Vlaamse uitblinker met goud en een nieuw persoonlijk record op de 400m. Hij raasde naar 45.34 en daarmee verbetert hij zichzelf opnieuw met meer dan een halve seconde.

Alexander Doom© Belga
Alexander Doom© Belga

“In de reeksen liep ik vrij ontspannen naar 46.04 en dat was een teken dat ik in de finale nog een stuk sneller kon”, zegt hij. Doom kreeg in de finale baan vier toegewezen en zag al zijn concurrenten voor zich lopen.

“Ik verwachtte dat Jonathan Sacoor en Dylan Borlée heel snel zouden starten, maar ik slaagde erin om goed met hen mee te schuiven. Uiteindelijk maakte ik het verschil in de laatste 150 meter. Zo’n toptijd had ik niet verwacht, maar het is altijd leuk om in een sterk deelnemersveld je eigen verwachtingen te overtreffen.”

Doom is nu helemaal zeker van zijn selectie voor het 4x400m estafetteteam dat naar de Olympische Spelen mag afreizen. “Ik denk dat ik zelfs aanspraak mag maken op een basisplaats. Of dit nu in de 4x400m of de 4x400m mixed is, maakt mij niet uit. Als ik maar mag lopen in Tokio”, besluit de Roeselarenaar met een knipoog.

Philip Milanov hoopt op Olympische Spelen

Philip Milanov (VAC) zorgde in het discuswerpen voor het derde West-Vlaamse goud. Met een worp van 61m36 verzekerde hij zich probleemloos van zijn elfde nationale titel.

“Ik had natuurlijk heel graag iets verder geworpen met het oog op de World Ranking. Nu wordt het bank afwachten of ik bij de top 32 sta, die startrecht krijgen in Tokio. Die ranking en het uitblijven van een topprestatie zorgden voor behoorlijk wat druk. Op training loopt het heel goed, maar op wedstrijd komt het er nog niet uit. Eens die druk wegvalt, zal ik allicht bevrijd kunnen werpen.”

Naast goud in het discuswerpen was er voor de Bruggeling ook nog zilver in het kogelstoten. Met een worp van 17m32 kwam hij 78 centimeter te kort voor het goud.

Aurèle Vandeputte tevreden met zilver op 800m

Op de 800m zorgde Aurèle Vandeputte voor West-Vlaamse zilver. De Oostkampenaar liep een uitstekende wedstrijd, maar moest finaal zijn meerdere erkennen in de Waal Elliott Crestan.

“Om op een kampioenschap van Crestan te winnen moet je al enorm sterk zijn. Ik heb mezelf niets te verwijten en ik heb er alles aan gedaan om het hem zo moeilijk mogelijk te maken. Het verschil tussen ons was ook niet heel erg groot. Om echt van hem te kunnen winnen, dan moet ik de laatste rechte lijn als eerste kunnen ingaan.”

Vandeputte klokte in Brussel af na 1.48.79. “Op een kampioenschap is de tijd sowieso ondergeschikt aan de plaats, want het gaat er meestal tactisch aan toe. Er werd vandaag heel wat geduwd, maar uiteindelijk denk ik dat ik een goeie wedstrijd gelopen heb en dat ik geen fouten heb gemaakt. Ik ben heel tevreden met deze zilveren medaille.”

Giebe Algoet met 2m15 in het hoogspringen

In het hoogspringen bij de mannen kwamen twee West-Vlamingen in actie. Giebe Algoet en Emile Verdonck hebben beiden al een heel mooie staat van dienst in die discipline en ook in Brussel deden ze het uitstekend.

Verdonck bracht zijn seizoensbeste op 2m07 en werd daarmee mooi vijfde. Giebe Algoet liet een indrukwekkende reeks sprongen zien en bleef foutloos tot 2m11 en wist zich daarmee al verzekerd van een medaille. De Oostendenaar ging echter door op zijn elan en met 2m15 werd hij finaal beloond met een zilveren medaille.

“In Lebbeke was ik al blij met 2m11 en mijn Vlaamse titel, maar dit is toch nog van een ander niveau. Ik heb gewoon de perfecte wedstrijd gesprongen op het juiste moment. De omstandigheden waren ook uitstekend. Er was publiek, er was sfeer en iedereen was ook op niveau. Voor aanvang had ik echter nooit durven dromen dat ik hier 2m15 zou springen. Fantastisch gewoon.”

Brons voor Yoran Deschepper en Manon Depuydt op de 200m

Op de 200m vielen er ook nog twee West-Vlaamse successen te vieren. Yoran Deschepper (MACW) liep naar een nieuw persoonlijk record van 22.35 en greep daarmee een welverdiende bronzen medaille.

“Ik zit een beetje met een dubbel gevoel. Gisteren in de reeksen liep het door een aantal kleine kwaaltjes niet echt vlot. Ik plaatste me wel voor de finale van de 100m en de 200m, maar het gevoel was niet super. In de finale van de 100m werd ik vijfde in 11.77 en dat was toch wel een lichte ontgoocheling. Bovendien had ik wat last van mijn hamstring. Ik dacht er even aan om de finale van de 200m te laten schieten, maar uiteindelijk ben ik blij dat ik toch gelopen heb. Met een klein persoonlijk record haal ik toch brons en dat maakt het allemaal een beetje goed”, aldus de Diksmuidenaar.

Manon Depuydt (ACME) haalde ook brons op de 200m in een tijd van 23.70. “Ik vrees dat er niet meer inzat dan de derde plaats vandaag. Op zich kan ik me met de plaats wel verzoenen, maar ik had op een snellere tijd gehoopt. Ik heb er alles aan gedaan en eigenlijk zou ik niet ontgoocheld moeten zijn”, zegt ze.

De afgelopen maanden zag het er lange tijd naar uit dat de atlete van De Haan zou mogen deelnemen aan de Olympische Spelen, maar de laatste weken is ze jammer genoeg wat weggezakt op de World Ranking, waardoor ze niet naar Tokio zal mogen afreizen.

Bronzen Lindsey De Grande

Op de 1500m liep Lindsey De Grande (OEH) een heel attente en goeie wedstrijd. De Sijseelse probeerde topfavoriete Elise Vanderelst te volgen en leek lange tijd op weg naar het zilver. In de laatste rechte lijn moest ze echter Sofie Van Accom nog voorlaten. Uiteindelijk finishte ze in een zeer degelijke 4.17.92 en mocht ze als derde op het podium.

Andere West-Vlaamse ereplaatsen

Naast al deze medaillewinnaars waren er nog verschillende ereplaatste voor West-Vlaamse atleten. Chloë Beaucarne finishte in de finale van de 100mH op de ondankbare vierde plaats. De atlete uit Menen klokte af na 13.89 en kwam daarmee drie honderdsten te kort voor brons.

Rani Vincke (HAC) finishte als vijfde in de finale van de 100m. Met een lichte tegenwind liep ze naar 11.85. Clubgenote Yorunn Ligneel werd eveneens vijfde in de finale van het hoogspringen. Met 1m74 bleef ze slechts één centimeter onder haar persoonlijk record.

Op de 5000m was het uitkijken naar Ward D’hoore (HAC) en Steven Casteele (KKS). Beide atleten leken geen al te beste dag te hebben en konden nooit echt aanspraak maken op een medaille. Casteele finishte uiteindelijk als vijfde in 14.26.13 en D’Hoore kwam als zesde in 14.36.85 over de finish.

Voorts was er ook nog een achtste plaats voor Helena Ponette (HCO) op de 400m met een tijd van 55.09. Ook Hanne De Baene werd achtste in het polsstokspringen. Ze haalde een hoogte van 3m40.

Op de 400m horden werd Katrijn Boone (HAC) zesde in een tijd van 1.02.39.

(GD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier