West-Vlaams Ambassadeur 2019: hét West-Vlaamse evenement van het jaar

Wim Lybaert kreeg vorig jaar van minister Hilde Crevits te horen dat hij tot de allereerste West-Vlaamse Ambassadeur verkozen was. © Foto Kurt
Ilse Naudts

Wie volgt Wim Lybaert op als de Ambassadeur van West-Vlaanderen? Dat ontdekken we woensdag op hét West-Vlaamse evenement van het jaar. Van de locatie en de catering, tot de animatie en de presentatie… Het event waarop we onze ambassadeur verkiezen is 100 procent West-Vlaams. Hoe kan het ook anders?

Volgende week woensdag is het zover: dan maken we bekend wie de tweede ambassadeur van onze provincie wordt. Wim Lybaert kijkt met plezier terug op zijn jaar als de West-Vlaamse Ambassadeur. “Het is leuk om aangesproken te worden als ambassadeur van je provincie. Vaak gebeurt dat met een kwinkslag, maar het blijft uniek. Ik heb mijn titel vorige week nog eens gebruikt in een gezelschap met veel niet-West-Vlamingen. Als ik onze provincie kan promoten, dan doe ik dat. Al moeten ze het principe van de West-Vlaamse Ambassadeur wel nog een beetje leren kennen buiten de provincie”, denkt Wim Lybaert. “Misschien een uitdaging voor mijn opvolger?”

Wat een kandidaten! Maar ik zal altijd kunnen zeggen dat ik de eerste ambassadeur was – Wim Lybaert

“Persoonlijk vond ik het een hele eer om uit zo’n select lijstje gekozen te worden. En als je de top tien van dit jaar bekijkt… Wat een selectie! Zijn er nog wel niet-West-Vlamingen die iets presteren op niveau?”, grapt onze uittredende ambassadeur. “Ik ken niet alle finalisten persoonlijk, maar het zijn stuk voor stuk mensen om trots op te zijn. En degene die ik wel ken, zijn zeker ook trotse West-Vlamingen. Dat laatste is natuurlijk een absolute vereiste voor mijn opvolger. Ik kan me nu al voorstellen dat we binnen tien jaar een reünie doen van alle ambassadeurs. En ik zal dan altijd kunnen zeggen dat ik de eerste was.”

Het belooft woensdag opnieuw een topavond voor de provincie te worden. “Inderdaad”, verzekert Jan Beernaert, marketing manager van de Krant van West-Vlaanderen. “Samen met Radio 2, Focus/WTV en de provincie organiseert Krant Van West-Vlaanderen het gala. Voor elk onderdeeltje van het evenement kiezen we voor lokale topkwaliteit. Net als vorig jaar verzamelt de crème de la crème van West-Vlaanderen in onze provinciehoofdstad voor het gala”, legt Jan Beernaert uit. “We starten met een receptie waarop het aperobier van De Brabandere (Bavikhove) geschonken wordt en Hannah Van Ongevalle (Knokke-Heist) maakt er haar befaamde cocktails. Samen met biersommelier Sofie Vanrafelghem (Brugge) stelde Salons St Germain (Diksmuide) het menu samen, dat opgediend wordt door de leerlingen van hotelschool Ter Groene Poorte (Brugge).”

Maar de West-Vlaamse toets gaat veel verder dan alleen het culinaire. “De presentatie is in handen van Xavier Taveirne, Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe komt als gastspreker en Brihang zorgt voor een muzikale toets”, somt Jan Beernaert op. “En het moment suprême wordt natuurlijk de bekendmaking van de tweede ambassadeur van West-Vlaanderen.”

Fien Oosthuyse, dessertleverancier: “Dominique Persoone opvolgen? Toch extra druk!”

Fien Oosthuyse.
Fien Oosthuyse.© GF

Fien Oosthuyse (23) won in 2017 de Belgium Chocolate Awards. Niet toevallig dus dat men in Ter Groene Poorte onmiddellijk aan deze oud-leerlinge dacht om het dessert voor het tweede gala van de West-Vlaamse Ambassadeur te creëren. “Pas achteraf hoorde ik dat het dessert vorig jaar door Dominique Persoone was gemaakt. In zijn voetsporen moeten treden, geeft toch wat extra druk”, zegt ze. Fien vindt dat de Brugse chocolatier zeker zijn plekje in de lijst van de finalisten voor de titel van Ambassadeur verdient. “Mensen als hij en Niels Destadsbader zijn figuren om naar op te kijken. Eigenlijk is elk van de tien finalisten een waardig vertegenwoordiger van onze provincie.” Zelf is ze een geboren en getogen West-Vlaamse. Fien groeide op in Zwevegem en studeerde van haar 14de tot haar 18de in Brugge. Momenteel woont ze in Waarmaarde en werkt ze in Heule als chef patissier bij Brood en Banket Niek Bossaert. Voor het gala van woensdag bedacht ze een dessert op basis van chocolade, caramel, praliné, agrumbiscuit, passie en mango.

Xavier Taveirne, presentator gala: “De hele avond lang onbeschaamd onbescheiden zijn”

Xavier Taveirne.
Xavier Taveirne.© Davy Coghe

Vorig jaar zat hij zelf in het lijstje van tien finalisten, dit jaar neemt hij de presentatie van het gala voor zijn rekening. Xavier Taveirne probeert woensdag zijn beste West-Vlaams boven te halen. “Moeilijk”, zegt hij. “Op café praat ik bijna vlekkeloos Brugs, maar zodra er een micro voor mijn neus komt, schakel ik automatisch over naar algemeen Nederlands. Ik zal dus misschien nog wat moeten oefenen.” Taveirne is onder de indruk van het lijstje van finalisten. “Als niet genomineerde West-Vlaming kan je alleen maar lichtjes geïntimideerd zijn door het niveau van de top tien. Het kon even goed de selectie voor de Vlaming van het jaar zijn. Uit elke tak van de maatschappij kunnen we topnamen uit onze provincie voorleggen. En toch zijn we zo verdomd bescheiden. Kijk naar basketster Emma Meesseman die MVP werd in Amerika en toch ‘het gewone meisje van Ieper’ blijft. Laten we die typisch West-Vlaamse zelfrelativering woensdag eens even aan de kant zetten en een hele avond lang onbeschaamd onbescheiden zijn. We meugen preus zin!”