Nooit zomaar een zanger

Jan Gheysen

Met zijn tienen waren ze, de West-Vlamingen die u, lezer, aanduidde om onze eerste West-Vlaams Ambassadeur Wim Lybaert op te volgen. En alle tien hadden ze heel veel met elkaar gemeen: ze zijn een voor een ‘kraks’ in hun vak, ze zijn uitmuntend in wat ze doen én – misschien wel dé reden waarom ze door u werden genomineerd – alle tien stijgen ze boven dat vakgebied uit. Maar ze excelleren – een begrip dat ook in politieke kringen de voorbije maanden niet onopgemerkt bleef – niet in alleen in wat ze doen, maar vooral ook in wie ze zijn.

Elke West-Vlaming herkent wel iets van zich in Niels Destadsbader

En van die tien vond onze vakjury na lang en wijs beraad dat Niels Destadsbader op dit moment de onmiskenbare primus is. We geven de jury geen ongelijk en prijzen ons gelukkig, met de tien finalisten én met de nieuwe Ambassadeur. Niels is natuurlijk het onbetwistbare podiumbeest dat jong en oud met zijn talent weet te entertainen. Niet alleen als zanger, maar ook als presentator, als acteur en niet het minst als West-Vlaming pur sang. Er zijn maar weinig West-Vlamingen die niets van zichzelf herkennen in de jonge Deerlijkenaar.

Al was het maar omdat zijn succes van de voorbije jaren hem niet gratuit in de schoot viel. Hij heeft hard en soms tegen beter weten in moeten knokken. Maar het West-Vlaamse mantra ‘deure doen’ hield hem overeind en hielp hem uiteindelijk om al die podia te veroveren. Hij is intussen een professional – hij gaat er volledig voor, legt zichzelf een verregaand perfectionisme op – maar hij deed en doet dat altijd met behoud van zijn onvervalste naturel. Dat merken we niet alleen op het podium, maar ook op het scherm en in de talloze gesprekken. Daar steekt zijn kracht in, in die authenticiteit, in dat West-Vlaamse karakter. Kortom, een volwaardige Ambassadeur op wie we preus lik fjertig mogen zijn.

Lees hier alles over de verkiezing en het gala van West-Vlaams Ambassadeur 2019.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.