Week van de friet brengt ode aan onze Belgische trots in Kortrijk en Middelkerke

Jan Palfijn krijgt voor het eerst in jaren iets te eten. © ST
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Op de Havermarkt in Kortrijk pronkt het standbeeld van de bekende medicus Jan Palfijn deze week niet enkel met zijn verlostang, maar ook met een heerlijk pakje friet! Hetzelfde geldt voor het standbeeld van Nero ter hoogte van het casino in Middelkerke. Al voor de twintigste keer zet VLAM (het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) ons bekendste Belgische product in de kijker tijdens de Week van de Friet van 25 november tot en met 1 december.

Zowat de helft van de Belgen zou wekelijks frietjes eten. Bijna 80 procent van hen doen dat steevast in dezelfde frituur en zowat iedereen in ons land vindt dat de friet onlosmakelijk verbonden is met de Belgische cultuur. Redenen genoeg dus om de gefrituurde lekkernijen even in de kijker te zetten. VLAM doet dat naar goede gewoonte in de laatste week van november. “Nergens anders ter wereld kan je zo’n lekkere frietjes eten als in België. De smaak en geur van de Belgische friet is uniek, net als onze frietkotcultuur die niet voor niets erkend werd tot immaterieel cultureel erfgoed“, klinkt het daar.

In geen enkele strip komt de frietkotcultuur zo ruim aan bod als in de Nero strips van Marc Sleen.
In geen enkele strip komt de frietkotcultuur zo ruim aan bod als in de Nero strips van Marc Sleen.© LC

“De frituur is dan ook ingebakken in ons straatbeeld. Een uniek Belgisch gegeven als frietjes van de frituur, verdient het om extra in de spotlight gezet te worden. Met de Week van de Friet wil VLAM iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van de frituur.”

Door frietjes op onverwachte plaatsen in het straatbeeld te laten opduiken, wil VLAM iedereen herinneren aan de fierheid die ze (terecht) koesteren voor onze Belgische frieten. In Kortrijk werd het standbeeld van de bekende medicus Jan Palfijn op de Havermarkt voorzien van een goed pak frieten. De wegmarkeringen aan datzelfde plein werden omgetoverd tot frietzakken. Helaas zijn geen van beide eetbaar. In Middelkerke werd Nero voorzien van een pakje frieten. “In geen enkele strip komt de frietkotcultuur zo ruim aan bod als in de Nero strips van Marc Sleen. Zelfs nog lang voor de traditionele wafelbak aten Jan Spier, Nero en Adhemar lustig frietjes van de frituur.”

De wegmarkeringen in Kortrijk zien er deze week wel heel smakelijk uit.
De wegmarkeringen in Kortrijk zien er deze week wel heel smakelijk uit.© ST

En ook De onafscheidelijke zusjes Annemieke & Rozemieke uit de befaamde Jommeke strips dragen ook hun frietje bij tijdens Week van de Friet! Zij staan op de Zeedijk in Middelkerke t.h.v. Theresiastraat. Ook hier kan je gepimpte wegmarkeringen spotten.

De onafscheidelijke zusjes Annemieke & Rozemieke uit de befaamde Jommeke strips dragen ook hun frietje bij tijdens Week van de Friet!
De onafscheidelijke zusjes Annemieke & Rozemieke uit de befaamde Jommeke strips dragen ook hun frietje bij tijdens Week van de Friet!© LC

VLAM deed ook een onderzoek naar de frietconsumptie bij 1.000 Belgen. Daar kwamen een paar opvallende zaken naar boven. Wist je bijvoorbeeld dat tot 61% van de Belgen na een reis snakt naar frietjes van de frituur? En dat 72% van de Belgen het liefst zout op zijn frietjes wil? Bovendien zouden tot wel 71% van de vrouwen frietjes met hun handen eten, terwijl mannen eerder een frietvorkje (22%) of bestek (23%) gebruiken.

Meer weten over onze nationale goudbruine trots in Kortrijk? Je leest er vrijdag alles over in de Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijk-Menen.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier