Wat hebben Viva Sara Kaffée, circus en een creatieve fotograaf te vertellen?

We herkennen van links naar rechts Bart Colson, Tim Vandenberghe, Stijn Vercaemst, Bart en Peter Deprez. © foto JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Samen met circusartiesten Tim Vandenberghe en Stijn Vercaemst van Circus Brouwerij en fotograaf Bart Colson, werkten Bart en Peter Deprez van Viva Sara Kaffée aan een uniek project: Autumn Circus, een biertje met een toets van koffie. Achter de creatie schuilt een heel verhaal.

Het verhaal begint bij fotograaf Bart Colson die in 2018 zijn fotostudio omvormde tot KoffieSHOT. “Mooie herinneringen en foto’s , een shot dus, brengen mensen letterlijk bij elkaar, en dat is net wat koffie ook doet. Ik besloot een koffiebar annex fotostudio te openen en bestudeerde koffie. Ik heb een passie voor koffie, maar we serveren ook thee en zelf gemaakte limonades”, vertelt Bart, die Tim Vandenberghe en Stijn Vercaemst van Circus Brouwerij leerde kennen. Zij maken artisanaal bier en vielen al meerdere keren in de prijzen.

“We zijn een atypische brouwerij en durven al eens raar uit de hoek komen met combinaties van kruiden, hoppen of gist. We zijn ook altijd op zoek naar iets nieuws of uitdaging”, aldus de zaakvoerders. Bart Colson stelde hen voor aan zijn kameraad Peter Deprez van Viva Sara. “Zij weten als de besten waarover koffie en thee gaat”, besluit de fotograaf.

Baalzak uit Konga dat dichtbij de stad Yirgacheffe ligt in de Gedeoregio in Ethiopië.
Baalzak uit Konga dat dichtbij de stad Yirgacheffe ligt in de Gedeoregio in Ethiopië.© foto JVGK

“Deze drie vinden zichzelf voortdurend opnieuw uit. Als je enkele creatieve personen samen zet borrelt er wel iets. Als ondernemer moet je durven ‘out of the box’ denken en inventief zijn. Voor veel ondernemers is het continue een uitdaging”, aldus Peter Deprez.

“We zijn blij dat we de brouwerij beter leerden kennen. Zij hebben net als wij een atypische houding (lacht). We combineerden twee jaar geleden al koffie en kaas. Na wat brainstorming zijn we samen gaan experimenteren voor een biertje met een toets van koffie.” Voor de koffie koos Viva Sara een koffie uit Ethiopië. “De koffie mocht niet ‘te hard’ overkomen en de bovenhand krijgen. We vonden een zachte koffie bij kleine boeren in Konga dat dichtbij de stad Yirgacheffe ligt in de Gedeo regio in Ethiopië. Die koffie was perfect”, zegt Peter.

“Als ondernemer moet je durven ‘out of the box’ denken” – Peter Deprez

Het resultaat was het biertje Autum Circus. “De combinatie bier en koffie geeft een donkere kleur, maar wij wilden een amberkleurig biertje. We zijn te werk gegaan met een soort pressysteem waarbij je de koffie naar onder duwt en een filternet wordt gebruikt. Zo behoudt je de typische koffiesmaak zonder dat het overheerst. Het brouwsel moest lang uitgisten maar werd wel amberkleurig”, duidt Tim. “Beleving is belangrijk voor onze partners, net als voor ons. We zien een mooie toekomst weggelegd voor Autumn Circus”, besluiten Bart en Peter Deprez.

Het biertje Autumn Circus.
Het biertje Autumn Circus.© foto JVGK

“Kleine gerechten lenen zich tot veel, er zijn leuke dingen mee te doen: bijvoorbeeld kaas met bier. Koffie of thee verwerken in een sausje, deden we al. Waarom eens niet met bier. Het is er gewoon een creatieve toets aan geven”, zegt de chef van Viva Sara, die gehaktballetjes maakte met een biersausje met een toets koffie. In de toekomst al Viva Sara meerdere gerechtjes creëren.

(Peter Van Herzeele/foto’s JVGK en GF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten