Waregemse deelgemeenten herdenken WO II

Tijdens de herdenking zullen de kinderen van de basisscholen passende teksten voorlezen. © IVD
Redactie KW

Het einde van Wereldoorlog I herdenken we altijd op 11 november, maar het is belangrijke om ook de slachtoffers van de tweede wereldoorlog de nodige eer te bewijzen en dat zal gebeuren op woensdag 8 mei in de drie deelgemeenten.

“Tussen 1940 en 1945 sneuvelden zo’n zesduizend Belgische soldaten en werden heel wat burgers en verzetsstrijders gedood. Bovendien kreeg de bevolking tijdens de bezetting te maken met honger, voedselschaarste en angst voor repressie en bombardementen”, verduidelijkt Sylvère Deprez, NSB-secretaris voor Sint-Eloois-Vijve.

“Ons land was grotendeels bevrijd in de septemberdagen van 1944, maar de oorlog duurde nog verder tot de capitulatie van Duitsland in mei 1945. In de drie deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie wordt op woensdag 8 mei om 11 uur dan ook een korte herdenkingsplechtigheid met het neerleggen van bloemen georganiseerd. Iedereen die de herinneringen aan de gebeurtenissen uit Wereldoorlog II levendig wil houden is dan ook van harte welkom.”

Basisscholen

In Sint-Eloois-Vijve trok Sylvère Deprez, de secretaris van de oud-strijdersbond, vooraf naar de beide basisscholen om er de kinderen te informeren over Wereldoorlog I en II in Europa, België, maar vooral ook in Sint-Eloois-Vijve zelf. Hij trok daarbij parallellen met de huidige oorlogen in Oekraïne en de Gazastrook.

“Op 8 mei komt er een delegatie van beide scholen naar het oorlogsmonument om de herdenkingsplechtigheid bij te wonen. Ook in Beveren-Leie zijn de basisscholen vertegenwoordigd.”

Passende herinnering

“Soldaten, oud-strijders en al wie Wereldoorlog II meemaakte zoals onze ouders en grootouders verdienen een passende herinnering”, besluit Sylvère Deprez.

Naast de huldiging op 8 mei is er ook een vredesconcert, waarbij Het Bevers Harmonieorkest en Con Cuore de krachten bundelen voor de uitvoering van het indrukwekkende “The Armed Man”, gecomponeerd door de Welshe componist Karl Jenkins. Het concert wordt op vrijdag 3 mei om 20 uur opgevoerd in de Sint-Jan-de-Doperkerk van Beveren-Leie.

Kaarten en info: www.beversharmonieorkest.be

(IVD)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier