Waregems ziekenhuis test gratis jouw longen

Dokter-Pneumologe Sarah Bostoen en Ann-Sophie Neirynck hopen veel rokers en ook niet-rokers te bereiken tijdens de Werelddag zonder Tabak. © DJW
Redactie KW

Het ziekenhuis van Waregem nodigt alle rokers uit naar een test om de koolstofmonoxide in de longen te meten. Ook niet-rokers die rokers willen helpen om tabak te weren zijn welkom. Dokter Sarah Bostoen verduidelijkt dat doelgericht advies tabaksverslaafden kan duidelijk maken dat een sigaret of een sigaar heel gevaarlijk is voor de gezondheid.

“Onze Lieve Vrouw van Lourdes zet vrijdag 31 mei de deuren open”, aldus Sarah Bostoen. “Thema van de Werelddag zonder Tabak is dit jaar tabak en de gezondheid van je longen.Om iedereen daarvan bewust te maken en bieden we onder andere professioneel gezondheidsadvies aan. Er zijn ook gratis tests om je ervan te overtuigen dat roken schadelijk is en je kan jouw longen op koolstofmonoxide laten meten. Je moet weten dat tabak in België de belangrijkste doodsoorzaak is.”

Echte leeftijd longen

In het ziekenhuis kunnen rokers ook de echte leeftijd van hun longen laten bepalen plus de spirometrie door middel van longfunctieproeven. Dat alles moet de rokende bezoeker aan de opendeurdag doen inzien dat het anders kan en anders moet. Niet-rokers krijgen er informatie over hoe ze iemand die ze kennen de drang naar tabak willen afleren.

Preventie

“Het ziekenhuis vindt die Werelddag heel belangrijk en doet er daarom ook aan mee”, aldus Ann-Sophie Neyrinck. “Het gaat tenslotte over de gezondheid van de mens en het is ook in ieders belang.”

“Meld je aan en je kan praten met een arts, een tabakoloog of een verpleegkundige over je wens om ermee te stoppen. Al die deskundigen geven je met veel plezier gratis advies. Zij gaan niet preken of zo maar willen wel wijzen op de gevolgen van roken. Preventie of preventief werken is daarom echt van belang.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier