Waregem: Katten logeren bij ‘bende van Zazou’

Anne-Marie Degraeve heeft een deel van haar woning ingericht als pension voor katten. (foto DJW)
Redactie KW

Del Branco di Zazou: dat is de Italiaanse naam van het kattenpension dat Anne-Mieke Degraeve al enige tijd runt in de Platanendreef 41 in de wijk Nieuwenhove. “Ik mag voor maximaal 20 katjes zorg dragen wanneer hun baasjes even uit huis zijn.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Dierenleed in de zomer.

“Bij mij vinden ze een geschikt, modern uitgerust onderkomen dat volledig beantwoordt aan de strenge normen”, zegt Anne-Mieke die van opleiding eigenlijk licentiate lichamelijke opvoeding is en in een vorig leven vier jaar les gaf in het gemeenschapsonderwijs. “Toen kreeg ik te horen dat ik zeker nog 15 jaar diende te wachten vooraleer een vaste plek te hebben in een school. Het was dus een kwestie van op verschillende locaties voldoende lesuren te vinden. Maar op de duur zag ik dat niet meer zitten en volgde ik lessen om dan zelf mijn toilettage voor honden en katten te beginnen”, zegt Anne-Marie.

Het bleef echter niet bij het kappen, wassen en verzorgen van huisdieren. “Jammer genoeg niet. Al een tijdje geleden kreeg ik af te rekenen met heel veel rugpijn. De diagnose van de dokter was: een dubbele hernia. Ik moest noodgedwongen de toilettage stoppen want het optillen van vooral honden kon ik niet meer. En het mocht ook niet want de rugpijnen konden alleen maar verergeren. Maar omdat ik toch een deel van mijn woning had ingericht voor de toilettage had ik ruimte genoeg om een pension op te starten. En alleen voor katten. Daarmee ben ik nu zeker halftijds bezig. De andere helft van de tijd gaat naar de lessen Italiaans die ik geef in het avondonderwijs. Ik heb daarvoor eerst nog een speciale taalopleiding gevolgd. Eens mijn diploma op zak ben ik dan ook als freelancer of zelfstandige begonnen als lesgever Italiaans in het volwassenenonderwijs. Ik heb bijgevolg twee beroepen: zelfstandige lerares en uitbaatster van een pension voor katten.”

Momenteel is het pension niet volzet. Dat komt straks als binnen enkele weken de grote vakantie begint en voor de Waregemnaars hun jaarlijkse ‘congé’ er aan komt.

“Uit respect zal ik dieren altijd goed behandelen”

Vakantiemaanden

“Dan is het in mijn pension heel druk. Alle 20 plaatsen zijn dan meestal bezet. Hetzelfde geldt voor de periode van de kerstvakantie. Ook dan moet ik voor veel katten zorgen. Nu heb ik zelf momenteel alleen mijn eigen twee troeteldieren om voor te zorgen. En ja, ook mijn hond Feliz. Ik hou van dieren in en rond mijn huis. Vandaar dat ik er zelf ook heb”, voegt Anne-Marie eraan toe.

Klanten betalen bij Anne-Marie voor een etmaal logement 11 euro, inclusief voeding en verzorging. “Ik reken per 24 uur. Maar het komt er voor mij niet op aan als het een uurtje meer is. Wie zijn kat bij mij laat logeren is er zeker van dat zij de beste voeding krijgt. Ik koop heel duur, kwaliteitsvol voedsel aan. Elke ‘gast’ beschikt ook over een goed uitgerust hok dat beantwoordt aan de strenge veiligheidsvoorschriften. Dat ben je als pensionhoudster ook verplicht. “

“Op dat vlak zijn de normen heel strikt. Zo ben ik ook verplicht om mijn vergunning voor maximaal 20 katten telkens te laten vernieuwen. Die is geldig voor een periode van 20 jaar. Daarnaast ben ik verplicht om met ten minste twee dierenartsen een contract af te sluiten. En van elke kat die bij mij logeert hou ik eveneens verplicht een fiche bij met alle praktische gegevens, ondertekend en gecontroleerd door dierenartsen en door controleurs die elke drie maanden langskomen om na te gaan of het allemaal ok is. Niemand kan dus zomaar van de ene op de andere dag beginnen met een pension voor huisdieren. Waarom ik het graag doe? Omdat ik respect heb voor dieren en ze altijd goed wil en zal behandelen. Dat vind ik zelf een heel belangrijke voorwaarde. Overigens: de naam van mijn pension verwijst naar een van mijn vorige lievelingshonden, een Deense dog die jammer genoeg niet meer leeft. Zazou was zijn naam. En ‘branco’ betekent roedel of bende. Dus: de bende van Zazou. Daarmee blijf ik hem herinneren.”