Wannes Cappelle, Gili en Sylvia vanden Heede tot ridder geslagen in Zwevegem

Wannes Cappelle, mentalist Gili en kinderboekenschrijfster Sylvia vanden Heede werden zondagmorgen tot ridders en jonkvrouw geslagen in de ridderorde ‘t Manneke uit de Mane.

Dit gebeurde tijdens de lentezitting van de orde in Zwevegem. Twee van de ‘uitverkorenen’ hebben immers een link met Zwevegem. Wannes Cappelle woont er momenteel en Sylvia vanden Heede werd er geboren en groeide er op.

‘t Manneke uit de Mane verwijst initieel naar een volksverhaal met een deugnietje in de hoofdrol. In 1880 kwam voor het eerst een volksalmanak uit boordevol humor en wetenswaardigheden. De ridderorde bestaat intussen al 55 jaar en sinds 1965 worden jaarlijks enkele verdienstelijke West-Vlamingen in de orde opgenomen.

Op de erelijst staan intussen de namen van 315 West-Vlamingen die het lint kregen. De orde komt twee keer per jaar samen en dat gaat telkens gepaard met humor en gezelligheid. In de herfst verzamelen de ridders en jonkvrouwen altijd in Diksmuide. In de lente zoeken ze een West-Vlaamse gemeente op voor de statutaire vergadering. Deze keer was dit dus Zwevegem.

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.