Vzw Join2Sport organiseert allereerste Eco-Trailrun en mikt op 500 deelnemers

Op maandag 11 november vindt de eerste Eco-Trailrun plaats, een loopwedstrijd in Sint-Kruis over diverse afstanden met een minimale ecologische voetafdruk midden de bossen om het bewustzijn voor de natuur en sporten in gezonde omgeving te stimuleren. “We geven volop de aandacht aan het milieu.”

Schepen van Sport Franky Demon en vertegenwoordigers van de vzw Join2Sport stelden de nieuwe organisatie voor bij een van de partners, Immo Clevers uit de Smedenstraat in Brugge. © ACR

De vzw Join2Sport, die zaterdag voor de laatste keer instaat voor Den Halven van Damme in het polderdorp, met een duatlon- en triatlonwedstrijd, focust zich nu ook samen met stad Brugge op een eerste Eco-Trailrun. Er zijn op maandag 11 november vier afstanden waaraan kan deelgenomen worden. Een Kidsrun van anderhalve kilometer die eigenlijk een initiatie is voor kinderen en evenzeer voor mensen met een beperking die langere afstanden niet aankunnen. Daarnaast is er een start to trailrun met een afstand van 5 km. “Wie dat wenst, kan vooraf anderhalve maand met ons een start to trailrun volgen om die afstand te kunnen overbruggen, met de bedoeling dat het voor iedereen toegankelijk en ook haalbaar is”, legt Sixten Mergaert van de vzw Join2Sport uit.

Het wordt zowel een sportief als een educatief verhaal

“Met Brugge proberen we zoveel mogelijk mensen, vzw’s, bedrijven, verenigingen warm te maken om iets te organiseren”, gaat sportschepen Franky Demon verder. “Ondertussen zijn er op Brugs grondgebied een zestiental verschillende runs voorzien. We kunnen dit en de wedstrijden op 11 november alleen maar appreciëren en toejuichen.”

lage voetafdruk

Voor de meer ervaren sporters is er nog een elfkilometerloop en die van 16 kilometer. Er wordt gestart in de school het SASK in Sint-Kruis om dan heen en weer te lopen via het Veltembos, richting Paalbos en Ryckeveldebos. “We geven volop de aandacht aan het milieu, de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk houden. We willen zo weinig mogelijk of geen restafval achterlaten en dat geeft een educatieve invalshoek waarbij de school SASK kan op aansluiten en waar ze ook achterstaan”, weet Mergaert.

Criterium

De bevoorrading tijdens de wedstrijden gebeurt met bekertjes die herbruikbaar zijn. “We willen die tevens meegeven met de atleten als een giveaway zodat ze die ook later kunnen gebruiken. Het wordt dus een sportief, educatief verhaal. Slaat dit aan, dan proberen we volgend jaar een soort criterium waarin we samen met de partner stad Brugge in en rond de natuurdomeinen op Brugs grondgebied dergelijke trailruns willen aanbieden. Hopelijk in elk seizoen één. Dat is onze doelstelling. Voor onze eerste wedstrijd op 11 november hopen we op 400 tot 500 lopers. We proberen de deelnameprijs, tussen 2 en 15 euro, en de drempel om eraan deel te nemen zo laag mogelijk te houden.”

inclusief

Join2Sport is een vzw die zich inzet voor en om inclusieve sportevenementen en -projecten te organiseren. “Inclusief betekent dat we openstaan voor mensen met een beperking, dus valide en mindervalide mensen. Maar ook voor kansarmen waarin we proberen via sport de connectie terug met elkaar en met de samenleving aan te bieden. Wij hebben dus absoluut een sociaal karakter en proberen onze waaier aan activiteiten zo breed mogelijk te houden”, aldus Mergaert. “Behalve onze duatlon- en triatlon, de zwemwedstrijd, deze eco-trailrun bieden wij binnenkort ook een wielerproject aan waarbij we de Mont Ventoux zullen beklimmen. Daarnaast zijn wij ook bezig met een zwemproject voor mensen met een beperking. We willen hen zwemwater aanbieden en hen ook begeleiden”, besluit Sixten Mergaert. (Alain Creytens)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.