Vuurzee in loods in Assebroek: kwaad opzet is uitgesloten

(foto JVM)
Redactie KW

Het parket heeft de uitgebrande loods in de Gulden Peerdenstraat in Assebroek vrijgegeven aan eigenaars Dirk Destrooper en Maurina Destickere. Dat betekent dat kwaad opzet wordt uitgesloten. Iedereen beseft dat de buurt aan véél erger is ontsnapt.

“Heel onze loods is uitgebrand. Maar gelukkig zijn er geen menselijke slachtoffers en heeft het vuur zich niet verspreid naar andere woningen”, zucht Maurina Destickere enigszins opgelucht. De loods bevindt zich op een terrein weg van de straat, naast het perceel waar vroeger een drukkerij was gevestigd.

“De brandweer meldde mij dat de brand gelukkig niet een nachtje eerder had gewoed, toen er in Brugge hevig stormweer was. Want dan zouden de vlammen wis en zeker overgeslagen zijn op andere panden en was de ravage nog groter geweest”, aldus de eigenares.

Dankzij buurman

Maurina Destickere dankt haar buurman, een vrachtwagenchauffeur die in de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 oktober om drie uur opstond om te gaan werken en de vlammen uit het dak van de loods zag slaan.

“Eerst belde mijn buurman bij ons aan, want we wonen boven ons kantoor, net naast de loods. Maar de brand had een kortsluiting veroorzaakt, zodat ook onze bel niet ging. Hij heeft dan maar meteen de brandweer en onze dochter verwittigd.”

Het feit dat de uitgebrande loods, na onderzoek door een branddeskundige, door het Brugse parket vrijgegeven werd aan de eigenaar, betekent dat Justitie opzettelijke brandstichting uitsluit en dat de vuurhaard dus accidenteel is ontstaan. Maar de precieze oorzaak van de brand blijft onduidelijk.

Extra hulp nodig

De brandweer kwam met veel en groot materiaal ter plaatse en moest de brand, die bijzonder fel woedde, vanop meerdere fronten bestrijden. Af en toe was er tijdens de bluswerken een ontploffing te horen.

“Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, en heeft het vuur zich niet verspreid”

Het Brugse korps riep de hulp in van de korpsen van Oostkamp, Torhout en Knokke-Heist om de vlammenzee te lijf te gaan. Bij hun aankomst sloegen de vlammen al metershoog uit het dak. De pompiers moesten urenlang nablussen.

De brandweer kon uiteindelijk de omliggende huizen vrijwaren. Via BE-alert werd alle omwonenden gevraagd ramen en deuren gesloten te houden. Uiteindelijk bleek dat er geen giftige stoffen waren vrijgekomen.

Razendsnel

“Natuurlijk waren we bang. Het vuur was zó dichtbij”, reageren buurtbewoners uit de Gulden Peerdenstraat. Volgens een buurtbewoonster verspreidde het vuur zich razendsnel. “Het was echt beangstigend om te zien”, zegt de vrouw.

De brandweerlui hadden dan ook heel wat werk om de brand onder controle te krijgen. Dat er in de loods heel wat brandbaar materiaal stond, maakte de klus niet eenvoudiger. “Het was geen evidente opdracht”, bevestigt postoverste Jeroen Bonte.

In de tussentijd ging de politie in de buurt de bewoners waarschuwen. “Ze stonden in het midden van de nacht plots aan onze deur”, zegt Nele Vermoere, die aan de achterzijde van de loods woont. “Op dat moment zagen we de vlammen en beseften we dat de situatie ernstig was.”

Ontruimd

Nele besloot meteen te vertrekken, om elk risico te vermijden. Vijf woningen in de nabijgelegen Van Steenestraat werden ontruimd omdat de rook die richting uitwaaide.

Alle buurtbewoners konden indien gewenst terecht in het dienstencentrum in Daverlo.

Bij daglicht werd pas duidelijk hoe fel de brand die nacht had gewoed. Het dak is volledig vervormd en op sommige plaatsen gesmolten. Binnen is de ravage compleet.

Dirk Destrooper is de eigenaar van de 1.500 m² grote, oude loods, die acht units telt. Zelf stapelt hij materiaal in twee units, de andere units zijn verhuurd aan de firma die toeziet op het betalend parkeren in Brugge en aan de vzw Concertgebouw, die er wat oude rekwisieten in ondergebracht heeft.

Het schildersbedrijf dat er vroeger gevestigd was, had de huur al een tijdje geleden beëindigd. In tegenstelling tot wat eerder gemeld was, huurde de stadsschouwburg geen unit op die plek om er toneelmateriaal in onder te brengen. De schade aan derden is bijgevolg beperkt.

Afbraak

Volgens burgemeester Dirk De fauw, die tijdens de bluswerken ter plaatse kwam, is de loods rijp voor afbraak: “Al bij al is het nog meegevallen, er had zich een groter drama kunnen voordoen. Er zijn geen slachtoffers gevallen en de brand vernielde geen andere woningen.”

(JVMA/SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier