VTM-anker Lies Vandenberghe deelt vanaf nu iedere week het beste nieuws met u in onze krant: “Elke dag brengt een nieuwe kans, zo sta ik in het leven”

Lies Vandenberghe met moemoe Yvonne Smessaert: “Wanneer ik met mijn mama of moemoe bel, praten zij me op Ruddervoords niveau weer helemaal bij.” © Christophe De Muynck
Philippe Verhaest

Als sportanker bij VTM Nieuws staat Lies Vandenberghe dagelijks met beide voeten in de actualiteit. Vanaf deze week deelt de van Ruddervoorde afkomstige en altijd glimlachende journaliste met ons welke nieuwsitems haar een warm gevoel bezorgden. “Wie positief denkt, ontmoet positieve mensen en komt in dito situaties terecht.”

Lies Vandenberghe (30) is de voorbije jaren als een komeet richting de top van het televisienieuwslandschap geschoten. Gestart als stagiaire bij het VTM-magazine Royalty, jarenlang de vertrouwde stem van het radionieuws op Qmusic en sinds april 2020 sportanker bij VTM Nieuws.

Dat beseft de Ruddervoordse, die nu met haar man en VTM-journalist Maarten Breckx (36) en hun zoontje Georges (2) in Mortsel woont, zelf ook. Al houdt ze beide voeten stevig op de grond. “Waarschijnlijk mijn West-Vlaamse inborst”, glimlacht ze. “Ik probeer gewoon elke dag het beste van mezelf te geven en keihard te werken. Mijn ouders hebben me ook zo gekweekt. Net daarom ben ik zo blij dat jullie me elke week een plekje zullen geven. Je kan het meisje uit de Vlaanders halen, maar de Vlaanders niet uit het meisje.”

Als sportanker beleef je amper rustige nieuwsdagen. Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jou?

“Ik start mijn dag aan de keukentafel, waar ik via onze tablet alle mogelijke kranten en tijdschriften scan. Om 8.45 uur is er een eerste digitale meeting om de mogelijk te behandelen verhalen al een eerste keer te overlopen. Daarna vertrek ik naar DPG Media in hartje Antwerpen en wordt de eerste race richting het middagnieuws van 13 uur ingezet. Ik ben niet enkel sportanker, ik werk ook als eindredacteur. Het sportblok samenstellen, teksten schrijven, af en toe helpen monteren… Naarmate de start van onze uitzending nadert, nemen ook de gezonde zenuwen toe. Maar eenmaal ik onze kijkers het sportnieuws van de dag vertel, vallen die zenuwen compleet weg. Dan zit ik volledig in the zone. Na de debriefing herhaalt het hele proces zich richting onze uitzending van 19 uur. Om 20 uur trek ik de redactiedeur achter me dicht, een kwartiertje later ben ik thuis. Stevige dagen, maar ze vliegen voorbij.”

Ik wil tonen dat het niet allemaal kommer en kwel is in de wereld

Ben je in je vrije tijd ook een nieuwsfreak?

“Dat knopje is erg moeilijk uit te schakelen. Ook bij ons thuis gaat het vaak over nieuws en sport. Maarten en ik zijn allebei bezeten door alles wat met de sportwereld te maken heeft. Aan de keukentafel becommentariëren we dan de laatste Champions League-match van Club Brugge en we hebben ook alle mogelijke sportzenderpakketten in huis. Het gaat zelfs zo ver dat onze Georges liever naar de koers kijkt dan naar Kaatje of Kabouter Plop. (lacht) Die mentaliteit is ook nodig als ik mijn job goed wil doen: nieuws staat immers nooit op pauze. Enkel wanneer ik met vakantie ben of drie vrije dagen na elkaar heb, kan ik het wat aan de kant schuiven.”

Wat is je eerste nieuwsherinnering?

Nine Eleven. Ik was toen tien jaar oud en zat op school toen ik het nieuws hoorde. Echt iedereen weet nog waar hij toen was en wat hij aan het doen was. Maar ook de wedstrijden van Kim Clijsters rond de eeuwwisseling herinner ik me nog levendig. Ik was superfan van haar en sliep zelfs met een poster van Kim boven mijn bed. Mijn eerste vage herinnering is dan weer de dood van prinses Diana. Ik was zes jaar oud toen ze in Parijs om het leven kwam. Misschien heeft die gebeurtenis wel mijn andere passie aangewakkerd: alles wat met koningshuizen en royals te maken heeft…”

Blijft nieuws aan je ‘plakken’?

“Af en toe wel. Neem nu het moment toen Remco Evenepoel tijdens de Ronde van Lombardije in het ravijn belandde. Op dat moment ging er vanalles door me heen. Als jonge mama moest ik meteen aan Remco’s ouders denken… Vooral verhalen waarbij kinderen betrokken zijn, durven onder mijn vel kruipen. Zoals bij baby Pia… Dan kus ik mijn beide handen en ben ik dankbaar voor wat ik heb. Bij sport komen gelukkig vooral positieve emoties kijken. Of ik het algemeen nieuws als anker zou kunnen brengen? Ik ben van nature erg gevoelig en misschien zelfs iets té empathisch…”

Lies Vandenberghe bij haar moemoe thuis. “Ik keer nog altijd heel graag terug naar Ruddervoorde.”
Lies Vandenberghe bij haar moemoe thuis. “Ik keer nog altijd heel graag terug naar Ruddervoorde.” © Christophe De Muynck

Hoe maak je na een drukke nieuwsdag je hoofd leeg?

“Simpel: door me bij mijn man in de zetel te nestelen en mijn verstand even op nul te zetten. En door Georges een stevige knuffel te geven. Ik kruip doorgaans ook vroeg in bed, want ik heb acht uur slaap nodig om degelijk te functioneren. Al probeer ik ook voldoende te bewegen. Met Maarten de koersfiets op of een partijtje tennis afwerken, heerlijk. Ik heb trouwens ontdekt dat yoga me eveneens goed doet.”

Je kan het meisje uit ‘de Vlaanders’ halen, maar ‘de Vlaanders’ niet uit het meisje

Welke berichten maken je gelukkig?

“Da’s een makkelijke: goed nieuws! Toen Kat Kerkhofs en Dries Mertens bekend maakten dat ze zwanger zijn van hun eerste kindje, maakte mijn hart een vreugdesprongetje. Ik hou ook enorm van de uitsmijters op het einde van onze nieuwsuitzendingen. Vaak zijn dat erg alledaagse dingen die je meteen een glimlach bezorgen. Maar ook veel sportnieuws is perfect om me goedgezind door de dag te laten stappen. Florian Vermeersch die zijn tweede plaats in Parijs-Roubaix met een Duveltje viert, fantastisch toch?”

Je woont in de Antwerpse rand, maar bent opgegroeid in Ruddervoorde. Heb je nog een extra zintuig voor West-Vlaams nieuws?

“Dat is aangeboren, denk ik. Het begint zelfs al op microniveau. Wanneer ik met mijn mama of moemoe bel, praten zij me op Ruddervoords niveau weer helemaal bij. Ik hoef de zin en anders nog nieuws? nog maar te zeggen, en ik ben weer helemaal mee. Focus-WTV en jullie krant zijn ook vaste waardes in mijn mediaconsumptie. Wanneer ik in Ruddervoorde ben, neem ik De Krant van West-Vlaanderen altijd grondig door. Grasduinen door de geboorte- en groepsfoto’s… het voelt aan als thuiskomen. Ik startte mijn carrière in zekere zin zelfs bij jullie krant, want als studente was ik freelance-medewerker voor mijn eigen gemeente.”

Lies Vandenberghe vormt samen met haar man Maarten Breckx (links) en Dewijngaert het sportankertrio van VTM Nieuws.
Lies Vandenberghe vormt samen met haar man Maarten Breckx (links) en Dewijngaert het sportankertrio van VTM Nieuws. © VTM

En nu keer je terug door de grote poort, met een wekelijkse kijk op het goeie nieuws in deze wereld…

“Supertof. Ik vind het een eer dat jullie aan mij dachten. Ik wil de mensen tonen dat het bijlange niet allemaal kommer en kwel is, dat er veel mooi en leuk nieuws te rapen valt. Je moet het alleen willen zíen. Ik geloof ook dat een positieve mindset je een stuk vooruit helpt. Wie positief denkt, ontmoet positieve mensen en komt in dito situaties terecht. Elke dag brengt een nieuwe kans, die boodschap hoop ik week na week over te brengen.”

Een mooie gedachte. Welk heuglijk feit hoop je dat er tijdens onze wekelijkse babbel de revue passeert?

Dat de Rode Duivels eind 2022 wereldkampioen worden. Nu Roberto Martinez zijn selectie wat aan het opfrissen is, is mijn geloof opnieuw gegroeid. Het zou een van mijn absolute professionele hoogtepunten zijn. Stel je voor, als nieuwslezer de Vlaming mogen vertellen dat onze voetbalhelden de beste van de hele wereld zijn. En mocht ik algemeen anker zijn, dan zou ik heel graag kunnen vertellen dat alle oorlogen voorbij zijn en de mensheid in perfecte harmonie samenleeft. Wie weet kan ons wekelijks gesprekje daar een kleine aanzet voor geven…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.