Vrouw die drie kinderen doodde in Varsenare werkt nu in wijkgezondheidscentrum

Bieke W. bracht in augustus 2018 haar drie kinderen om het leven. © a-Davy Coghe
Redactie KW

Bieke W. (31), de jonge moeder die haar drie kinderen thuis in Varsenare om het leven bracht, timmert aan de weg terug. Nog geen twee jaar na de feiten werkt ze parttime in een wijkgezondheidscentrum. Recent vroeg ze om haar verbod om in West-Vlaanderen te komen op te heffen. Zo kon ze haar moeder gaan bezoeken. Maar die vraag werd geweigerd.

Op bezoek gaan bij haar moeder. Dat was de meest recente wens van Bieke W. (31), de jonge moeder die in augustus 2018 haar drie kinderen om het leven bracht. Haar moeder woont vlakbij de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen. Maar spijtig genoeg voor haar aan de westelijke kant. Want Bieke W. mag volgens haar voorwaarden niet in West-Vlaanderen komen.

Ze vroeg aan de Kamer ter Bescherming van de Maatschappij een uitzondering om haar moeder te gaan bezoeken. Maar die werd eind vorige week officieel geweigerd. Mede op vraag van de vader van de kindjes en zijn familie. Bieke W. mag in de praktijk wel met haar moeder afspreken, alleen kan dat niet in West-Vlaanderen gebeuren.

Drievoudige kindermoord

De feiten dateren van augustus 2018. Bieke W. bracht toen ‘s nachts haar drie kinderen – tussen vier jaar en drie maanden oud – om het leven terwijl haar echtgenoot lag te slapen. Daarna nam ze de wagen en reed weg. Langs de snelweg in Oostkamp knalde ze tegen een brugpijler. Tegen de toegesnelde agenten vertelde ze wat zich even voordien in haar woning had afgespeeld. De jonge moeder belandde in de cel. Maar niet veel later werd ze naar een psychiatrische instelling gebracht.

Op het moment van de feiten zou de vrouw ontoerekeningsvatbaar geweest zijn

De gerechtspsychiaters die haar onderzochten oordeelden dat Bieke W. aan een postnatale depressie leed. Daardoor zou ze op het moment van de feiten ontoerekeningsvatbaar geweest zijn. De raadkamer besliste uiteindelijk om haar te interneren. Er kwam dus geen proces, maar de vrouw moest wel haar behandeling in de psychiatrische instelling verderzetten. “Bieke wil nog wat maken van haar leven”, verklaarde haar advocaat Philip Van den Berghe toen.

En daar is de prille dertiger nu mee bezig. Maar op vraag van de nabestaanden van de kinderen moest ze de instelling in Brugge verlaten. Ze zat namelijk al in een versoepeld regime en de slachtoffers – die allemaal in de buurt wonen – hadden schrik om per toeval oog in oog te staan met Bieke W. Daarom werd ze naar een Oost-Vlaamse instelling overgebracht. Die mag ze ondertussen al even verlaten. Onder andere om administratief werk in een wijkgezondheidscentrum te doen. Maar een uitstap naar West-Vlaanderen blijft dus verboden. Bieke W. heeft er namelijk een plaatsverbod.

Opvallende berichten op Facebook

Het feit dat ze daar nu toch een uitzondering op vroeg, stoot de burgerlijke partijen wel tegen de borst. Ook enkele posts op Facebook laten bij hen een wrange nasmaak. Zo plaatste Bieke W. vorig jaar een tekstje online op de verjaardag van haar oudste dochter. “Je zou 5 jaar worden. Je zou ongetwijfeld trots zijn, net als wij”, schrijft ze daarbij.

Daarna heeft ze het ook nog over de twee andere kindjes. Afsluiten doet ze met: “Lieve vriendjes, we missen jullie ontzettend veel! Vergeten doen we jullie nooit! Gelukkige verjaardag lieve schatten.” Zinnen die bij de burgerlijke partij als een stomp in de maag aanvoelen.

Haar advocaat Philip Van den Berghe wenste niet te reageren.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier