‘Vrome christen’ die offerblok plunderde in Kortemarkse kerk riskeert jaar cel

foto : Erfgoed in Zicht
Redactie KW

Een 46-jarige Roemeen staat in de Brugse correctionele rechtbank terecht voor minstens zes diefstallen uit het offerblok in de Sint-Bartholomeuskerk in Kortermark. Het openbaar ministerie eist een jaar effectieve celstraf.

Omdat er binnen de kerkfabriek al een tijdje het vermoeden bestond dat er geld werd gestolen uit het bewuste offerblok, werd een camera geplaatst in de parochiekerk. Op de beelden was te zien hoe een man op geregelde tijdstippen verdachte bewegingen maakte in de buurt van het offerblok. Op 24 februari 2018 besloot de voorzitter van de kerkfabriek de vermoedelijke dief te volgen met zijn wagen. Intussen belde hij de politie en die kon de verdachte in Gistel arresteren. Constantin-Emanuel J. had een rolmeter op zak die hij als kleefstok gebruikte om geld uit offerblokken te vissen. In de middenconsole van zijn wagen stak bovendien 138 euro aan klein geld.

J. betwistte de diefstallen met klem en beweerde dat hij als vrome christen graag in kerken vertoefde en zelf geregeld geld in het offerblok stak. J. kwam niet opdagen voor zijn proces. Tijdens zijn politieverhoor beweerde hij dat de Kortemarkse kerk door de duivel bezeten is en dat het door de duivel is dat hij voor de rechter moest verschijnen. De Roemeen liep in Duitsland en Roemenië al zware celstraffen op voor gelijkaardige feiten. De uitspraak volgt op 16 juni. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.