Vrolijke sokken leveren aardige spaarcent op

Tijdens een zonnige zomernamiddag werd het bedrag van 2.929 euro officieel aan Downsyndroom West-Vlaanderen overhandigd. Vooraan herkent men de initiatiefnemers Sofie Lauwers en Lien Hauspie, geflankeerd door Lieselot Messelier uit Zerkegem met de kindjes Stiene en Fran, Greet Samoy uit Torhout met Janne, Els Decadt uit Roeselare en Sofie Jansseune uit Bekegem met Jietse, Siebe en Wies. (GF)
Redactie KW

Sofie Lauwers uit Veurne en haar schoonzus Lien Hauspie overhandigden onlangs 2.929 euro aan de vereniging Downsyndroom West-Vlaanderen. Dat geld zamelden ze in door meer dan 600 paar vrolijke sokken te verkopen. Voor Sofie en Lien werd het een onverwacht succes.

Op Wereld Downsyndroomdag dragen heel wat mensen twee verschillende sokken, om aan te tonen dat anders zijn eigenlijk heel normaal is. Die symbolische actie inspireerde Sofie Lauwers uit Veurne. Ze is mama van drie kinderen en de oudste heeft het syndroom van Down. Samen met haar schoonzus Lien Hauspie verkoopt ze al enkele jaren pins. “Het eerste jaar verkochten we er met gemak twintig, het jaar nadien tweehonderd. Toen we vorig jaar voor vierhonderd gingen, voelden we dat het iets moeilijker ging”, aldus Sofie. Samen met Lien speelde ze al een tijdje met het idee om sokken te verkopen. Ze klopte aan bij iemand uit het Ieperse die ze zelf ontwerpt en voor ze het wisten, gingen de kousen vlot de deur uit, van Knokke tot Leuven. Beide dames waren aangenaam verrast over het succes.

Verwachtingen overtroffen

Alleen gooide corona roet in het eten en moesten ze de actie vroegtijdig onderbreken. Maar een streep door de rekening wil Sofie het niet noemen. “Integendeel. De actie heeft onze verwachtingen overtroffen. We hadden in het beste geval gehoopt om er 200 te verkopen, het werden er drie keer zoveel. Toen de lockdown werd aangekondigd, was onze voornaamste zorg dat iedereen op tijd de sokken kon krijgen. Een stevig werkje, dat we eigenlijk allebei onderschat hebben, maar het is ons toch gelukt.”

De teller stond op 2.929 euro. “Doorgaans geven we dat geld door aan Downsyndroom Vlaanderen, maar nu wilden we de lokale werking een extra hart onder de riem steken. Zij waren heel blij met dat bedrag. Ze willen het gebruiken om een spreker te laten komen en een familieuitstap te organiseren. Zo trokken ze vorig jaar naar De Zonnegloed in Vleteren.” Voor Sofie betekent de organisatie veel. “Die bestaat uit allemaal vrijwilligers die hun uiterste best doen. Je vindt er veel lotgenoten, mensen die weten wat het is. Kinderen met Down zijn allemaal heel verschillend, maar toch zijn er veel raakvlakken. Zo kan je ze bijvoorbeeld onmogelijk opjagen. (lacht). Ze hebben meer tijd nodig, maar soms denk ik: we kunnen daar veel uit leren, want we gaan soms te snel.”

Ester bij haar mama en tante die de sokken tonen. (GF)
Ester bij haar mama en tante die de sokken tonen. (GF)

Het Eén-programma ‘Down the road’ heeft de perceptie rond het Downsyndroom een nieuw elan gegeven. “Maar eerlijk, ik ben nog maar zelden geconfronteerd geweest met negatieve opmerkingen. Ester is ook heel ontwapenend. Een echt knuffeldier. Het scheelt ook enorm veel dat we goed omringd zijn door familie en vrienden. Ik ben Lien onwaarschijnlijk dankbaar voor de hulp, maar ik moet zeggen dat de hele familie ons goed ondersteunt. We hebben nooit het gevoel dat we er alleen voor staan.”

Vervolg?

Toch is de afgelopen periode niet simpel geweest. “Ester mist vooral de school. Het is een enorme werker, dus ze mist wel de werkjes, en uiteraard ook het gezelschap. Via Messenger kan ze gelukkig heel wat vriendinnetjes horen en zien, dus dat scheelt ook.”

Onlangs werd het ingezamelde bedrag overhandigd aan Downsyndroom West-Vlaanderen. “Oorspronkelijk gingen we wachten tot deze crisis min of meer wat over was, maar toen we hoorden dat er een tweede golf zat aan te komen, hebben we er toch maar werk van gemaakt. Of er een vervolg op komt? Dat zijn we nog volop aan het bekijken. De verkoop van de sokken was een succes, maar het is allerminst simpel om dat met zijn tweetjes of alleen te doen. We mikken nu vooral op de klassieke quiz volgend voorjaar. Misschien wordt de sokkenverkoop een tweejaarlijkse actie. We zien wel.”

Zelf steunen? Dat kan op het rekeningnummer van Downsyndroom West-Vlaanderen: BE97 7380 1318 5049.

Alle info via www.downsyndroom.eu.