Vroeger en nu – de Hoogstraat in Tielt

Redactie KW

De Hoogstraat behoort tot het historische hart van Tielt. Al in de veertiende eeuw wordt de weg vermeld. En ook later drukte de plek haar stempel op de geschiedenis.

‘Deze herenwoning werd tijdens de Duitse bezetting opgeëist als hoofdkwartier voor de Duitse legers in Vlaanderen A.O.K. IV (Armee Ober Kommando ofte vierde Duitse leger, red.) . Hertog Albrecht Von Wurttenberg (1914-1917) en generaal Friedrich Sixt Von Armin (1917-1918) voerden van hieruit het bevel.’ Het bronzen plak aan de gevel van de woning ter hoogte van huisnummer 26 in de Hoogstraat laat er geen twijfel over bestaan: tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde zich hier een belangrijk stukje geschiedenis af.

Het Huis Colle domineert nog altijd de ‘skyline’ van de Hoogstraat. (foto WME/Roede van Tielt)©Wouter Meeus
Het Huis Colle domineert nog altijd de ‘skyline’ van de Hoogstraat. (foto WME/Roede van Tielt)©Wouter Meeus

De foto bovenaan dateert eveneens van de periode tussen 1914 en 1918. Aan de nog steeds majestueuze voordeur houden twee Duitse soldaten de wacht, wat erop wijst dat hier niet zomaar om het even wie woonde en werkte. De woning op zich ziet er een goede 100 jaar later nog quasi identiek uit. De witte gevel is behouden, enkel de vensterluiken en vlaggenmast zijn verdwenen. Het laatclassisistische huis werd in 1811 opgetrokken in opdracht van Constatin de Caigny voor zijn zus Marie. Van 1933 tot 1946 woonde René Colle er, achtereenvolgens schepen en burgemeester van Tielt.

De rest van de omgeving heeft wél een grote metamorfose ondergaan. Zo goed als alle andere huizen van tijdens WO I zijn gesloopt en moesten in de loop der jaren plaats maken voor nieuwe panden.

De Hoogstraat zelf behoort dan weer tot de oudste straten van de stad. Al in charters van 1365-1366 en 1368 wordt gewag gemaakt van de H(o)ghe Strate of Breede Steeghe. Een ietwat vreemde benaming voor wat nu een eerder smalle doorgang doorheen het centrum van Tielt is. (PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.