Zwembad Aquandé, gebouwd door Anzegem en Deerlijk samen, bestaat één jaar

De verjaardagstaart werd met een brede glimlach aangesneden.© GV
De verjaardagstaart werd met een brede glimlach aangesneden.© GV
Gerda Verbeke

Op 1 juli blaast het zwembad Aquandé een eerste kaarsje uit. Tijdens een verrassingsfeest werd het reddersteam van Aquandé nadrukkelijk in de bloemetjes gezet. Dit ging gepaard met één grote lofzang over de kraaknette toestand waarin het bad zich steeds bevindt en de toffe, familiale sfeer die Aquandé en haar team typeren.

Terwijl het reddersteam volop bezig was met een bijscholing reanimatie, slopen een aantal mensen het zwembad binnen om hen te verblijden met een onaangekondigd verjaardagsfeest. Deze week was het een uitgelezen moment om dit te doen doordat Aquandé een week gesloten is voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt.

“Doordat het zwembad zeven dagen op zeven dagen open is, zijn er altijd een aantal mensen die van dienst zijn als redder”, verduidelijkt Anzegems schepen van Sport Yannick Ducatteeuw (Inzet). “Van deze week sluiting maken ze gebruik om zich bij te scholen, te vergaderen en aan teambuilding te doen, dus op die manier kregen we het voltallige team te pakken.”

Imposante verjaardagstaart

In aanwezigheid van het voltallige reddersteam met hoofdredder Nick Kesteloot, directiemanager Sportbeheer Farys Catherine Meyvaert, cafétaria-uitbater Annemie Hubau, de respectievelijke vertegenwoordiging uit Deerlijk en Anzegem met onder meer burgemeester, schepen van Sport, sportfunctionaris en de pers werd een imposante verjaardagstaart aangesneden voorafgegaan door een aantal opgetogen speechen met dankbetuigingen en de ambitie om Aquandé verder uit te bouwen.

Ondertussen is er een jaar verstreken na de opening van het zwembad Aquandé op woensdag 1 juli 2020, midden de coronacrisis. Oorspronkelijk was de feestelijke opening van deze realisatie van de gemeenten Deerlijk en Anzegem gepland op 3 april 2020 met als een van de pijlers het schoolzwemmen lokaal te organiseren.

Schot in de roos

“De cijfers spreken boekdelen”, stelt schepen Ducatteeuw. “Momenteel staat de teller op 69.219 zwemmers die zich het voorbije jaar aan een duik in het nieuwe zwembad waagden. Zo’n 40.000 daarvan zijn individuele zwemmers, de rest kwam via de school, club of zwemles.

De resultaten van het eerste jaar hebben zelfs onze prognose bij een normale opstart overtroffen

Twintig scholen uit Anzegem en Deerlijk beleefden er plezier en drie clubs vonden er hun nieuwe thuis. Dat Aquandé een schot in de roos is, merken we ook aan de 566 verkochte abonnementen. Naast het vast aanbod van zwemlessen, watergewenning, het senioren- en damesuurtje is er nu ook weer wat meer recreatie mogelijk waarbij de springplank en het waterspeelgoed kunnen gebruikt worden.

De Deerlijkse schepen van Sport Matthias Vanneste (Open VLD) is het volmondig eens met het succes van Aquandé: “De resultaten van het eerste jaar hebben zelfs onze prognose bij een normale opstart overtroffen. Dit heeft te maken met drie sleutelfactoren. Ten eerste was er vraag naar de sportieve insteek van het zwembad, ten tweede scoort de hygiëne van het bad zeer hoog en ten derde is er de familiale sfeer, het stokpaardje van hoofdredder Nick.”

Vlotte samenwerking

“De vlotte samenwerking tussen Anzegem, Deerlijk en uitbater Farys werpt duidelijk haar vruchten af”, beamen burgemeester Claude Croes (CD&V) en Gino Devogelaere (Samen Eén).

Het zwembad was het voorbije jaar 320 dagen open. Het fantastische reddersteam leidde alles in goede banen, wat niet altijd gemakkelijk was tijdens deze coronapandemie. Er passeerden dagelijks ongeveer 200 waterratten, maar de redders stelden alles in het werk om het zwembadbezoek veilig te laten verlopen.

We smeden plannen voor een groots zwemfeest van zodra de coronamaatregelen het toelaten

Het zwembad draaide dan wel op volle toeren, de cafetaria moest heel wat maanden de deuren gesloten houden. Sinds kort kan uitbaatster Annemie Hubau de bezoekers weer met open armen ontvangen.

Zwemschool

Vanaf september zal ook de zwemschool van Zwevegem UZKZ met een afdeling actief zijn in Aquandé waardoor er zal kunnen ingetekend worden op een vervolgaanbod op de gemeentelijke zwemlessen. “Ik heb sowieso een boontje voor competitiesporten, dus kan ik het alleen maar toejuichen dat de sport verder uitgebouwd wordt”, aldus schepen Vanneste.

“Jammer genoeg kunnen we het succes van Aquandé niet uitbundig vieren, al smeden we plannen voor een groots zwemfeest van zodra de coronamaatregelen het toelaten”, verzekert schepen Ducatteeuw.

Abonnementen te winnen

“Om de eerste verjaardag toch niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, geven we vijf abonnementen weg die goed zijn voor drie maanden zwemplezier. Om kans te maken op deze prijs moet je de Facebookpagina van Aquandé in de gaten houden. De wedstrijd loopt van 1 tot en met 15 juli.

Wie gebruik wil maken van het zwembad, moet dit nog altijd via reservatie doen omdat dit een plekje in het zwembad garandeert. Online reserveren gebeurt via www.aquande.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier