Zou deze puur Brugse ploeg potten breken in de Ronde van Vlaanderen?
Mocht Flanders Classics nog een wildcard voor een bijkomende ploeg uitreiken, dan hebben wij alvast een volledig team van gedreven en bekende Brugse wielertoeristen klaar. En om niets aan het toeval over te laten, ligt zelfs de tactiek al vast. Voor elk parcours en elke weersomstandigheid hebben we een ideale renner om naar voren te schuiven…
Als er geklommen moet worden: advocaat Renaat Landuyt
Leeftijd: 64 jaar.
Lengte en gewicht: 1m76 en 75 kg. “Dat is 10 kg minder dan als burgemeester. Met kort haar herkennen de Bruggelingen me zelfs niet meer.”
Materiaal: Trek Madone.
Vaste fietsvrienden: “Vroeger hadden we een groepje vrienden, die via sms met elkaar afspraken om samen op zondagmorgen te rijden. Dat is verwaterd, ook al door de onregelmatigheid van mijn agenda. Ik fiets nu tussen mijn afspraken door. Verder heb ik een goeie sparringpartner in de gewezen Brugse sportschepen Annick Lambrecht. Maar het liefst rij ik alleen. Fietsen is al sinds mijn jeugd het symbool van de vrijheid. Op Strava zit ik zelfs onder een schuilnaam.” (lacht)
Vast trainingsparcours: “Toch wel. Als kind van het Heuvelland zoek ik soortgelijke streken op. Ik rijd ook graag via de vaart naar Gent en terug.”
Gemiddeld km/jaar: “Je mag rekenen op 70 km per week, minstens. Door eerst een polsbreuk en daarna een hoofdwonde – waarbij ik zelfs geniet moest worden – ben ik wel een volledig seizoen verloren. Ik moet nu volledig vanaf nul herbeginnen, maar ik sta te popelen om weer mijn ritjes te kunnen doen.”
Berggeit: “Afkomstig uit het Heuvelland was het beklimmen van de Kemmelberg altijd mijn hoofdtraining. Oorspronkelijk was ik een doorduwer, iemand die het grote verzet ronddraaide. Stilaan werd ik een betere klimmer. Op een col merk ik dat ik telkens langzaam naar voren schuif.”
Kasseikliever: “Als ik kan, zal ik ze vermijden, ja. Zelfs de Steenstraat, want daar ben ik al een bidon verloren. Als brildrager is dat vreselijk ambetant. Al enkele keren heb ik de laatste 75 km van de Ronde afgelegd en de kasseistroken waren toen toch altijd het zwaarste onderdeel voor mij.”
Windbeuker: “Als ik echt in vorm ben, mag het van mij zelfs regenen. Van zodra de zon schijnt, ben ik weg met mijn koersfiets. Al mijn hele leven is dit de manier om rustig na te denken. Mijn boekjes over justitie zijn gemaakt op de fiets. Tijdens het trappen orden ik al mijn gedachten. Voor mij zijn dat zeer productieve momenten. Nu luister ik, als masterstudent filosofie, naar podcasts over deze materie.”
Doel in 2023: “Al bijna twintig jaar wil ik elk jaar de Mont Ventoux beklimmen. Dat is mijn sportieve hoogtepunt van het jaar, een symbolische klim. Die vakantie in augustus is al gepland.”
Als het te warm zou worden: frituriste Cindy Sanctorum
Leeftijd: 49.
Lengte en gewicht: 1m67 en 66 kg.
Materiaal: Trek.
Vaste fietsvrienden: “De Fietsvedetjes. Ik rij niet graag alleen. Als ik op zaterdag of zondag rijd, is het ook telkens met enkele leden van de Vedetjes.”
Vast trainingsparcours: “Met de Fietsvedetjes rijden we elke donderdagavond en hebben we vaste toertjes: naar De Smisse, naar Sint-Elooi of In De Vriendschap. Je ziet, de aankomst en de vriendschap primeren. (lacht) Ik doe wel graag sportieve uitdagingen, maar de vriendschap moet er altijd wel zijn.”
Gemiddeld km/jaar: “Door een hernia heb ik een jaar stilgelegen, maar daarvoor reden we 120 à 150 km per week. De hernia is volledig opgelost. Ik doe nu veel pilates en yoga en dat helpt. Ook mijn twee vaste fietsmakers, Christof van Delta Bikes in Oostkamp en Ben van de Steershop in Brugge, hebben we enorm geholpen. Vanaf de paasvakantie begint ons seizoen weer.”
Berggeit: “Op een glooiend parcours kan ik me goed uit de slag trekken, maar écht klimmen is moeilijk voor me. Ik heb er niet het figuur voor. Ik doe het wel, en veel, maar voor mijn vriendinnen. Op dat vlak ben ik écht een horeca-mens: als ze me aan de toog voor iets uitdagen, dan zeg ik meteen: ja, ik ga mee. (lacht) Zo ben ik van Brugge naar Ibiza gefietst, van Brugge naar Rome, de Roc du Maroc met de mountainbike en de 1.000 km voor Kom Op Tegen Kanker.”
Kasseikliever: “Dat doe ik niet zo graag, maar als het moet, dan ga ik er wel over.”
Windbeuker: “Ik ben een zonnemens. De voorjaarsklassiekers en nu al trainen in de koude: dat is eigenlijk niets voor mij. Maar als ze me vragen voor pakweg de Ronde, dan ga ik rijden, ook al is het in de regen. Geef mij maar de zomermaanden. En dat mag ook echt warm zijn. De tochten naar Ibiza en Rome waren in 40 graden, en dat vond ik echt niet erg. Liever te warm dan te koud.”
Doel in 2023: “Na de Roc du Maroc vorig jaar gaan we dit jaar voor iets vriendschappelijk. Het initiatief heet ‘In het wiel van Katty’, maar we weten er nog niets over. Katty, ook lid van de Fietsvedetjes, neemt ons mee op sleeptouw en we moeten tegen augustus in vorm zijn. Ook voor ’s avonds, want uiteraard hoort daar ook een feestje bij.”
Als er over kasseien gedokkerd moet worden: burgemeester Dirk De fauw
Leeftijd: 65.
Lengte en gewicht: 1m74 en 98 kg.
Materiaal: Eddy Merckx.
Vaste fietsvrienden: “Door mijn job kan ik me niet verbinden aan een club en me pakweg elke zondagmorgen vrijmaken. Ik rij samen met mijn vrouw op zondagnamiddag. Toen ik haar zei dat ik een koersfiets wou kopen, vroeg ze wanneer ik dat nog zou doen. De zondagnamiddag is ons enige moment samen, zei ze. Wel, ik heb ook voor haar een Eddy Merckx-koersfiets gekocht en zo kan ze altijd meerijden. (lacht) Zo zijn we samen beginnen rijden.”
Vast trainingsparcours: “Nooit! Als we rijden, proberen we telkens nieuwe wegen te ontdekken. Ik haal daarbij inspiratie bij de wielerclubs uit de regio die hun ritten op hun websites delen. Die zet ik dan op mijn fietsgps.”
Gemiddeld km/jaar: “Als we er samen op uit trekken, dan doen we al snel een tochtje van 100 km. Zeker in de vakantieperiodes. Tijdens corona gingen we met de mobilhome op reis en namen we onze koersfietsen mee. Aan elk evenement van de stad zal ik ook deelnemen: de sportdag, Brugge Classic… Sinds corona staan onze koersfietsen wel meer aan de kant. Door een nekhernia heb ik ook een tijdje niet mogen rijden.”
Berggeit: “Al van oudsher ben ik geen klimmer. Met de KSA ben ik eens met de fiets van Brugge naar Lourdes gereden. Ik was heel goed in het vlakke en het bergaf rijden, maar dat klimmen… Ik moet telkens dat gewicht meeslepen naar de top.”
Kasseikliever: “Kasseien deren mij niet. Met de handen boven op het stuur, volle sjette geven.”
Windbeuker: “Om het even, maar liever geen regen. Dat opspattende water, een natte rug… Niets voor mij.”
Doelin 2023: “Opnieuw meer op de koersfiets zitten, met onze vaste toertjes op zondagnamiddag.”
Als de kopman naar voren gebracht moet worden: professor Michel Maus
Leeftijd: 52 jaar.
Lengte en gewicht: 1m83 en 85 kg.
Materiaal: Specialized Roubaix.
Vaste fietsvrienden: “Ik rij meestal alleen, of met mijn vriendin of een heel klein groepje. Dat varieert telkens.”
Vast trainingsparcours: “Heb ik niet. In de ritjes die ik rijd, heb ik wel graag variatie en natuur. Je zal me altijd vinden op afgelegen baantjes. Daarvoor gebruik ik de knooppunten, waarvan ik de lijst met tape aan mijn kader hang. Dan heb ik telkens een ander parcours.”
Gemiddeld km/jaar: “Zo goed als elk weekend neem ik deel aan een van de vele georganiseerde mountainbiketochten.”
Berggeit: “Er is geen klimmer aan me verloren gegaan. In een team zou ik eerder de helper zijn, die zijn kopman naar voren moet brengen.”
Kasseikliever: “Ik ben een saloncyclist, geef mij maar de vlakke baantjes en effen fietspaden in Zeeuws-Vlaanderen. Mijn favoriete kasseistrook? Dat is altijd het stukje beton of de goot náást de kasseistrook.” (lacht)
Windbeuker: “Mijn weer is het lente- of herfstzonnetje: niet te koud, niet te warm, niet te veel wind, niet regenen.”
Doel in 2023: “Al een tiental jaar heb ik één sportief doel: de Triatlon door Brugge. Doorheen het jaar probeer ik één keer per week te zwemmen, één à twee keer te lopen en één keer te fietsen. Dat laatste doe ik altijd op zondagmorgen. Mijn ambitie? Elk jaar verbeter ik mijn tijd. Ik doe er elk jaar tien minuten bíj. (lacht) Neen, ik probeer onder de drie uur te finishen, maar de laatste jaren zit ik er telkens nipt boven. In mei sluit ik aan bij een groepje dat de ambitie heeft om van Brugge naar Compostela te fietsen, maar in verschillende keren. Ze starten telkens waar ze de vorige keer gestopt zijn en rijden drie à vier dagen dichter bij Compostela.”
Als er tegen de wind gebeukt moet worden: sterrenchef Filip Claeys
Leeftijd: 48 jaar.
Lengte en gewicht: 1m83 en 86 kg.
Materiaal: Specialized S-Works Tarmac.
Vaste fietsvrienden: “Aangesloten bij De Goezeput Cycling Team en De Trappetisten.”
Vast trainingsparcours: “Als ik alleen fiets, hou ik ervan om de hele kustlijn af te rijden. De zee is nooit veraf in mijn leven. Ik fiets graag in de wind en op het vlakke. Laat mij maar beuken tegen de wind.”
Gemiddeld km/jaar: “Elk jaar strand ik rond de 10.000 km. Dat lukt me enkel door een zeer strakke planning. Fietsen is mijn uitlaatklep. Ik blokkeer de fietsuren in mijn agenda en probeer daar zo weinig mogelijk van af te wijken. De zondagmorgenrit met De Goezeput is heilig voor mij. Soms moet ik de zaterdagnacht lang doorwerken, zie ik amper vier uur mijn bed, maar toch fiets ik dan op karakter mee. Wind of regen, warm of koud: niets kan me tegenhouden.”
Berggeit: “Ik weeg te veel om een goeie klimmer te zijn. De Vlaamse Ardennen, die korte en krachtige inspanningen vergen, lukken wel, maar cols zijn niet voor mij. Ik rij het liefst op de grote plateau, puur op de macht. Dat klein kroontje gebruik ik enkel om aan te zetten. Dat verslijt bij mij niet.”
Kasseikliever: “Als ik moet kiezen tussen een col en 50 km kasseien? Sowieso de kasseien!”
Windbeuker: “Een 8 à 9 graden, wat wind en een beetje regen: dat is ideaal voor mij. Op de fiets probeer ik de koude niet in mijn hoofd te laten kruipen. Dat innerlijke gevecht geeft me een kick.”
Doel in 2023: “Zaterdag rij ik de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen, van uit Brugge. De week erna neem ik voor de derde keer deel aan Parijs-Roubaix. ‘s Avonds moet ik werken, dus dat zal wel even pijn doen. (lacht) Na een rustige zomer wil ik in het najaar deelnemen aan beachraces. Twee uur à bloc rijden, puur om me te amuseren. Zonder meer. In mijn professionele leven moet ik de hele tijd presteren, in mijn vrije tijd primeert het amusement.”
Als de concurrentie verslagen moet worden: roeier Niels Van Zandweghe
Leeftijd: 27 jaar.
Lengte en gewicht: 1m83 en 69 kg.
Materiaal: koersfiets Argon 18 Gallium Pro, inclusief carbonwielen, gravelbike van Kona (Jake the Snake), en een triatlonfiets.
Vaste fietsvrienden: “Thuis in Brugge rij ik vooral alleen of eens samen met Jelle Wallays of Jens Keukeleire. In Gent rijden we met een vaste bende roeiers. Op Zwift, de virtuele wereld, ben ik aangesloten bij de World Rowing Cycling Team. Tijdens corona spraken we met enkele internationale roeiers af om op donderdag deel te nemen aan een ploegentijdrit. We zijn daarbij een paar keer beticht geweest dat we vals gespeeld zouden hebben omdat we alle profrenners op hun doos gaven. (lacht) Enkele internationale roeiers rijden nu bij een profploeg, zoals Jason Osborne (Alpecin-Deceuninck), Reiner Kepplinger (Bahrain Victorious) en Cameron Wurf (Ineos Grenadiers). Zelf heb ik geen ambities. Ik kan niet goed genoeg sturen.”
Vast trainingsparcours: “Ik heb twee favoriete ritjes: een kleiner in de Uitkerkse Polders en een grotere lus via Sluis en Cadzand. Ook al zie ik de vaart elke dag, ik vind het niet erg om daar te rijden. Dat is het makkelijkste en veiligste. Met de fiets neem ik geen enkel risico. Stel je voor dat ik val en mijn sleutelbeen breek… Roeien is mijn job, wielrennen een hobby.”
Gemiddeld km/jaar: “In 2020 had ik 7.500 km, in coronajaar 2021 had ik er 16.000 km. Tijdens de lockdown mochten we niet roeien en heb ik uitsluitend gefietst… Doorgaans fiets ik ongeveer 10.000 km per jaar. Dit jaar heb ik al bijna 3.000 km gereden. Omdat ik geblesseerd was, kon ik enkele weken enkel fietsen. ”
Berggeit: “Ik kan wel heel goed bergop rijden, omdat ik niet veel weeg en mijn wattage per kg redelijk hoog ligt. Korte hellingen liggen me niet echt, ik moet het meer hebben van inspanningen tussen de 10 minuten en een uur. Met een week training in de benen en 74 kg wegend heb ik de Ventoux beklommen in 1 u. 17’.”
Kasseikliever: “Ik háát kasseien. Als ik een ritje uitstippel en ik kan de kasseien mijden, dan zal ik er zeker rond rijden.”
Windbeuker: “Neen, laat het maar zonnig en niet veel wind zijn. Van zodra het te koud wordt, kruip ik op mijn rollen in mijn waskot voor pakweg 4 uur. Mij straf je daar zeker niet mee.”
Doel in 2023: “Met de kwalificatiewedstrijden voor de Spelen is het een heel belangrijk jaar in het roeien. De focus ligt volledig daar op. Op training heb ik kleine doelen, maar die staan volledig in het teken van het roeien.”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier