Veurnse Wielertoeristen vieren 50-jarig bestaan met een jaar uitstel

We herkennen vooraan links schepen Guido Hoste en burgemeester Peter Roose, in het midden het bestuur van de Veurnse Wielertoeristen en rechts schepen Pascal Sticker met een aantal clubleden. © foto MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Vereniging De Veurnse Wielertoeristen werd dit weekend feestelijk onthaald in de raadzaal van De Seylsteen in Veurne. Met een jaartje coronavertraging vierde de club haar 50ste verjaardag. De club werd eind 1970 opgericht onder impuls van Guido Hubrecht, die intussen 50 jaar onafgebroken lid is.

De oorsprong van de Veurnse Wielertoeristen ligt bij K.S.V. De Bie in Gits, waar Guido Hubrecht zich als allereerste clublid liet aansluiten in 1966. Een paar jaar later kwamen er een viertal Veurnaars bij, en in 1970 nam het vijftal, onder impuls van Guido, het initiatief om een eigen club te stichten: de Veurnse Wielertoeristen.

Waaier aan mogelijkheden

Het eerste werkingsjaar, 1971, startte met een eerste clubuitstap in maart. Maar liefst 108 wielerliefhebbers schreven zich in. De volgende jaren groeide het ledenaantal tot 120 en gedurende enkele jaren waren de Veurnse Wielertoeristen de grootste club van West-Vlaanderen.

“Intussen is dat aantal afgeslankt tot een 40-tal, door overlijdens, leeftijd en een waaier aan mogelijkheden voor de jeugd om andere sporten en hobby’s te beleven”, zegt secretaris Georges Deconynck. “Wij hebben er altijd naar gestreefd om onze vereniging open te stellen voor iedereen, ongeacht rang of stand of politieke kleur.”

“In de 50 voorbije jaren hebben wij duizenden ritten ingericht en gereden, zowel regionaal, nationaal en zelfs internationaal, van Zuid-Europa, Corsica en Italië tot aan de poolcirkel in Noorwegen. Altijd hebben wij betracht om onze regio in het algemeen en onze stad in het bijzonder te promoten, en wij zijn er ook in geslaagd om talloze clubs naar Veurne te halen.”

Sport op veilige manier beleven

“Met de huidige bestuursploeg onder voorzitterschap van André Vandenbussche, samen met Guido Hubrecht, Johny Etienne, Christian en Jannick Biebuyck en ikzelf zullen wij, met de steun van onze sponsors, er verder naar streven om in de toekomst alle Veurnaars de mogelijkheid te bieden om hun sport en hobby op een aangename en veilige manier te beleven”, besluit Georges.

Mooie woorden die burgemeester Peter Roose en sportschepen Pascal Sticker als muziek in de oren klinken. De sportschepen is zelfs in zijn studentenjaren nog lid geweest van de Veurnse Wielertoeristen, waaraan hij memorabele fietsexcursies overhoudt.

Veurne-Adinkerke-Veurne was letterlijk en figuurlijk het startschot van een ware revolutie

“Maar Veurne staat ook geboekstaafd in de analen van de wielergeschiedenis”, stipt Pascal Sticker aan. “De allereerste interstedelijke wielerwedstrijd ter wereld werd in 1869 afgewerkt tussen Veurne en Adinkerke. Enkele jaren eerder waren er wel al wielerwedstrijden in onder meer Parijs en Brussel, maar dat waren stadscriteria rond de spreekwoordelijke kerktoren.”

“Veurne-Adinkerke-Veurne was letterlijk en figuurlijk het startschot van een ware revolutie. Justin Vandermeere uit Alveringem won deze eerste interstedelijke koers, die toen nog werd gereden op Michaux-fietsen, die de bijnaam ‘boneshaker’ (bottenschudder) kregen.”

Veilige en nieuwe fietsinfrastructuur

“Fietsen is een van de gezondste sporten, maar de fiets verbindt jong en oud, arm en rijk, of dat nu recreatief is of meer gedreven”, besluit de sportschepen. “Bovendien, een niet onbelangrijk element in deze coronatijden: fietsen doe je in de gezonde buitenlucht en het bevordert het sociale contact tussen mensen.”

“Het is ook een gelukkig toeval dat de club door de coronapandemie het jubileum net een jaar later viert”, voegt burgemeester Peter Roose eraan toe.

“Eigenlijk is het dus de 51ste verjaardag, maar dan denk ik automatisch aan het geluksnummer 51 van onze nationale held Eddy Merckx, die met dit rugnummer zijn eerste Tour de France won in 1969. In onze regio en in Veurne zijn we trouwens bezig aan een inhaalbeweging waarbij we voorzien in veilige en nieuwe fietsinfrastructuur. Blijf dus zoveel mogelijk fietsen en onze stad promoten.”

(MVQ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.