Druktebarometer toont ook in de paasvakantie de rustigste plekken aan de Kust

Raadpleeg altijd eerst de druktebarometer.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Raadpleeg altijd eerst de druktebarometer.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Redactie KW

Tijdens de paasvakantie kiezen veel Belgen voor een verblijf aan de Kust. Het provinciebedrijf Westtoer en de tien kustgemeenten zijn klaar voor een ongewone paasvakantie. Met grote aandacht voor spreiding willen de tien kustgemeenten te drukke momenten vermijden. Er wordt aangeraden om de druktebarometer te raadplegen.

De druktebarometer op de website van de Kust brengt een overzicht van huidige situatie in de badplaatsen en toont waar het rustig is aan zee. De website vermeldt ook activiteiten aan zee die in de paasvakantie interessant zijn.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Spreiding in tijd en ruimte geldt eveneens voor de paasvakantie. Mensen moeten zich veilig voelen. Onze gezondheid is een topprioriteit. We blijven de vakantiegangers goed informeren hoe ze in de huidige omstandigheden optimaal van de vakantiesfeer aan zee kunnen genieten. We zijn hoopvol dat de volgende vakantieperiodes in betere omstandigheden kunnen plaatsvinden.”

Hoge bezettingscijfers

De toeristische verhuurkantoren verwachten een drukke paasvakantie. Qua verhuringen zien de meeste verhuurkantoren het aantal boekingen stijgen met 15 à 20 procent. Daarnaast ligt het aantal reservaties door eigenaars zelf ook hoger dan de voorgaande jaren. Hierdoor liggen de bezettingscijfers van de vakantiewoningen uitzonderlijk hoog. Tal van kantoren melden dat ze volzet zijn, zeker voor de eerste week. Een aantal andere kantoren hebben wel nog wat aanbod, al is dit soms in de eerder kleine vakantiestudio’s of de heel grote vakantiewoningen. De verhuurkantoren noteren, en zeker voor de eerste week van de paasvakantie, een gemiddelde bezettingspercentage tussen 90 en 100 procent. De sector benadrukt dat een vakantiewoning tal van troeven biedt om veilig en coronaproof te verblijven aan zee.

Situatie hotels

De hotels aan de Kust hebben minder goede verwachtingen. Veel hotels zijn open en stellen alles in het werk om de gasten een comfortabel verblijf aan te bieden. De vzw Kusthotels noteert dat een aantal hotels ook dicht blijven omdat de huidige situatie niet rendabel is. De situatie verschilt: sommige hotels noteren een sterke bezetting en andere blijven onder de 50 procent bezetting, ook door de stijgende annuleringen sinds de nieuwe richtlijnen. De hotels hopen bij goed weer op extra last minute reservaties.

Veel kampeerders

Recread (de Vlaamse beroepsvereniging van campings, verblijfparken, vakantieparken en kampeerautoterreinen) noteert een goed belangstelling voor de Kust. Bij alle vormen van toeristisch kamperen is vooral het paasweekend en de eerste week van de paasvakantie fel in trek, met een bezetting van 65 à 70 procent en zelfs 90 à 100 procent op specifieke plaatsen voor kampeerauto’s. Belgische kampeerders nemen de plaats in van de ontbrekende Nederlandse en Duitse gasten. Het ontbreken van internationale gasten is een probleem voor de kampeerbedrijven in en om Brugge. Bij goed weer verwacht de sector nog tal van last-minute boekingen. Vooral in de tweede week zijn er nog mogelijkheden.

Westtoer en de kustgemeenten raden bezoekers aan om zich vooraf goed te informeren over de initiatieven van zowel de ondernemers als de gemeenten, alsook over de nieuwe geldende maatregelen. Dit kan via de website van de kustgemeenten en via de toeristische website van de Kust. Er wordt met een link naar de applicatie van de NMBS ook aandacht besteed aan het reizen per trein naar de Kust. In de Provinciale domeinen Zwin Natuur Park in Knokke-Heist, Duinpanne in De Panne en Raversyde in Oostende is enkel het buitengebied toegankelijk (na reservatie).

Alle info: www.dekust.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten