Luchthaven Oostende-Brugge vrijdag eindelijk terug open voor vliegverkeer na twee maanden renovatiewerken

Camille Jonckheere

Vanaf vrijdag 29 maart zal er opnieuw veel bedrijvigheid zijn op de luchthaven Oostende-Brugge, want na twee maanden renovatiewerken aan de start- en landingsbaan kan er eindelijk terug vliegverkeer in Oostende zijn. De luchthaven werd vanaf 25 januari tijdelijk gesloten om de werken in opdracht van Luchthavenontwikkelingsmaatschappij Vlaanderen (LOM) te kunnen uitvoeren om in de toekomst veilig vliegverkeer te blijven garanderen. Afgelopen weekend konden werknemers en hun familie de landingsbaan al even verkennen te voet of met de fiets.

25 januari 2024 gingen de werken van start aan de start- en landingsbaan van maar liefst 3.200 op 45 meter breed van de luchthaven in Oostende. Het was tijd voor een grondige renovatie. In totaal werd er 50.000 ton asfalt en 15.000 ton beton vernieuwd, waarvan alles gerecycleerd werd en de luchthaven zelf 45.000 ton opnieuw gebruikte. Voor het nieuwe wegdek was er dubbel zoveel asfalt nodig, wat neerkomt op 70.000 ton.

Ook de taxiwegen werden vernieuwd en verbreed, net zoals het turnpad, de plaats op het einde van de baan waar vliegtuigen kunnen draaien om op te stijgen. Zo kunnen grotere toestellen met een grotere cirkel draaien en hebben ze daar minder motorkracht voor nodig. Dat zorgt dan weer voor minder geluid en minder uitstoot. Rond de baan werden er nieuwe LED-lampen geïnstalleerd en ook nieuwe goten en nieuw rioleringen geplaatst.

Renovatie nodig

De renovatiewerken aan de start- en landingsbaan zorgen niet voor een capaciteitsverhoging van de luchthaven, maar waren zeker noodzakelijk volgens Bruo De Saegher, voorzitter van LOM Vlaanderen. “Het is een belangrijke punt in een groot goederennetwerk. Deze renovatie was nodig om ervoor te zorgen dat de baan op termijn veilig blijft en ook aan de Europese EASA-regelgeving zou blijven voldoen. Nu is de toekomst van de luchthaven verder verzekerd. We willen iedereen die heeft bijgedragen aan deze werken bedanken.”

“Ondanks de winterse omstandigheden werd dit vlot afgerond en bleef de overlast zoveel mogelijk beperkt”, gaat De Saegher verder. “De werken waren minutieus voorbereid in overleg met ons, de luchthavenexploitant en aannemer Willemen Infra nv. Maandenlang hebben ze 6 dag per week doorgewerkt van 6 tot 22 uur met dagelijks ongeveer 100 man op de werf. Slechts een keer moest er ‘s nachts en twee keer op zondag gewerkt worden en de verkeershinder bleef zoveel mogelijk beperkt. De luchthaven deed er alles aan o meen goede relatie te onderhouden met de buurtbewoners en hen uitgebreid en tijdig te informeren over alle nieuwe fases van de werken. Dat werd duidelijk gewaardeerd door de buurt.”

Heropstart

Net omdat er maar één start- en landingsbaan is, kon de luchthaven onmogelijk open blijven tijdens de werken. Heel strategisch werden januari, februari en maart uitgekozen buiten het toeristisch seizoen en werd de periode zo kort mogelijk gehouden. “Daardoor konden we de impact voor onze passagiers en de vrachtactiviteiten zo klein mogelijk houden. Deze week worden de laatste inspecties uitgevoerd, maar vrijdag 29 maart zal de luchthaven terug kunnen opengaan voor reizigers. We kijken ernaar uit om onze klanten opnieuw te verwelkomen”, zegt Eric Dumas, CEO van Luchthaven Oostende-Brugge.

De nieuwe start- en landingsbaan moet dan wel nog eens gecontroleerd worden toch kregen afgelopen weekend de werknemers en hun familieleden al eens de kans om hem uit te testen. Op zaterdag 23 maart konden ze naar hartenlust op fietsen en wandelen en werden ze getrakteerd op een frietje. 400 mensen genoten van deze unieke kans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier