We zijn goed op weg om een hittegolf te beleven in ons land, de eerste ooit in september. Aan de kust is de horeca klaar voor misschien wel het laatste zomerse weekend van 2023. Alleen in Oostende zijn de eigenaars van de strandbars echter niet tevreden. Daar moesten ze deze week met pijn in het hart hun strandbar al afbreken. “Na een slechte zomer was dit wel welgekomen geweest”, zegt Melanie Annys.
Momenteel swingen de temperaturen de pan uit met ongeveer 30 graden. Ook aan de kust liggen de 30 graden binnen handbereik. Zaterdag wordt het aan onze Belgische kust 27 graden en zondag doen we daar nog een schepje bovenop met maar liefst 31 graden. Tel daar een stralende zon bij en dan weet je dat er komend weekend een volksverhuizing plaats zal vinden richting de kust.
Blij met nazomer
De horeca langs de hele kust is dan ook goed voorbereid. “We staan komend weekend paraat met dezelfde personeelsbezetting als tijdens het hoogseizoen, al is dat wel wat meer puzzelen dan normaal”, zegt Kelly Van Loo van zomerterras Brassi vlakbij het Oostendse Kursaal. “Daarnaast hebben we extra drank besteld, want we verwachten echt wel veel volk. Afgelopen zomer was een vreemde zomer. Waar we normaal werken op toeristen, bleven die wat weg door het minder goede weer. Dus kwamen onze vaste klanten wat meer langs. Dat we nu nog een mooie nazomer krijgen, daar kunnen we alleen maar tevreden mee zijn.
“We hebben een aanvraag gedaan om langer te mogen blijven staan, maar die werd niet goedgekeurd” – Melanie Annys van strandbar Bondi Beach
Minder tevreden zijn de uitbaters van de strandbars in Oostende. In tegenstelling tot de zomerterrassen die op 1 oktober weg moeten zijn, moesten de strandbars – met uitzondering van twee strandbars tussen het Kursaal en de Gaanderijen – deze week al afgebroken worden. “Zondag was onze laatste openingsdag”, vertelt Melanie Annys van strandbar Bondi Beach.
“Tegen vrijdag moesten we van het strand verdwenen zijn. We hebben een aanvraag gedaan om langer te mogen blijven staan bij het Agentschap Maritieme Dienstverlening & Kust (MDK) en die werd niet goedgekeurd. We hebben 30 procent minder omzet gedraaid, dankzij het minder goede weer van afgelopen zomer. Dit mooie weer had heel veel kunnen goedmaken.”
“Echt balen”
Waar in alle kustgemeenten – met uitzondering van Oostende dan – een concessie wordt gegeven voor de uitbating van een strandbar, worden de strandbars in Oostende gezien als een evenement. En daar bestaan andere regels rond. Melanie heeft gelukkig ook nog een strandbar in Westende, bij Middelkerke, en daar is het dan weer geen probleem. “Daar staan we nog tot 15 oktober”, zegt ze. “Dat was daar sowieso de afspraak. Een evenement mag maximaal 120 dagen blijven staan, maar we hadden gehoopt dat we in Oostende de dagen zouden kunnen compenseren waarop we moesten sluiten door het slechte weer. Niet dus. Dit is echt balen.”
Door de regels
“Normaal is er in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voorzien dat er strandbars mogen komen op de stranden, van 15 maart tot 15 oktober”, reageert woordvoerder van het MDK, Peter Van Camp. “Die mogen volgens datzelfde RUP maar 60 vierkante meter beslaan. Oostende is de enige die dat niet doet en die vragen om een event te organiseren, waardoor ze groter mogen zijn. Alleen mag een evenement maar vier keer dertig dagen na elkaar georganiseerd worden. Die 120 dagen zijn nu op. Dat zijn nu eenmaal de regels en dat verklaart waarom het in Oostende niet kan en in alle andere kustgemeenten wel.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier