Gentenaar wil met Charlie Tours ook in Brugge voet aan grond krijgen: “We sturen geen gidsen met Gentse tongval naar Brugge”

(gf)
Stefan Vankerkhoven

Gentenaar Nick Vandecasteele wil met zijn Charlie Tours-gidsbeurten, die in zijn geboortestad erg populair zijn, nu ook in Brugge voet aan de grond krijgen. “Maar geen nood, we sturen geen gidsen met Gentse tongval naar Brugge”, zegt Nick. “Ik ben op zoek naar échte Bruggelingen.”

Nick Vandecasteele, een Gentenaar met langs moederkant ook roots in Brugge, legde al een opmerkelijk professioneel parcours af. Een parcours dat hem nu ook tot in de toeristische industrie van de Breydelstad brengt. “Ik heb communicatiemanagement gestudeerd maar daar heb ik eigenlijk nooit echt iets mee gedaan. Maar de liefde voor het uitgaans- en nachtleven is me wel bijgebleven vanuit die studententijd”, stelt Nick zichzelf voor.

“In 2013 startte ik samen met een vennoot in het Patershol in Gent met Restobar Charlie. Daar bediende ik met veel plezier de tapkraan en ik genoot van een leven vol vertier. Ik genoot er ook van om mijn passie voor en kennis over mijn stad met haar rijke geschiedenis over te brengen op de stamgasten én toeristen. Het was een eerste stap naar een bijverdienste als stadsgids in Gent. De ambitie met het gidsen werd steeds groter en eind 2017 besloot ik het café te sluiten om me volledig te kunnen toeleggen op het gidsen.” De gidsbeurten van Charlie Tours kenmerken zich volgens Nick, naast uiteraard veel relevante informatie, door veel ruimte voor humor en interactie met de groep.

Dieptepunt

“Onze rondleidingen hebben wel een zeker rock-’n-rollgehalte. En de gidsen waar ik mee samenwerk, zijn allemaal echte Gentenaars die de stad ook van binnenuit kennen en beleven. Ze wijzen ook hun favoriete plaatsjes aan om iets te eten en te drinken en dat dus helemaal los van commerciële deals: daar doen we niet aan mee”, stipt Nick aan. Nu wil Charlie Tours dus ook in die andere grote historische Vlaamse stad aanwezig zijn: Brugge.

“Brugge is zo onze eerste stap buiten Gent. Ik ben op het idee gekomen om uit te breiden naar een andere stad op een moment dat het eigenlijk enorm slecht ging met de gidsbeurten: op het dieptepunt van de coronacrisis. We hadden zo goed als geen werk meer en ook financieel was het dus niet evident. Met het besef dat het toerisme ooit weer op gang zou komen wilde ik me voorbereiden op een nieuw project. In die periode ben ik Brugge in alle aspecten intens gaan ontdekken. Het was ideaal want door de afwezigheid van toeristen had ik de stad en de musea quasi voor mij alleen”, gaat Nick verder.

Gidsendiploma

“Wat ook wel mee speelt in de keuze voor Brugge is dat mijn grootouders langs moeders kant van Brugge afkomstig zijn.” Bedoeling van Nick is om in de lente van start te gaan. “Ik verduidelijk graag even dat het niet de bedoeling is om Gentse gidsen, met bijhorende Gentse tongval, naar Brugge te sturen. Helemaal niet. Net zoals in Gent willen we ook in Brugge met locals werken. Ik ben nu dus actief op zoek naar echte Bruggelingen die de liefde voor hun stad enthousiast naar voor kunnen brengen.”

“Natuurlijk moeten ze ook wel de nodige kennis hebben en een officieel gidsendiploma is zeker een meerwaarde, maar zowel grote als kleine groepen kunnen boeien met verhalen is toch erg belangrijk. Net als in Gent willen we ook met themawandelingen werken: onder meer rond chocolade. Nu ben ik dus bezig met sollicitatiegesprekken waarbij ik zeker ook peil naar de kennis over de stad. Maar eens aan boord voorzien we ook een interne opleiding, zowel rond theorie als rond educatieve tools. Daarbij werken we ook echt met een soort rollenspel, waarbij ik dan een Amerikaanse toerist speel die vragen stelt aan de gids. (lacht) Er komt dus heel wat voorbereiding bij kijken. Tegen april willen we van start gaan in Brugge.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier