Genieten van hoefgetrappel op huifkar

Chris Musseeuw op de startplaats aan de achterkant van het stadhuis. (foto ACK) © type=” Seq” annie callewaert
Redactie KW

Tijdens de zomer kan je in Diksmuide elke zondag genieten van een gratis ritje met de huifkar. Ook tijdens Markt op Stelten XL zal Chris Musseeuw (46) mensen plezier bezorgen in zijn huifkar.

Chris Musseeuw is de echtgenoot van Leni Garwig (45) en de vader van Elias (17). Het gezin woont in Vladslo en in bijberoep neemt Chris mensen mee in een huifkar. Ook in De Vleugels, waar hij werkt, is hij met paarden bezig tijdens hippotherapie ’t Stokpaard. “We wonen nu al 20 jaar langs de Einsdijk. We hebben hier een prachtig zicht op de Bethoosterse broeken en hier is er ruimte voor onze paardjes. Ik heb altijd al paarden gehad. Vroeger bezat ik Spaanse volbloeden, nu hebben we Belgische trekpaarden, de zogenaamde Brabanders”, begint Chris zijn verhaal. “Van thuis uit organiseer ik ook huifkartochten. Toen het stadsbestuur van Diksmuide vorig jaar ‘Zomeren in Diksmuide’ lanceerde, vroegen ze mij om op zondag met de huifkar toertjes te maken in Diksmuide. Dat zag ik meteen wel zitten. Dat was voor mij een geschenk in coronatijden, met als voordeel dat stad Diksmuide alles in verband met de coronaregels in orde bracht. Dit jaar werden opnieuw tal van activiteiten georganiseerd en werd ik opnieuw gevraagd om met de huifkar ritjes te maken.”

Vorig jaar werden de huifkartochten meteen een groot succes en ook dit jaar rijdt de huifkar elke rit volzet door de stad. “Op zondag, behalve als het té warm is om de paarden te laten lopen, doe ik zes ritten van 15 minuten waar maximaal 10 mensen op kunnen meegaan. De ritten zijn gratis. Door het grote succes, waarbij er steeds meer mensen op de huifkar afkwamen, werd nu wel beslist om met reservaties te werken. Het blijft gratis maar op die manier ben je ook zeker van een plaats in de huifkar. De paardjes doen het heel graag. De huifkar waarmee we rijden is gemaakt om door één paard getrokken te worden, maar ik leg er twee aan om het ze makkelijk te maken.”

“De Belgische trekpaarden zijn cultureel erfgoed en worden wereldwijd verkocht. Wie dat wil, kan ook rechtstreeks bij mij een rit met de huifkar boeken. Dat kan voor grote families, vrienden, verenigingen, teambuildings… We bieden vijf verschillende formules aan. Het stappen met de paarden, het hoefgetrappel, het ritme en de klank zijn heel erg rustgevend. Vaak komen mensen waarbij hun kindje tijdens het wachten een huilbui kreeg en twijfelen of ze zo wel met de huifkar mee zullen gaan, maar in geen tijd op de huifkar is het kindje dan rustig. Ook personen met ADHD ondervinden heel vaak positieve effecten na een rit met de paardjes.” (ACK)

Info: huifkar.diksmpuide@telenet.be, via de Facebookpagina Huifkar Diksmuide of bij de dienst voor toerisme, toerisme@diksmuide.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier