Dementievriendelijke wandeling door het stadscentrum: “We maken ons aanbod zo inclusief mogelijk”

De stuurgroep Dementievriendelijk Kortrijk, vertegenwoordigd door verschillende organisaties en onder leiding van Stad Kortrijk, heeft dit initiatief opgezet. De secundaire school Tvier biedt logistieke ondersteuning tijdens de activiteiten © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Op vrijdag 3 mei organiseerde Stad Kortrijk een dementievriendelijke wandeling. De wandeling vertrekt vanuit Tranzit en biedt een rolstoeltoegankelijke route van ongeveer 3,5 kilometer door het centrum van de stad. Tijdens de wandeling worden de zintuigen van de deelnemers op verschillende manieren geprikkeld en is er ruimte om stil te staan bij mooie plekken.

Dit jaar heeft de stuurgroep besloten om jongdementie ook mee te nemen in het uitwerken van een dementievriendelijk beleid. Het Ventiel, een organisatie voor personen en buddy’s met jongdementie, was ook aanwezig zijn, samen met andere zorgorganisaties en dagcentra.

“We streven ernaar dat iedereen zijn vrije tijd op de mooiste manier kan ervaren en maken ons aanbod van vrijetijdsactiviteiten zo inclusief mogelijk. Vandaag zijn er meer dan 200 wandelaars samen op pad voor de dementievriendelijke wandeling. Die volgt het pad van de nieuwe ‘prikkelroute’ die aangepast is voor mensen die minder goed te been zijn en voor mensen die soms wat moeite kunnen hebben door een teveel aan prikkels. Een heel mooie samenwerking met partners uit de zorg en het onderwijs”, aldus Philippe De Coene, schepen van Toegankelijkheid.

De wandeling passeerde bij Texture en aan de Budatip voor foto’s met een photobooth, ontworpen door studenten van Tvier. Op de Grote Markt kregen alle deelnemers een zakje peperbollen (traditioneel Kortrijks snoepgoed) van bakkerij Courcelles. De wandeling eindigde bij Tranzit, waar deelnemers genoten van een drankje en enkele volksspelen of een zintuiglijk dobbelspel door studenten van Tvier.

“De prikkelroute is voor iedereen geschikt en in het bijzonder voor mensen met autisme, bezoekers die minder mobiel zijn en dus ook voor wandelaars met dementie. De stadsroute combineert nieuwe hotspots, rustplekken en leuke en toegankelijke horecazaken. Horen, ruiken, zien en voelen staan hierbij centraal”, besluit Ruth Vandenberghe, schepen van Toerisme en Stadsmarketing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier