TBSK wil recreatieve zwemzones in Kortrijk: “Zodat het niet elders onveilig gebeurt”
Begin dit jaar werd er een nieuwe wetgeving aangenomen in het Vlaams parlement waarbij heel wat verplichtingen bij vrije zwemzones in open lucht wegvallen. Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk (TBSK) wil met deze nieuwe mogelijkheid komende legislatuur volop aan de slag. “We willen niet alleen een groenere stad, tegelijk willen we ook een blauwere stad”, zegt TBSK-kandidaat Arthur Vandenbulcke.
“Ik zwem zelf al regelmatig in het kanaal aan de Visserskaai op maandag om baantjes te trekken. Het is zalig om dat in open water in de natuur te kunnen doen. Met de nieuwe wetgeving wordt het nu veel makkelijker voor steden en gemeenten om zwemzones in te richten waar ook recreatief kan gezwommen worden. Die zalige zwemervaring in de natuur moet er ook zijn voor de Kortrijkzaan die op zoek is naar een verfrissende duik, zonder entreegeld of beperkt tot eigen tuin”, aldus Arthur Vandenbulcke.
“Die zalige zwemervaring in de natuur moet er ook zijn voor de Kortrijkzaan die op zoek is naar een verfrissende duik, zonder entreegeld of beperkt tot eigen tuin” – Arthur Vandenbulcke
Wie op vandaag in Kortrijk in open water wil zwemmen, kan dat enkel tijdens de uren van het kanaalzwemmen dat elke maandag georganiseerd wordt door de Kortrijkse triatlonclub AP3T in samenwerking met Stad Kortrijk. “En dat is dan enkel om baantjes te trekken. Leuk voor de sportieve zwemmers onder ons, maar de liefhebbers van zwemmen in open water die het puur voor de fun en de verfrissing doen, zijn er momenteel nog aan voor de moeite in Kortrijk. De dichtste plek waar het kan, is provinciaal domein De Gavers, waar het steeds drummen is zodra de temperatuur de hoogte inschiet.”
Recreatieve zwemzones in ieders omgeving
TBSK wil in Kortrijk en haar deelgemeenten een tiental recreatieve zwemzones realiseren die vrij toegankelijk zijn in de zomer. “In Marke alleen al heb je aan ‘De Libel’ een vijver die zich perfect leent om een duikje te nemen. Aan de Visserskaai waar het kanaalzwemmen doorgaat, willen we afspraken maken met de Vlaamse Waterweg en de kajakclub om ook daar recreatief zwemmen mogelijk te maken. We bekijken of we van bestaande bufferbekkens en waterpartijen zwemvijvers kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan het bufferbekken tussen Vlasakker en de Kulak.”
Veiligheid eerst
De stad is verantwoordelijk om een risicobeoordeling uit te voeren van de locatie. Als aan alle voorwaarden voldaan is, zoals veilige in- en uitgang en een goede zwemondergrond, kan het agentschap Zorg & Gezondheid de risicobeoordeling goedkeuren. “De veiligheid blijft uiteraard altijd prioriteit. Daarom is het belangrijk om voldoende zwemmogelijkheden aan te bieden waar het veilig kan, zodat het niet elders onveilig gebeurt”; aldus TBSK-kandidaat Sien Vandevelde.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier