Talbot House en Stad Poperinge pakken uit met nieuwe stadswandeling: ‘Ontdek 10 spannende oorlogsverhalen door Padre Tubby’

Simon Louagie en Klaas Verbeke van het Talbot House.© LBR
Simon Louagie en Klaas Verbeke van het Talbot House.© LBR
Redactie KW

Stad Poperinge en Talbot House slaan de handen in elkaar voor de nieuwe stadswandeling ‘Op stap met Tubby’. “Wandelaars maken kennis met het oorlogserfgoed in het Poperingse stadscentrum aan de hand van verhalen door Padre Tubby Clayton van het Talbot House. Hij neemt je mee op stap met tal van spannende anekdotes en verhalen”, zegt Simon Louagie, manager Talbot House.

“Tijdens deze coronaperiode wordt er naar hartenlust gewandeld, dus proberen we nieuwe wandelingen te lanceren. Deze nieuwe stadswandeling ‘Op stap met Tubby’ is daarvan een voorbeeld. Daarnaast willen we de relatie met Talbot House opnieuw onder de aandacht brengen”, zegt Klaas Verbeke (CD&V), schepen van Toerisme.

“Een nieuwe stadswandeling in de voetsporen van Tubby Clayton past ideaal in het plaatje. Met spoed werd de wandeling dit voorjaar ontwikkeld door het Talbot House team. Voor het ontwerp, suggesties en de druk konden we rekenen op Toerisme Poperinge. De stemmen werden ingesproken door Laura Naeye & Martijn Sermeus, twee Talbot House vrijwilligers. Dit is een mooie samenwerking tussen het Talbot House en Toerisme Poperinge. We zijn zeer trots op deze nieuw realisatie”, zegt Simon.

Anekdotes en verhalen

“Door QR-codes te scannen krijg je Tubby te horen en krijg je tal van foto’s te zien. Je ontdekt tijdens de wandeling tal van anekdotes en spannende verhalen. Onderweg horen ze onder andere het verhaal van hoe Tubby met zijn goede vriend Dr. Gosse een jonge deserteur van het vuurpeloton redde door zijn papieren te vervalsen. De spannende anekdote van hoe Soldaat Pettifer tijdens een hevig bombardement Poperingse kinderen het leven redde, komt ook aan bod”, aldus Simon.

In de wandeling zitten 10 oorlogsverhalen verwerkt. Enkele stopplaatsen zijn het standbeeld van Ginger op de Grote Markt, de dodencellen en Poperinge Old Military Cemetary. De wandeling is 2,4 kilometer. “Een bijzonder verhaal is dat van René & Alida Berat, de Poperingse huisbewaarders die tijdens de Tweede Wereldoorlog het Huis mee van de ondergang gered hebben. Het verhaal wordt verteld op de stedelijke begraafplaats Oud-Rekhof, bij hun laatste rustplaats.” De gratis wandelkaart is te verkrijgen in Talbot House en bij de Dienst Toerisme.

Ontsnappingsoord

Het herenhuis Talbot House was in 1915 een ontspanningsoord voor Engelse soldaten. “Twee padres, aalmoezeniers Neville Talbot en Philip ‘Tubby’ Clayton, besloten in december 1915 hun eigen club, Talbot House, te openen. Zonder onderscheid van rang of stand konden alle militairen hier een warme thuis weg van huis vinden. Je kon er een brief naar huis schrijven, een boek lezen, pianospelen of rusten in de prachtige tuin. Op de zolderverdieping, in de kapel, kon je de moed zoeken om terug te keren naar het front”, vertelt Simon.

“Vandaag is de voormalige Britse soldatenclub een oase van rust in de Westhoek. Naast de stadswandeling kan je ook in het Huis op ontdekking. Tijdens een interactieve tablet tour kan je op ontdekking gaan doorheen het historische huis. Na een kopje thee kan je nog eens goed lachen met een Happy Hoppers Concert Party uit 1917. In onze vernieuwde tentoonstelling kan je ruim 500 objecten uit de Talbot House collectie aantreffen en kan je tal van verhalen ontdekken uit de periode van de Eerste Wereldoorlog. Anekdotes uit de wandeling kan je linken aan objecten en foto’s in deze expositie.

De tentoonstelling staat opgesteld zich in het authentieke hopmagazijn, een prachtig monumentaal pand”, zegt Simon. “Om van een echte Talbot House ervaring te genieten, kan je ook een nachtje slapen in het gastenverblijf mét Engels ontbijt. Je kan tijdens je bezoek je ook laten verwennen met een heerlijke picknick.”

(LBR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.