“Totale facelift in amper 50 dagen”: Faggio Rosso is klaar voor de heropening van de Melkmarkt

Frankie Hemelaere en Bernard Honoré van Faggio Rosso kozen voor groen en rood, niet toevallig de Italiaanse kleuren, voor hun nieuw interieur. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Ook bij Faggio Rosso kijken ze uit naar de heropening van de Melkmarkt. “We zijn de stad dankbaar voor de mooie omgeving die we nu voor onze deur krijgen. En ons terras moet nu nog meer een troef worden, met ons eigen bereid roomijs als extra uitsmijter.” Ook de zaak onderging in zeven weken een totale make-over.

In november zal het al 16 jaar zijn dat Frankie Hemelaere en Bernard Honoré hun schouders zetten onder Faggio Rosso. “We hebben die zaak van de curatoren kunnen overnemen in 2008.” Het duo, dat ondertussen ook Andy Vantomme in het team verwelkomde, veranderde meteen ook de naam. ’t Pleintje werd Faggio Rosso. “Dat is Italiaans voor ‘rode beuk’ en verwijst hier naar de boom op de Melkmarkt. Italiaans, omdat we ook resoluut op die keuken mikken.”

Serieuze investering

Na ruim anderhalf decennium is Faggio Rosso een gevestigde waarde. Terwijl er op de Melkmarkt ook werken bezig waren, beslisten Frankie en Bernard om de zaak helemaal te strippen en in het nieuw te zetten. “Alles ging er uit, tot de toiletten toe. We realiseerden dit in 50 dagen, we werkten ook in het weekend. Maar vooral met onze eigen stielmannen die perfect op elkaar ingespeeld zijn. Zo moesten we maar zeven weken sluiten. Uiteraard een serieuze investering, maar eentje waarvan we hopen dat ze zal renderen. We mikken uiteraard op nog meer volk”, gaat Frankie onverdroten verder.

“Er kunnen hier binnen nu 50 mensen zitten, op ons terras 60 personen. De indeling binnenin is veranderd en onze keuken is compleet nieuw”, zegt Bernard over zijn werkterrein.

“Om zelf vers roomijs te maken, ging ik in de leer in Nederland”

De vernieuwde Melkmarkt wordt op zaterdag 28 september feestelijk geopend. “We zijn stad dankbaar voor de investering hier”, gaat Frankie verder. “We krijgen een mooi, vernieuwd plein. En voor ons een terras pal voor de deur. We moeten de straat niet meer over. Vroeger zaten ze onder de Vredesboom, nu kunnen ze die bewonderen vanop een afstandje op het terras.”

De kaart in de zaak werd ook aangepast. “Alles wat niet Italiaans is, lieten we vallen. Dat schept ook meer duidelijkheid. Je kunt hier aan een democratische prijs eten, maar de producten die we gebruiken zijn van topkwaliteit”, oppert Frankie.

Bernard: “Afhalen is ook nog altijd mogelijk, onze takeaway van vooral pizza’s draait uitstekend.”

IJs niet in de vriezer

Een nieuwe troef van de zaak is het roomijs dat Bernard nu ook zelf maakt. “Hij volgde er een drietal cursussen voor. Samen met een Nederlandse meester ijsbereider werd ons ijs ontwikkeld, het is supervers en er komen geen poeders aan te pas. Het gaat ook de vriezer niet in. Alles wat gemaakt wordt, is voor directe consumptie. We hebben een vijftal smaken, je kunt het ijs vinden in onze desserts. Op termijn gaan we misschien buiten ook ijs verkopen, maar deze zomer was dat nog niet het geval.”

Terras extra pimpen

Sinds april is Faggio Rosso open in het vernieuwde interieur, het is nu ook uitkijken naar de opening van de Melkmarkt. “Volgend jaar zullen wij ons terras nog extra aankleden. Nu konden we het terras al gebruiken, maar was er rondom nog activiteit op de werf.”

Faggio Rosso is iedere dag vanaf 11.30 uur doorlopend open tot sluiting ’s avonds, dinsdag is de sluitingsdag. “We hebben hier een deftige investering gedaan, zes dagen op zeven open zijn is ook nodig om dat terug te verdienen. Want het is niet meer evident in de horeca”, besluit de ervaren horecaman. “Zeker in het segment waarin wij zitten. Hier kun je met vier personen voor 80 euro komen eten, inclusief een drankje. Je hoeft niet altijd 200 euro kwijt te zijn om eens te genieten. Daar is zeker een publiek voor. Maar wij moeten ook onze omzet draaien. Maar we zijn er helemaal klaar voor om er nog eens 15 jaar tegenaan te gaan.”

De feestelijke opening van de Melkmarkt is voorzien op zaterdag 28 september van 18.30 tot 20.30 uur. Let wel: dit is enkel voor de omwonenden die daarvoor moesten inschrijven. Momenteel wordt er nog een laatste hand gelegd aan het groen op de vernieuwde markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier