Na vier jaar leegstand gaan de deuren van Bar des Amis opnieuw open als eetcafé L’Amitié: “Volks karakter in eer houden”

Gilles Verhaeghe en Angel Geldhof installeren boven een keuken om ook lunch en tapas aan te bieden in l'Amitié. © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

12 juli openen Gilles Verhaeghe (33) en Angel Geldhof (22) de deuren van hun eetcafé L’Amitié in het gewezen pand van Bar des Amis. Het kleinste café van de Grote Markt stond al vier jaar leeg. “Met de iconische toog en authentieke armaturen zit de ziel er nog in, maar de rest werd gerenoveerd of vernieuwd”, zegt Gilles.

Op de hoek van de Onze-Lieve-Vrouwestraat en de Grote Markt komt L’Amitié, een knipoog naar de vorige naam ‘Bar des Amis’. Het hoekcafé was daarvoor 35 jaar lang voor velen het favoriete stamcafé ‘Au Salon’. In de volksmond beter gekend als ’t Salonske. “Vroeger serveerde hij irish coffee met de whisky en slagroom in een glaasje en potjes apart. Dat vind ik fantastisch en laten we terugkeren”, zegt Gilles, een ervaren horecaman door onder meer zomerbar Nuba-R en café 56.

L’Amitié wordt een eetcafé met lunch over de middag – “op de Grote Markt moet je dat doen” – en tapas en fingerfood tot ’s avonds laat. “Met een eigen stempel. Het wordt niet het standaard kaasballetje, maar leuke producten die mooi gepresenteerd zijn. Maandag willen we ook uitpakken met ontbijtformules in functie van de markt”, vertelt Angel. “Binnen kunnen een 25-tal mensen zitten, voornamelijk aan de toog en aan enkele hoge tafels, of een 40-tal mensen staan. Buiten hebben we lang zon en plaatsen we aan beide zijden 60 terrasplaatsen”, vult Gilles aan.

“Maandag willen we ook uitpakken met ontbijtformules in functie van de markt” – Angel

Vier jaar leegstand heeft zijn tol geëist op het pand. “Het idee was om wat vroeger open te gaan, maar er waren verschillende complicaties. Het pand is in die tijd nooit verwarmd dus door de vochtigheid moesten er drie lagen verf aangebracht worden. Daarnaast waren de radiatoren verroest en moesten we de buizen vernieuwen. Het sanitair is volledig vernieuwd. Wie het zich nog goed herinnert, was het toilet een heel vochtig ruimte”, aldus Gilles. “We willen hier vooral een gezellig, warme sfeer creëren en het volks karakter in eer houden”, vult Angel aan.

L’Amitié zal voorlopig zeven op zeven open zijn, vanaf 11.30 uur tot sluit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier