Op 31 oktober opende Gursha officieel de deuren aan het Overbekeplein. Achter het nieuwe restaurant staat Habtu Abraha (41), geboren en getogen in het noorden van Ethiopië, in Tigray. “Bij ons thuis draaide eten nooit alleen om eten. Het was een moment om te delen, te lachen en verhalen te vertellen. Diezelfde warmte wil ik hier brengen.”
Habtu Abraha verhuisde elf jaar geleden naar België om te studeren aan de UGent. Als bio-ingenieur in de voedingstechnologie doctoreerde hij op de voedingswaarde van teff, het eeuwenoude Ethiopische graan dat de basis vormt van injera, een gefermenteerd, luchtig platbrood.
“Teff is rijk aan vezels en mineralen, en volledig glutenvrij. Het is duurder en moeilijker te bereiden dan tarwe, maar het is de authentieke manier. In Gursha gebruiken we 100 procent teff, net zoals in Ethiopië.”
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Na een carrière in onderzoek en de voedingsindustrie besloot Habtu vorig jaar zijn droom te volgen. “In Ethiopië had ik ook een restaurant. Ik dacht: waarom niet hier hetzelfde doen? Ik kook graag en wilde iets delen van mijn cultuur.” Samen met zijn vrouw Siel, die achter de schermen meehelpt, richtte hij het gezellige pand aan het Overbekeplein in.
Authentieke Ethiopische smaken
Op het menu staan zeven huisgemaakte sauzen die gecombineerd worden tot zes gerechten, met voor elk wat wils: pikant, vlees of vegan. Een aanrader is Siel’s Favourite (21 euro) – een kleurrijke combinatie van pittige kipstoof, gele spliterwten, gekruide witte kool en aardappelen met groenten.
“Ethiopië is het land van koffie. Het woord ‘koffie’ zou zelfs afgeleid zijn van Koffa, de regio waar de eerste koffieplanten groeiden”
Naast de gerechten serveert Gursha ook Ethiopische honingwijn (Tej) en traditionele jebena-koffie, een ritueel op zich. “Ethiopië is het land van koffie”, vertelt Habtu. “Het woord ‘koffie’ zou zelfs afgeleid zijn van Koffa, de regio waar de eerste koffieplanten groeiden.”
Gursha is geopend van donderdag tot vrijdag van 11.30 tot 14 uur en van 17.30 tot 21 uur, en op zaterdag van 14 tot 21 uur. Vanaf volgend jaar wil Habtu de openingsuren uitbreiden.