Oktoberkermis in Oostrozebeke is gered: “Traditie verderzetten”

De kermisaffiche is gered. Een brede glimlach, dus, bij de organisatoren Luc Vanyzere, Lies Schreel, Jan Maes, Carl Vandaele, Marc Deruyck en Hans Van Essche. © CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

De affiche van de oktoberkermis is nagenoeg al honderd jaar uitgebouwd rond de paardenkoers en het herfstcriterum. Plots was er echter onzekerheid. De nieuwe eigenaar van de terreinen waarop de paardenkoersen plaatsvinden, gaf geen toestemming meer, waardoor de Draversmaatschappij op zoek moest naar een andere locatie. Die is gevonden in de Tieltsteenweg, dicht bij de Mandelbrug. Afspraak op vrijdag 4 oktober.

“De nieuwe locatie langs de Mandel mochten we vorig jaar al eens uitproberen en die lijkt helemaal te voldoen. De eigenaar, de familie Deroo uit Tielt, heeft ons de verzekering gegeven dat zijn hooimeersen dicht bij de Mandelbrug, langs de Tieltsteenweg, jaarlijks mogen gebruikt worden voor de paardenwedrennen. Het is een schitterende locatie, dicht bij het centrum, met heel veel parkeerruimte. Meteen is de kermisaffiche gered en kunnen wij onze traditie verder zetten”, klinkt het bij de organisatoren.

Waren de paardenwedrennen gered, dan bleef nog het probleem van een juiste datum over.

“In het verleden was de paardenkoers altijd op dinsdag gepland, maar dat bleek niet langer houdbaar wegens de concurrentie met Sint-Eloois-Winkel. We kregen alsmaar minder paarden aan de start. Voor sommige nummers slechts een stuk of drie. Er moest dus naar een andere datum worden gezocht om meer paarden aan de start te krijgen. Intussen is ook dat probleem opgelost. De nieuwe datum is vrijdag 4 oktober.”

Meer paarden

“We hebben ons ook aangesloten bij een andere federatie, die ons de toezegging gaf meer paarden naar onze wedrennen te sturen: de vzw Draf en Vlucht Vlaanderen garandeert zes tot acht paarden per koers. Bij de volgende editie kunnen we acht vluchtkoersen en acht koersen aangespannen draf aanbieden. Er komen ook nog een tweetal ponykoersen bij. We kunnen rekenen op de deelname van ten minste veertig paarden, zonder de pony’s.”

“We gaan voor gratis toegang. De start wordt gegeven ter hoogte van het pop-upcafé Het Vliegend Peird. We beginnen om 14 uur en er is spektakel tot 18 uur.” (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier