Nieuw begin voor Lustige Velodroom in Blankenberge: “Terug naar de gloriedagen”

© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De legendarische Lustige Velodroom op de Blankenbergse zeedijk staat na negentig jaar voor een nieuwe start: Tim Poriau en Lana Petit startten vrijdag met de opbouw van de piste om op zaterdag 30 maart te kunnen openen. De paasvakantie wordt hun vuurdoop, maar ze klinken alvast supergemotiveerd. “We willen hier opniew een echte topattractie voor jong en oud van maken”, klinkt het.

De toekomst van de Lustige Velodroom was lang onzeker, maar met Tim Poriau en Lana Petit werd goede opvolging gevonden: sinds 2022 verhuurden ze al gocarts, fietsen en e-bikes aan de kust. Het koppel staat nu voor zijn vuurdoop: op zaterdag 30 maart opent de Lustige Velodroom 2.0 de deuren, en Tim en Lana klinken alvast supergemotiveerd om aan dat nieuwe hoofdstuk te beginnen. “Waar de strandbars in de laatste tien, vijftien jaar een hele evolutie hebben doorgemaakt, is de velodroom de afgelopen jaren een beetje blijven stilstaan. De schwung was er de laatste jaren wat uit, wij willen die er weer in krijgen. We zijn vastberaden om er opnieuw een topattractie voor jong en oud van te maken. Terug naar de gloriedagen”, klinkt het. Tim en Lana gaan daarom ook voor vernieuwing.

“Het concept van de gekke fietsjes blijft wel ongewijzigd. Da’s folklore”, zegt Tim. “Maar we gaan daarnaast ook kleine elektrische crossmotortjes en kinderquadjes op de piste zetten. Het elektrisch gebeuren, daar kan je vandaag niet meer omheen, en die vernieuwing is gewoon ook nodig om het jonge volkje te blijven boeien. Mensen die hier veertien dagen verblijven, kunnen dan eens meer afwisselen: vandaag een toerke op een gekke fiets, morgen een ritje met een elektrische squad. Het geeft hen een goede reden om nog eens terug te keren”, klinkt het. De prijs voor een ritje op een gekke fiets blijft wel dezelfde als vroeger: 3 euro. “Een bewuste keuze: we willen hier echt de massa blijven aanspreken. We mikken op honderdvijftig bezoekers per dag, dat hebben we nodig om rendabel te blijven. Vandaar ook die vernieuwing op de piste.”

Nieuwe website

Tim en Lana zijn daarnaast ook van plan om fietsen te verhuren. “Elektrische, maar ook gewone fietsen. Ideaal om een uitstapje te maken naar Brugge, of op verkenning te gaan in de Uitkerkse polders. Maar die verhuur zal wel pas voor begin mei zijn. Eerst rustig opstarten”, zegt Tim.

Ook de website werd intussen volledig vernieuwd. “Langs die weg kregen we al heel wat reservaties binnen van scholen en bedrijven. Het zal mogelijk zijn om de piste af te huren, ook voor bijvoorbeeld een vrijgezellenfeestje”, zegt Tim. De velodroom zal nu bovendien altijd open zijn, ook op weekdagen buiten de vakantieperiodes. “En de gekke fietsjes kunnen ook op verplaatsing. We leveren in heel België, voor stadsevenementen en dergelijke meer.”

Profwielrenners

De Lustige Velodroom bleef drie generaties in dezelfde familie, tot nu. “Thierry helpt dit jaar wel nog mee met de opbouw van de piste”, zegt Tim. “Zijn stijl was onnavolgbaar, zelf ben ik dan ook niet van plan om zoals Thierry de clown uit te hangen op de piste. Ook de megafoon zal voortaan dus achterwege blijven”, klinkt het. Tim en Lana waren in een vorig leven trouwens allebei profwielrenner. “Als kleine uk heb ik dikwijls rondjes gefietst op de Blankenbergse velodroom: we verbleven hier ’s zomers altijd op Camping Jamboree”, vertelt Tim, trots dat hij zo’n iconische attractie mocht overnemen. “Wie kent er nu de Lustige Velodroom niet? Voor mensen uit het binnenland is dit pure nostalgie. Zelfs Eddy Merckx reed hier naar verluidt zijn eerste rondjes; het zou een droom zijn om hem op een dag nog eens te mogen verwelkomen op de piste. De Lustige Velodroom heeft iets van een volkskermis: het is echt een attractie voor iederéén”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier