Modelbouwclub IPMS Moorsele nodigt uit voor zeventigste modelbouwbeurs

IPMS Moorsele telt nu een dertigtal leden. © Henk Vandenbroucke
Redactie KW

Modelbouwclub IPMS Moorsele nodigt op zondag 21 april alle liefhebbers uit naar de 27ste modelbouwbeurs. Dit initiatief met meer dan 2.000 bezoekers toont alle facetten van de modelbouw en biedt kans om nieuwe en zeldzame pakketten te kopen.

“IPMS staat voor International Plastic Modellers’ Society”, licht Patrick Debaere toe. “Oorspronkelijk opgericht in Groot-Brittannië is het nu een internationaal gezelschap. In België zijn er nu een twintigtal clubs. We komen elke derde zaterdag van de maand samen in OC de Stekke in Moorsele, tussen 10 en 12 uur. Regelmatig geeft een van de leden een workshop over hoe een verfpistool te gebruiken, hoe je een maquette kunt verouderen, of over het bouwen van een diorama. We zijn een echte vriendenkring die elkaar ook tips geven over het nut van koperdraadjes uit bloemenpakketten of de veertjes in een balpen. Al wie houdt van modelbouw en er denkt aan te beginnen, is van harte welkom”, lacht Patrick.

Elk jaar gegroeid

IPMS Moorsele is niet aan zijn proefstuk toe. Ontstaan in de jaren 80 van vorige eeuw tellen ze nu een dertigtal leden. In het najaar van 1994 organiseerden ze hun eerste modelbouwbeurs. “Die eerste editie was eigenlijk meer een tentoonstelling in de bibliotheek van Wevelgem naar aanleiding van de viering van 50 jaar bevrijding. Maar de vele positieve reacties, ook uit Noord-Frankrijk, Gent of Doornik, overweldigden ons wel. Voor de volgende editie trokken we naar de Rietput in Bissegem en ondertussen staan we in het ontmoetingscentrum De Troubadour. Elk jaar groeiden we zowel in oppervlakte als qua deelnemende clubs. Tijdens corona organiseerden we zelfs een virtuele tentoonstelling en de foto’s kwamen van over de hele wereld, van Zuid-Amerika tot Australië.”

Geen dure hobby

“Of modelbouw een dure hobby is? Ik vind eigenlijk van niet. Voor 25 euro vind je al een mooi model, zonder dat je moet investeren in bijkomende detailleringssetjes. Dat kan een vliegtuig, een vrachtwagen of een schip zijn. Kleinere modellen zijn nog goedkoper. En als je weet dat je aan een doorsnee model tussen de 15 à 25 uur bezig bent, dan valt dat toch reuze mee.” Een compressor of airbrush om de modellen te schilderen, kan wel tot 250 euro kosten, maar die gaan dan tot 10 jaar mee. “Je kan natuurlijk altijd duurdere dingen kopen, maar dat is met vele hobby’s zo”, weet Patrick.

“Ik werk soms drie tot vier maanden elke dag drie uur aan één model”

Yves Allewaert is een van de leden van het eerste uur. “Ik maakte mijn eerste maquette toen ik twaalf was. Toen werd dat als speelgoed gezien en zaten er ook weinig stukjes in, een stuk of 20. Vandaag is die wereld enorm geëvolueerd. Nu vind je tot 700 stukjes in een doos. Er komen steeds meer modellen op de markt en ook meer detailsets om tot in de puntjes af te werken, met verf of aparte stickers. Ik werk soms drie tot vier maanden elke dag drie uur aan één model. Wie weinig geduld heeft, denkt beter twee keer na”, glimlacht Yves. “Ik word er rustig van, uren knutselen met de airbrush-verfspuit, bijvoorbeeld, of met een wattenstaafje schaduweffecten creëren op landingsgestellen.”

Handige 3D-printers

Ook in de modelbouwwereld zijn er de laatste jaren nog heel wat vernieuwingen. “Onze hobby is ingrijpend veranderd door de opmars van het internet”, weet Patrik. “Nu kunnen we vlot in contact komen met modelbouwers uit de hele wereld en houden we elkaar op de hoogte van de nieuwste exemplaren. Door de 3D-printers is het niet langer nodig om maandenlang te zoeken naar dat ene stukje. Je kan het nu op maat laten afprinten voor een schappelijke prijs.”

IPMS Moorsele verwacht zondag 21 april zo’n 2.000 toeschouwers voor de modelbouwbeurs in OC de Troubadour in Bissegem, van 9 tot 17 uur. Je ziet er modellen die de leden van binnen- en buitenlandse clubs het afgelopen jaar bouwden. Er is ook een wedstrijd en verkoopsstanden met Belgische, Nederlandse en Franse verkopers. (Henk Vandenbroucke)

Wie nog wil deelnemen, vindt alle informatie op de websitewww.ipmsmoorsele.be

Op zondag 21 april kan je voor de 27ste keer naar een tentoonstelling van modelbouwclub IPMS Moorsele gaan. Deze vindt plaats in OC De Troubadour in Bissegem.

Modelbouwclubs uit België en Frankrijk tonen er hun mooiste creaties. De toegang is gratis. Naast de tentoonstelling is er ook een wedstrijd waar de modelbouwers zich in verschillende categorieën met elkaar meten. Verschillende stands van verkopers uit binnen- en buitenland hebben hun medewerking toegezegd. Franse en Nederlandse standhouders zullen moeilijk te verkrijgen modelbouwdozen en -accessoires meebrengen naar Bissegem. Naast nieuw modelbouwmateriaal zijn er ook tweedehands standen voorzien.

Meer info vind je op de website van IPMS Moorsele: www.ipmsmoorsele.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier