Landelijke Gilde pakt uit met tractorzegening en rondrit

Deken Michel Roggeman zal de landbouwtractoren opnieuw zegenen. (JS)
Redactie KW

Op vrijdag 15 maart geen tractoren op pad voor boerenprotest, maar wél puur voor het amusement. Die avond organiseert de Landelijke Gilde haar tweejaarlijkse tractorzegening met rondrit by night.

Bij de vorige editie in maart 2022 daagden er liefst 128 tractoren op en 12 trekker-vrachtwagens. Die laatste zijn eveneens welkom, zonder oplegger uiteraard, maar de nadruk ligt hoe dan ook op de landbouwtractoren.

Reglementair verlicht

“Net als twee jaar geleden verzamelen de tractoren vanaf 19.30 uur nabij zaal De Biekorf op de wijk Driekoningen”, legt secretaris Benny Verlinde van de Landelijke Gilde uit. “Om 20 uur start de eigenlijke zegening. Die gebeurt door deken Michel Roggeman. Vervolgens wordt er een begeleide rondrit van zo’n 15 km gemaakt doorheen Torhout. We hopen dat heel wat mensen de landbouwsliert zullen bezichtigen, wat zeker de moeite loont. Het is geenszins de bedoeling om hinder te veroorzaken, want dit keer gaat het niet om een betoging of andere protestactie. Dat de zegening en de rondrit in het donker gebeuren, geeft het evenement een heel apart cachet. Waar nodig zorgen we voor verlichting, al moeten de deelnemende voertuigen vanzelfsprekend allemaal reglementair verlicht zijn.”

Een lange traditie

Na de gratis zegening en rondrit kan er, zonder verplichtingen, genoten worden van frietjes met een snack. De deelnemers aan het initiatief krijgen een bonnetje voor een gratis consumptie. Het is de bedoeling om in zaal De Biekorf gezellig na te praten. Uiteraard wordt er tijdens de zegening gehoopt dat de zogenoemde hemelsluizen voor een keertje dicht blijven.

“Deze activiteit is gestoeld op een lange traditie”, zegt Benny. “Ze heeft een verbindend karakter. We hopen om opnieuw minstens honderd tractoren te mogen verwelkomen. Vooraf inschrijven is niet nodig. We maken er een onvergetelijke avond van. Dat zal deugd doen in de huidige moeilijke tijden.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier