Gemeente Zedelgem opent gloednieuw natuurspeelplein Sint-Maarten Loppem

Op de Buitenspeeldag is het langverwacht gemeentelijk speelplein van MFC Sint-Maarten ingewijd. © HV
Redactie KW

Op de Buitenspeeldag is het langverwacht gemeentelijk speelplein van MFC Sint-Maarten ingewijd. Alle kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen zich op de natuurhouten speeltoestellen voortaan uitleven op dit kernspeelplein van Loppem. De gemeente wil het belang van buitenspelen in het groen aanmoedigen.

Na de opening van het multifunctioneel centrum (MFC) Sint-Maarten eind januari, werden nu ook de klimtoestellen, schommels en glijbanen enthousiast ingespeeld. Op de Vlaamse Buitenspeeldag wil het lokaal bestuur samen met de Zedelgemse scholen kinderen aanmoedigen om meer buiten te spelen, om te ravotten en vrienden te maken in plaats van voor de computer of de tv te hangen. De boompjes en grasmatten van het parkje moeten nog groeien, maar het natuurspeelplein is naar wens van de kinderen van de Zedelgemse basisscholen gemaakt, waaronder de nabije Sint-Maartensschool.

Inclusief speelplein

Uit de bevraging van de jeugddienst bleek dat alle kinderen van 3 tot 12 jaar, ook degene met een beperking, willen klimmen en klauteren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Het inclusief speelplein die de internationale firma Kompan bouwde heeft een prijskaartje van ruim 191.000 euro. Een investering die het lokaal bestuur het waard vindt voor een plek waar Zedelgemse kinderen zich ten volle kunnen ontwikkelen.

Het speelparkje tussen de Sint-Maartensschool en het MFC Sint-Maarten langs de Ieperweg wordt het kernspeelplein van deelgemeente Loppem. “Het ontwerp draait rond het gebruik van natuurelementen zoals ongeverfd hout met lage struiken en boompjes, en zet de toon voor gelijkaardige projecten van de jeugddienst van de gemeente”, duidt schepen van Sport Charlotte Vermeulen. “In die natuurlijke speelomgeving kozen we voor een gevarieerde selectie van speeltoestellen die zowel uitdagend als stimulerend zijn voor de verschillende leeftijdsgroepen van kleuters tot lagere schoolkinderen. Daarnaast willen we het woord ‘inclusie’ ook centraal stellen door het speelplein toegankelijk te maken voor personen met een fysieke of mentale beperking, zonder stigmatiserend te zijn.”

Alle kern- en buurtspeelpleinen in zowel de woonkernen of als naast de sportcentra brengt de jeugddienst verder in kaart. Het nieuwe natuurspeelplein in Loppem is een eerste stap naar hoe alle bestaande en nieuwe speelpleinen op de vier deelgemeenten in Zedelgem er in de toekomst geleidelijk zullen uitzien. Een voorbeeldproject uit het speelweefselbeleid van het gemeentebestuur. (HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier