Feestelijke opening van gerestaureerde Meestersmolen

Molenaars Benny Pauwels en José Marchand vertellen je zondag graag alles over de Meestersmolen. © RVL
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Op zondag 26 mei wordt De Meestersmolen op de hoek van de Veurnestraat en de Westvleterenstraat in Oostvleteren opnieuw feestelijk in gebruik genomen. Tijdens het afgelopen jaar werd de molen grondig gerestaureerd en hersteld.

De molen stond oorspronkelijk in Gijverinkhove en dateert van rond 1760. Hij raakte helaas in verval. In 1963 kocht toenmalig burgemeester van Oostvleteren René De Meester de molen en liet die overbrengen naar Oostvleteren. In 1968 schonk hij de molen aan de gemeente. In 1973 werd de molen ontmanteld, gerestaureerd en in Oostvleteren opnieuw opgebouwd.

In 2002 leed de Meestersmolen stormschade, waarna hij moest worden gestut. De molen werd ondertussen opnieuw maalvaardig gemaakt. Molenaars José Marchand en Benny Pauwels geven je bij de feestelijke heropening graag een uitgebreide rondleiding in en rond de molen. Leer alles over de onderdelen en de werking van een staakmolen. Er zijn rondleidingen om 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur.

Ovenkoekenworp

Tijdens de heropening is er van alles te doen in en rond de molen. Ontdek bijvoorbeeld de geschiedenis van De Meestersmolen in de gevarieerde expo in het molenschuurtje. Hoe werd de molen verhuisd van Gijverinkhove naar Oostvleteren? Wie was de eerste molenaar? Je leert het er allemaal.

Er is ook tijd voor nostalgie met de ovenkoekenworp. Sta aan de voet van de molen en vang een heerlijke ovenkoek. En misschien win je ook wel een prijs? Afspraak om 17.30 uur aan de molen. Het betreft een organisatie van de Cultuurdienst Vleteren.

Inschrijven voor de rondleiding is verplicht, via www.vleteren.be/openingmolen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier