Eerste redders op het strand van Knokke-Heist en dus wagen eerste mensen plons in het water

Een volle bezetting hebben ze in Knokke-Heist voor de duidelijkheid nog niet. Van de twaalf reddersposten zijn er dit weekend drie open. © MM
Redactie KW

Het echte zomerweer laat nog op zich wachten en voor de gemiddelde mens is het zeewater nog véél te koud, maar tóch staan er dit weekend voor het eerst redders aan onze kust. Wie een plons wil wagen in de Noordzee kan dat op drie verschillende plaatsen in Knokke-Heist doen. “Zelfs bij zwaar onweer staan we op post. Als we zeggen dat we er zijn, zijn we er ook”, zegt hoofdredder Dries Hautekiet.

Neen, een overrompeling op het strand van Knokke-Heist is er zaterdag niet. Kan het ook anders? Met een zon die enkel sporadisch komt piepen — al viel het in de voormiddag héél goed mee — is het geen weer om te genieten van een frisse duik in zee. Maar wie sowieso wel op post zijn dit weekend in Knokke-Heist? Dat zijn twaalf strandredders onder leiding van hoofdredder Dries Hautekiet. Nergens anders aan onze kust is dat nu al het geval.

“De voorbije weken zijn we volop bezig geweest met het in orde brengen van onze reddingsposten”, zegt Hautekiet. “Een race tegen de klok om als eerste klaar te zijn aan de kust is het zeker niet. Dat we dit jaar in Knokke-Heist als eerste redders op het strand hebben is eerder toeval. We gaan pas open als we zeker zijn dat we klaar zijn. Vanaf het einde van de paasvakantie rekenen we er nog drie weken bij.”

Zaterdagochtend kwam schepen van Strand Philippe Vlietinck (GBL) alvast een kijkje nemen bij de opstart. “Investeren in veiligheid is belangrijk. Het belang van redders kan niet genoeg onderstreept worden”, vertelt Vlietinck.

Een volle bezetting hebben ze in Knokke-Heist voor de duidelijkheid nog niet. Van de twaalf reddersposten zijn er dit weekend drie open. Goed voor twaalf redders in totaal. Blijft de vraag: heeft het bij fris en wisselvallig weer wel zin om redders op het strand te zetten? “Ja”, zegt Hautekiet overtuigd. “Zelfs als het zou onweren blijven we op post. Waarom? Omdat we het aangekondigd hebben. Dan moet je dat gewoon doen. Het is trouwens niet omdat het water nog koud is dat er niemand zich aan een ‘plonsje’ waagt.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier