Tom Sintobin van café De Koornmarkt neemt Kaffee Lagaar over van Paul Berlamont: “Dit was vroeger mijn stamcafé”

Straks opent Tom Sintobin de deuren van Kaffee Lagaar, dat altijd verbonden zal blijven met Paul Berlamont.
Wouter Vander Stricht

Kaffee Lagaar heeft een nieuwe uitbater en nieuwe eigenaar. Paul Berlamont (79) neemt afscheid van het café dat hij eerst zelf runde en daarna liet uitbaten. Tom Sintobin, die enkele panden verder De Koornmarkt sinds 15 jaar openhoudt, wordt het nieuwe gezicht. “We willen zo snel mogelijk openen.”

Het mooiste café van Izegem. Zo wordt Kaffee Lagaar, op de hoek van de Korenmarkt en de Stationsstraat en – zoals de naam laat vermoeden – pal tegenover het station, vaak genoemd. Maar sinds begin maart stond het leeg toen uitbaatster Viriginie Gobert er plots de brui aan gaf.

“Ik streef naar zaterdag 22 juli als openingsdatum”

Tom Sintobin toonde eerder al interesse, maar deze week is het ook tot een deal gekomen met Paul Berlamont, die andere horecapaus uit Izegem. Paul zit al bijna 50 jaar in de stiel, maar met zijn 80ste verjaardag in zicht gaat hij nu met horecapensioen. “Emotioneel? Ik heb vijf cafés gehad, het is altijd afscheid nemen natuurlijk. Maar ik zal nog kunnen langskomen natuurlijk. En dat zal ik ook doen.”

Na de markt het café

Kaffee Lagaar bestaat onder diverse benamingen al sinds halfweg de 19de eeuw. In 1997 zette Paul Berlamont – die eerder aan de andere kant van het spoor de Pattaya openhield (waar nu Penta Reizen huist, red.) – er zijn schouders onder. Samen met zijn echtgenote Jeannine. Het café was een instant hit. De uitbaters waren natuurlijk gepokt en gemazeld in het horecamilieu, maar ook de inrichting van de bruine kroeg van de hand van Miel Vercruysse deed er veel aan. “Dit is hier altijd mijn stamcafé geweest”, verklapt Tom Sintobin. Net als Paul Berlamont deed Tom nog de markten, maar na zeven jaar in De Zandberg is hij nu al 15 jaar de patron in De Koornmarkt. Recent kwam daar ook nog brasserie/tearoom De Grote Markt bij en nu zet hij nog eens een grote stap in zijn professionele leven. “Het was natuurlijk nu of nooit. Het potentieel van dit café ken ik uiteraard, maar we moeten ook onder ogen zien dat de horecawereld niet meer is zoals 20 jaar geleden. Maar ik wil hier nog eens serieus mijn schouders onder zetten. Voor mij is het een investering natuurlijk, maar het is ook een soort verzekering van mijn toekomst.”

Toogknabbels

Op dit moment zijn de werken aan het brugpark aan de gang en dat voelt Tom duidelijk in De Koornmarkt. “We zijn moeilijker bereikbaar en bovendien heb ik mijn terras moeten afbreken. Met dit weer is een café zonder terras bijna niet leefbaar. Daarom dat ik ook zo snel mogelijk wil openen in Kaffee Lagaar. Ik streef naar zaterdag 22 juli. Ondertussen houden we hier al eens grote kuis en starten we tot de kermisweek. Daarna volgt dan een volledige opknapbeurt met wat veranderingen en doen we ondertussen weer open in De Koornmarkt.”

De twee zaken tegelijk runnen, zal er niet in zitten. “Bedoeling is dat De Koornmarkt dan dienst kan doen als plaats voor recepties of feestjes. Nu zijn er in het café al vaak huwelijksrecepties, het stadhuis ligt er immers vlak naast de deur.”

Tom neemt Kaffee Lagaar over met de hele inboedel, inclusief de vele curiosa die er de muren sieren. “We zullen uiteraard wel nog een en ander opsmukken. We willen de serre niet meer als rookruimte gebruiken, daarvoor zal de koer buiten dienstdoen. In het zaaltje vooraan het café zou ik graag een echte stammtisch installeren, een vaste tafel voor de gasten die vandaag aan ‘de elleboog’ van de toog in De Koornmarkt zitten. We zullen ook iets te eten aanbieden, snacks zoals bijvoorbeeld een spaghetti, maar ook wat toogknabbels. En we gaan in de voormiddag open. Dat is ook een groot verschil met mijn huidige café. Mijn team zal uiteraard mee verhuizen, maar extra krachten kunnen we zeker nog gebruiken. Onze openingsuren zullen uitgebreider zijn.”

Ideeënbox op de toog

Tom ziet het – met de zegen van Paul – helemaal zitten. “In de eerste weken zal hier ook een ideeënbox staan. Die zit intussen al halfvol met mijn ideeën, maar mensen suggereren me vaak zaken. Wel, die kunnen ze in die box steken en ik zal alle voorstellen overwegen.”

De bruine kroeg Kaffee Lagaar begint dus straks aan een nieuw leven en daar zullen de Izegemnaars maar al te blij mee zijn. “Het café is hier ook goed gelegen, vlak aan het station. We zullen daarom ook takeawaykoffies serveren. Onze spaarkas zal mee verhuizen en we willen hier ook een kaartersclub oprichten. Mensen die zich geroepen voelen, mogen zich melden”, aldus Tom.

“Ook de solexclub zal naar hier terugkomen. En ik zal hier ook vaak mijn koffie komen drinken en de krant lezen”, zegt Paul. Ook de (mini)voetbalteams uit De Koornmarkt verhuizen mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier